preload
s h o w s h o w
Oct 09

ลัคกี้อยู่ไกลถึงเชียงใหม่ …พอเจ้าของเขาบอก ผมอึ้งไปพักนึง  ตายละหว่าตู จะดูตัวกันได้อย่างไร แต่แป๊บเดียวก็คิดออก จะว่า นี่ช่างเป็นพรหมลิขิต หรือ รักข้ามขอบฟ้า ที่แม้ห่างไกลกันมากแต่รักยังโบยบินไปถึงกันและกันของผมกับเจ้าลัคกี้ไม่ทราบ…แล้วใบหน้าของเพื่อนคนหนึ่งก็ลอยมา

.

ลัคกี้…(1) :  http://mblog.manager.co.th/showshow/1-1374/

ลัคกี้…(2) : http://mblog.manager.co.th/showshow/2-1266/


 

              ความรักยิ่งใหญ่เสมอไม่ว่าจะเป็นระหว่างคนต่อคน หรือ คนกับเพื่อนที่ชื่อ‘สุนัข’

 

              ระหว่างรอเขียนบันทึกเรื่องลัคกี้ต่อ บังเอิญหนังสือพิมพ์เดลิเมล์ของอังกฤษนำเสนอข่าวชิ้นหนึ่งที่ “ผู้จัดการออนไลน์” แปลมาให้อ่าน ผมอ่านแล้วอดไม่ได้ที่จะซาบซึ้งใจในความสัมพันธ์รักอันลึกซึ้งระหว่างคนและเพื่อนสี่ขา

 

             ข่าวโปรยไว้ว่า “หนุ่มใหญ่ลื่นล้มกระดูกคอหักระหว่างพาสุนัขเดินเล่น เดชะบุญเจ้าหมาสองตัวรู้คุณช่วยกันซุกซบให้ความอบอุ่นตลอดคืนอันเหน็บหนาวจนเจ้านายรอดชีวิตมาได้”

 

            

             ภาพจากเดลิเมล์

 

              ขณะที่เนื้อข่าวโดยย่อเล่าถึง  ชายวัย 66 ปีผู้หนึ่งชื่อ ไมเคิล ไดเออร์  ออกจากบ้านตอนบ่ายสามวันพฤหัสบดีที่แล้ว (24 ก.ย.) พร้อมกับ มิกกี้ วัย 3 ขวบ กับ บอซ วัย 5 ขวบ สุนัขพันธุ์ “แจ็ครัสเซลล์” ที่เลี้ยงไว้ เพื่อไปเดินเล่นแถวๆ ฟิชคอมบ์ โคฟ ในบริกซ์แฮม, เดวอน, อังกฤษ แต่ไดเออร์กลับเดินพลาดกลิ้งตกจากแนวรั้วกั้นริมขอบหน้าผาลงไปยังที่ลาดชันสูง 30 ฟุต ส่งผลให้กระดูกข้อศอกและคอหัก ที่ร้ายคือเขาสลบไสลโดยได้สติบ้างเป็นบางช่วง ท่ามกลางอุณหภูมิลดต่ำ 7 องศาเซลเซียส

 

             ตลอดเวลา 16 ชั่วโมงหลังจากนั้น มิกกี้และบอซช่วยกันซุกซบให้ความอบอุ่นแก่เจ้านาย!

 

             อ่านมาถึงตรงนี้ ผมนึกถึงกรณีคล้ายๆกัน   จริงอยู่เรื่องทำนองนี้ไม่ใช่เพิ่งเกิดขึ้นเป็นครั้งแรก แต่ไม่ว่าเกิดขึ้นครั้งใดมันทำให้คนที่ได้รับรู้ข่าวต้องชื่นชมความแสนรู้ ความซื่อสัตย์ ความจงรักภักดีของน้องหมา

 

             ตามข่าวยังบอกอีกว่า  “ ตั้งแต่ภรรยาตาย ไมเคิลก็มีเจ้าหมาสองตัวนี้เป็นเพื่อนมาตลอด พวกมันเป็นเหมือนครอบครัวของเขา เขารักพวกมันทั้งคู่ และความจริงที่ว่ามิกกี้และบอซไม่ยอมทิ้งเจ้านายเป็นเรื่องน่ามหัศจรรย์มาก” แบร์รี่ โรบินสัน เพื่อนวัย 48 ปี ที่ตอนนี้รับหน้าที่ดูแลมิกกี้และบอซให้ชั่วคราว เล่าและสำทับว่า

 

             “ช่วงที่รู้สึกตัว ไมเคิลปล่อยสายจูงหวังว่าพวกมันจะไปตามคนมาช่วย แต่ทั้งสองตัวกลับไม่ยอมทิ้งเขาไปไหน แต่อยู่ใกล้ๆ ให้ความอบอุ่นแก่เจ้านายตลอดคืน พวกมันช่วยชีวิตเขาไว้”

 

            ( อ่านรายละเอียดข่าวฉบับเต็มได้ที่ : http://www.manager.co.th/Around/ViewNews.aspx?NewsID=9520000117584)

 

             …

 

             ผมอาจจะยังไม่แก่เท่ากับลุงไมเคิล แต่ก็หวังจะได้รับความรักจากเจ้า ‘ลัคกี้’พอๆกับมิกกี้ และ บอซ

 

             สิ่งที่คล้ายกันระหว่างแจ็ค รัสเซลล์ กับ เฟรนซ์บลูด็อก คือ เป็นสุนัขขนาดเล็กเหมือนกัน

 

             ขณะที่ตามตำรา  เฟรนช์ บูลด็อก ถูกระบุว่ามีอุปนิสัยเป็นสุนัขที่ฉลาด น่ารักและเป็นมิตร แต่ก็เต็มไปด้วยความกล้าหาญ ชอบอยู่ใกล้ๆ คนตลอดเวลาโดยเฉพาะกับเจ้าของ

 

             นี่ละเขาล่ะ!

 

             นอกจากนี้ ทั้งสองสายพันธุ์ยังดูเหมือนตัวตลก  แต่เฟรนซ์บูลด็อกจะรูปร่างกำยำเป็นพี่บึ๊ก ล่ำปั๊ก แต่ลักษณะเด่นที่สุดคือ มีหูคล้ายหูค้างคาว ซึ่งผมหวังว่าเขาน่าจะได้เป็นดาวดวงเด่นในฮอลลี่วู้ดสวมบทเป็น BATDOG ผู้ช่วย BATMAN ในตอนต่อๆไปไม่ช้าก็เร็วนี้55555

 

             อย่างที่บอกไม่ทันได้ตัวมา ผมและหมู่มวลสมาชิกในบ้านเราก็เตรียมชื่อให้กับสมาชิกใหม่ของเราว่า “ลัคกี้” เป็นที่เรียบร้อย

 

             เราคุยกันแทบทุกวัน ว่า เจ้าลัคกี้จะเป็นอย่างนั้น จะเป็นอย่างนี้   ทั้งนิสัย และ กายภาพของมัน  เพื่อให้ทุกคนได้รู้จักและพร้อมจะรับลัคกี้เข้ามาเป็นเพื่อน

 

            หลังจากวางเงินมัดจำให้กับผู้เพาะเลี้ยงเฟรนซ์บลูด็อกขายที่ผมค้นหาเจอในเว็ปไซต์แห่งหนึ่ง ถึงวันนี้ผมและทุกคนก็ตั้งตารออย่างใจจดจ่อ  เราสัญญากันว่าไม่ว่า ‘ลัคกี้’ จะเป็นอย่างไรเราก็จะยอมรับได้ทั้งหมด แม้แต่…เอ่อ ลักษณะนิสัยบางอย่างที่ผมเพิ่งมาเจอตอนหลัง คือ  มันชอบนอนกรน  และ ชอบผายลม เป็นที่สุด

 

            สมาชิกบางคนเบ้หน้า!

 

            หมาจอมตด  เจ้าจอมผายลม!!  มันคงไม่ใช่เรื่องเล่าขำๆสำหรับเฟรนซ์บูลด็อกแน่ เพราะคนที่เคยเลี้ยงคอนเฟิร์มให้กับผมผ่านตอนที่ 1 ไว้ที่ว่า “เลี้ยงเฟรนช์บลูด็อกอยู่เหมือนกันคะ  น่ารักมากๆๆแอบซื่อบื้อเล็กน้อยย เค้าจะชอบนอนหนุนตัก ไม่ว่าจะเล่นรึทำอะไรก้อจะชอบมาเล่นบนตักเราคะ ตัวก้อไม่ใช่เบาๆนะคะ 20 กก แหน่ะคะ ที่สำคัญ กินจุ นอนกรน และชอบผายลมมากคะ 555” (ขอบคุณความเห็นที่ 21 คุณคนผ่านมา)

 

            55555 ผมหัวเราะและจินตนาไว้ว่า มันคงตลกหน้าดู หมาตัวอ้วนตัวหนึ่ง กินแล้วก็ผายลม ปู๊ด ป๊าด ออกมา

 

            …

 

            ลัคกี้ …ถูกโพสต์ขึ้นในอินเตอร์เน็ตจากเจ้าของในชื่อของ ‘เต็งสาม’   เพียงไม่กี่นาที  ผมก็โทรไปตามเบอร์โทรที่ให้ไว้

 

            ผู้รับสายเป็นผู้หญิงถึงกับแปลกใจว่า ทำไมมีลูกค้าโทรมาเร็วจัง แต่ผมก็ยังไม่เร็วเท่ากับอีกคนที่โทรไปจองพี่น้องของเต็งสามชื่อเต็งสี่ซึ่งเป็นเพศผู้เหมือนกัน

 

           ผมบอกเธอไปว่า ผมหลงรักลูกหมาของเธอทันทีที่เห็นภาพ และ เป็นอะไรที่ผมกำลังตามหาอยู่จึงรีบโทรมา

 

             จากนั้นผมซักถามรายละเอียดทุกอย่างเท่าที่จะนึกออก  พ่อพันธ์  แม่พันธุ์  ใบรับรอง สถานที่เลี้ยง และ ขอดูรูปมากขึ้นเพื่อความชัดเจนในการพิจารณาตัดสินใจ

 

            เจ้าของเขาก็คล้ายจะเข้าใจลูกค้าว่า เป็นธรรมดาที่ไม่ไว้วางใจในการติดต่อค้าขายผ่านอินเตอร์เน็ต เพราะ การหลอกลวงได้สร้างชื่อเอาไว้มากจนกลายเป็นความไม่ไว้ใจซึ่งกันและกัน การพูดคุยจึงเต็มไปด้วยคำถามของผมมากมาย แต่เหลือเพียงขั้นตอนสำคัญ การดูตัว

 

            ลัคกี้อยู่ไกลถึงเชียงใหม่ …พอเจ้าของเขาบอก ผมอึ้งไปพักนึง  ตายละหว่าตู จะดูตัวกันได้อย่างไร แต่แป๊บเดียวก็คิดออก จะว่า นี่ช่างเป็นพรหมลิขิต หรือ รักข้ามขอบฟ้า ที่แม้ห่างไกลกันมากแต่รักยังโบยบินไปถึงกันและกันของผมกับเจ้าลัคกี้ไม่ทราบ…แล้วใบหน้าของเพื่อนคนหนึ่งก็ลอยมา

 

              ผมจึงขอความช่วยเหลือจากเพื่อนสาวซึ่งเป็นคนเชียงใหม่เคยเรียนด้วยกันสมัยเมื่อนานมาแล้วที่มช.เป็นธุระให้  เธอก็ใจดีกับผมรับปากในทันทีและไปดูลัคกี้กับตาในสามวันต่อมาและเราก็พูดคุยกันก่อนที่จะตกลงกับเจ้าของเต็งสามไว้ทั้งวางมัดจำ และ นัดวันที่จะส่งตัวทางเครื่องบินมากรุงเทพฯ

 

             วันนี้ลัคกี้กำลังอยู่ระหว่างรอให้โตตามกำหนดเพื่อฉีดวัคซีนเข็มแรก

 

              เจ้าของคอกลัคกี้บอกกับผมว่ายังต้องรออีกระยะหนึ่ง  ผมไม่ได้ตอบออกไปแต่คิดในใจว่า ไม่เป็นไรหรอก  ผมรอมานานแล้วรออีกหน่อยจะเป็นไรไป

 

             การรอคอยแม้ทรมาน แต่ผมก็เชื่อว่า ไม่นานการรอคอยนั้นจะสิ้นสุด

 

             เมื่อนั้นการพบหน้ากันระหว่างผมและเจ้าเพื่อนสี่ขาก็คงจะมาถึง…:)

 

             

             

 

 

 

 

                                       //////////////

8,753 Responses to “ลัคกี้…( 3): รักข้ามขอบฟ้า”

 1. น้องกะปิ Says:

  นึกภาพตอนน้องลัคกี้ผายลม โหะๆๆ คงน่ารักน่าดูแต่ไม่น่าดมแน่ๆเชียว กลิ่นคงพอๆกับแมวที่บ้านข้าเจ้านอนละเมอแล้วพ่นปู้ดๆตอนกลางคืน ฮ่าๆๆๆ

 2. showshow Says:

  สวัสดีครับน้อง:) ถือโอกาสตอบรวดเดียวได้เลยนะ คือ ชื่อลัคกี้ ดูโหลก็จริงนะแต่พอนึกไปนึกมาแล้วชื่อนี้เข้ากับบุคคลิกท่าทางของเจ้าตัวนี้มากที่สุดก็ให้รู้กันไปว่า สมมุตินะสมมุติ ไปเจอหมาอีกหลายตัวในหมู่บ้านชื่อเดียวกัน ทดสอบดูหมาของเราว่าจะสับสนเจ้าของหรือปล่าว55555//ส่วนเรื่องผายลมเนี่ยเขาว่าเป็นเฉพาะตอนที่เค้ากินอิ่ม อันนี้พี่ยังไม่ได้บอกท่านสมาชิกในบ้านหรอกว่า เขาจะผายลมช่วงไหน เพราะเวลาเขาอิ่มพี่ก็จะทำตัวออกห่างเจ้านี่ปล่อยให้คนที่อยู่ใกล้เค้ารับไปก็แล้วกัน55555 ก็อ่ะนะของแบบนี้ต้องดูเป็นคนรู้หลบเป็นหลีกนิดนึง

 3. initmate Says:

  การรอคอยแม้ทรมาน แต่บางทีก็ได้ลุ้นดีเหมือนกันนิ ^^

 4. น้องกะปิ Says:

  โอ้โห…รักคนที่บ้านมากเลยนะเนี่ย // ยังไม่เคยบอกท่านพี่ใช่มั้ยว่านังจุ๋งจิ๋งมันนอนคียงข้างหมอนข้าเจ้าทุกคืนเลย แต่ที่แย่คือ มันมักจะหันก้นปุยๆมาอยู่ตรงหัวข้าเจ้าพอดี หางปัดไปปัดมายังไม่เท่าไหร่ แต่ตอนผายลมนี่ อื้อหือ จะเขี่ยมันตกเตียงหลายรอบแล้ว เหอะๆๆๆ

 5. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณinitmate…ใช่เลยล่ะครับ ลุ้นตัวโก่งตัวงอรอวันที่จะได้เจอกันทุกวันเลยครับตอนนี้:)

 6. showshow Says:

  ต้องบอกว่า แมวตัวนี้ช่าง คิดดี ทำดี มั่กมากจริงๆ ว่ามั้ยน้อง555555

 7. am Says:

  oh so cute!

 8. ยัยตัวร้าย Says:

  ดีจ้าพี่อู๋

  แวะมาแสดงความยินดีที่มีสมาชิกใหม่ค่ะ
  หลังจากน้องหมาของน้องตายไปแล้ว
  ก็ไม่เลี้ยงหมาอีกเลย
  กลัวการพลัดพรากค่ะ
  เจ้าลัคกี้ของพี่ตัวนี้หน้าตาเค้าน่ารักนะคะ

  พี่อู๋สบายดีนะคะ:)

 9. singingintherain Says:

  เจ้าเฟรนซ์บลูด็อกนี่เอง ที่เป็นตัวการทำให้โลกร้อน 555
  แต่ก็น่ารักน่ากอดดีนะคะ

  ขอบคุณค่ะที่แวะเวียนเข้าไปอ่านเรื่องมช.

 10. aorengja Says:

  แวะมาซึมซับบรรยากาศความรักความเอ็นดูระหว่างคนรักหมาด้วยคนค่ะ ^_^

 11. initmate Says:

  มาลุ้นเป็นเพื่อนด้วยคน ^^

 12. pijika Says:

  โอ้… มีหลายตอน
  คืนนี้จะกลับมาอ่านนะคะ

  คิดถึงค่ะ

 13. junior Says:

  ฟาร์มเจ้าลักกี้อยู่แถวไหนอะครับ…

 14. chisociety Says:

  ว่่่างๆๆมาแวะคุยกันได้นะครับ

  http://www.chisociety.com

 15. กรีน Says:

  น่ารักจัง…ผมเลี้ยงปั๊ก1ตัวอยู่ขณะนี้ อายุได้ 7เดือนแล้ว …และกำลังจะหาเลี้ยงเพิ่มอีกสักตัว….แต่ยังหาแบบถูกใจไม่ได้…บอกใครไม่ถูกว่าชอบแบบ ..เจ้าเฟรนค์ บุลด๊อก…จนได้มาอ่านบล๊อก..นี้แหละใช่เลย…ผมขอถามหน่อยครับ…ผมจะติดต่อเจ้าคนขายบุลดีอกได้อย่างไรบ้างครับ…

 16. fiverr crorkservice Says:

  J48o59 Hello.This post was really interesting, especially since I was browsing for thoughts on this topic last couple of days.

 17. eebest8 mmk Says:

  Thank you a lot for sharing this with all folks you actually

 18. Bollywood Events Says:

  Thanks – Enjoyed this blog post, how can I make is so that I receive an update sent in an email every time you write a new post?

 19. fat burner Says:

  As a Newbie, I am continuously browsing online for articles that can benefit me. Thank you

 20. business start up loans Says:

  My brother suggested I would possibly like this blog. He was entirely right. This submit truly made my day. You cann’t believe simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 21. natural cure for diabetes Says:

  wonderful points altogether, you just gained a brand new reader. What would you recommend about your post that you made some days ago? Any positive?

 22. fat burning foods to eat before bed Says:

  whoah this blog is fantastic i love reading your articles. Keep up the great work! You know, many people are searching around for this info, you can help them greatly.

 23. 脱毛サロン Says:

  I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 24. zerorez coupon Says:

  I really like and appreciate your article post.Really looking forward to read more. Cool.

 25. free children porn Says:

  Appreciate you sharing, great article post.Thanks Again. Want more.

 26. viagra Says:

  Great, thanks for sharing this blog.Really thank you! Great.

 27. akbank limit Says:

  I value the blog article. Want more.

 28. Peyton Says:

  I truly appreciate this blog.Thanks Again. Keep writing.

 29. increase your sales Says:

  Really appreciate you sharing this article post.Really looking forward to read more. Want more.

 30. 脱毛サロン Says:

  Really enjoyed this article.Really thank you! Cool.

 31. Dallas medicaid planning lawyer Says:

  Thanks-a-mundo for the post.Really thank you! Much obliged.

 32. Storage Units Watertown NY Says:

  I value the post. Want more.

 33. Winnipeg SEO Says:

  Hey, thanks for the article.Much thanks again. Fantastic.

 34. san jose garage door repair Says:

  Hey, thanks for the blog article. Keep writing.

 35. jamplay review Says:

  Hello there, You have done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this site.

 36. Plumber Chicago Says:

  Appreciate you sharing, great blog. Will read on…

 37. commercial cleaning services in canberra Says:

  Thank you ever so for you blog article.Really looking forward to read more. Awesome.

 38. dom viol lawyer louisville Says:

  Great blog post.Thanks Again. Really Cool.

 39. dui attorney aurora co Says:

  Enjoyed every bit of your blog post.Much thanks again. Great.

 40. business plan Says:

  You made some decent points there. I did a search on the topic and found most persons will go along with with your site.

 41. הכרויות סקס Says:

  I really enjoy the article post.Really thank you! Really Cool.

 42. residential painting colorado springs Says:

  I value the blog article. Much obliged.

 43. basi musicali Says:

  What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users like its aided me. Good job.

 44. international cheap calls Says:

  Enjoyed every bit of your article post. Keep writing.

 45. vertaile lainat Says:

  Thank you ever so for you blog post. Keep writing.

 46. Danny DeMichele Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Really thank you! Really Cool.

 47. monsanto pcb Says:

  A big thank you for your article post.Much thanks again. Really Cool.

 48. google website traffic Says:

  Nice blog here! Also your site quite a bit up very fast! What web host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink to your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

 49. web developer Says:

  Great article.Really thank you! Will read on…

 50. klapphocker Says:

  Im thankful for the blog.Much thanks again. Keep writing.

 51. forex tips Says:

  Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring��� I miss your great writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 52. locksmith denver Says:

  There is clearly a bundle to know about this. I suppose you made certain good points in features also.

 53. weight loss calculator Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Really looking forward to read more. Really Great.

 54. massage en entreprise Says:

  you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic job on this topic!

 55. seo with iuliana Says:

  Very well written information. It will be valuable to everyone who utilizes it, including myself. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 56. Dawn Hunter Says:

  I truly appreciate this blog article. Keep writing.

 57. 3dmax Says:

  A round of applause for your post.Really looking forward to read more.

 58. Lancome makeup Says:

  It’s actually a great and helpful piece of info. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 59. meet local singles Says:

  I really enjoy the blog article.Thanks Again.

 60. Aspen Green Clean Says:

  Major thankies for the article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 61. stampylongnose minecraft Says:

  Currently it seems like Expression Engine is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 62. cheap ssl certificate Says:

  Well I definitely enjoyed studying it. This post offered by you is very helpful for accurate planning.

 63. cheap symantec ssl Says:

  It’s laborious to find knowledgeable folks on this matter, but you sound like you recognize what you’re talking about! Thanks

 64. ships Says:

  whoah this blog is excellent i love reading your articles. Keep up the good work! You know, a lot of people are looking around for this information, you can help them greatly.

 65. ​aria web agency Says:

  I am so grateful for your article.Much thanks again.

 66. Halloween Decorations Says:

  Thanks so much for the article post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 67. my first sex teacher Says:

  Looking forward to reading more. Great blog article.Thanks Again. Much obliged.

 68. hennessy hammock Says:

  It’s in reality a great and useful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 69. Antoni Stutz Says:

  Looking forward to reading more. Great article.Much thanks again. Fantastic.

 70. Antoni Stutz Says:

  This is one awesome article.Much thanks again. Awesome.

 71. friv 2 Says:

  wonderful post, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not realize this. You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 72. Diabetes Free reviews Says:

  Very good blog article.Really looking forward to read more. Great.

 73. cosmetology Says:

  I’ve recently started a blog, the information you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 74. scam Says:

  Say, you got a nice blog.Really thank you!

 75. nose surgery Says:

  I really liked your article.Really thank you! Cool.

 76. drug testing Says:

  Major thanks for the blog post.Much thanks again.

 77. Website Development Service Says:

  I loved your article. Keep writing.

 78. Our Website 2015 Says:

  I cannot thank you enough for the blog post.Thanks Again. Much obliged.

 79. Virtual private server Says:

  I think this is a real great blog post.Thanks Again. Want more.

 80. quotes,love,romantic,funny,family,cute Says:

  Thanks again for the article.Thanks Again. Fantastic.

 81. smartphone price Says:

  Muchos Gracias for your blog.Much thanks again. Fantastic.

 82. Hairstyles for man Says:

  Hey, thanks for the blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

 83. kids kitchen sets Says:

  Thanks a lot for the article post.Really looking forward to read more. Really Great.

 84. British Male Voiceover Says:

  Very neat blog.Really thank you! Really Great.

 85. cheap web traffic Says:

  I truly appreciate this post.

 86. Seo Company Boise Idaho Says:

  Say, you got a nice article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 87. medical coding training Says:

  Very good article post.Much thanks again. Really Cool.

 88. where to buy cheap dresses Says:

  Really enjoyed this blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 89. incredimail support center Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really looking forward to read more. Want more.

 90. best beach reads Says:

  Great article.Much thanks again. Cool.

 91. web asian sex Says:

  Definitely, what a magnificent blog and instructive posts, I surely will bookmark your blog.All the Best!

 92. fix quicken problems Says:

  I truly appreciate this article post.Thanks Again. Will read on…

 93. white dating men interracial women Says:

  I was recommended this website through my cousin. I am now not sure whether this submit is written via him as nobody else recognize such unique about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

 94. how to cure gout Says:

  Major thanks for the blog article.Thanks Again. Fantastic.

 95. drapery cleaning Says:

  Very good blog article.Much thanks again. Really Great.

 96. free granny dating Says:

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its helped me. Great job.

 97. free granny dating Says:

  I have been checking out many of your articles and i can state pretty good stuff. I will make sure to bookmark your site.

 98. nc private investigators Says:

  Im obliged for the blog.Really thank you! Awesome.

 99. free ipad hacks Says:

  Major thanks for the blog.Really thank you! Fantastic.

 100. locksmith denver Says:

  Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

 101. massage en entreprise Says:

  Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

 102. compositing Says:

  Well I truly liked reading it. This article offered by you is very practical for correct planning.

 103. what s my home s worth Says:

  Wow, great article. Much obliged.

 104. atasehir escort bayan Says:

  I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 105. fiverr money Says:

  Very informative blog.Much thanks again. Great.

 106. awesome online marketing Says:

  Very informative post.Really thank you!

 107. Make money with clickbank Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article. Fantastic.

 108. the 17 day diet Says:

  This web site is mostly a stroll-by way of for all the info you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll undoubtedly uncover it.

 109. 2015Marketing Says:

  Great, thanks for sharing this blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

 110. Buy Cialis Europe Says:

  Really enjoyed this article post.Really looking forward to read more.

 111. t25 schedule Says:

  Hi, i think that i saw you visited my site so i came to ���return the favor���.I’m trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 112. sega Says:

  wow, awesome blog post.Thanks Again. Will read on…

 113. lifestyle Says:

  You could definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 114. Custom wardrobe wall units Says:

  Thanks again for the article post.Really thank you! Fantastic.

 115. online money making Says:

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

 116. get a permanent backlink here Says:

  I appreciate you sharing this blog. Want more.

 117. search engine optimization specialists Says:

  great post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

 118. gold coast graphic design Says:

  Say, you got a nice post.Really thank you! Awesome.

 119. firm bangladesh Says:

  whoah this weblog is great i like reading your articles. Stay up the great paintings! You know, many persons are searching round for this info, you could help them greatly.

 120. forex trading Says:

  Thanks for the blog.Thanks Again. Want more.

 121. Wicked Made In Italy Says:

  I’d must test with you here. Which isn’t one thing I often do! I get pleasure from studying a publish that can make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

 122. Packing Tips Says:

  This is one awesome blog post.Thanks Again. Awesome.

 123. h�tre bois de chauffage Says:

  I have read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make such a wonderful informative site.

 124. palazzetti Says:

  I’m not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 125. led surgical light Says:

  Really appreciate you sharing this article post. Really Great.

 126. medline wheelchair Says:

  Thanks again for the blog article.Much thanks again. Really Great.

 127. surgical gloves Says:

  Im grateful for the article post. Really Great.

 128. furniture bar Says:

  Thanks again for the post. Keep writing.

 129. lose belly fat fast Says:

  Enjoyed every bit of your article post. Fantastic.

 130. kimberly uhles youtube Says:

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 131. bingo sites Says:

  I loved your post. Keep writing.

 132. think exceptional Says:

  fantastic points altogether, you just gained a brand new reader. What would you suggest about your post that you made a few days ago? Any positive?

 133. carpet cleaning services Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog post. Awesome.

 134. crack scarica Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Really looking forward to read more. Cool.

 135. web surf proxy Says:

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 136. travel for cheap Says:

  Thanks so much for the blog.Really thank you! Awesome.

 137. bobi by bobsweep review Says:

  It’s really a great and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 138. robot vacuum review Says:

  I have learn a few just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to create this sort of fantastic informative web site.

 139. Hotel Poznan Says:

  At this time it sounds like Movable Type is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 140. bobsweep review Says:

  excellent publish, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t realize this. You must continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

 141. cheap utah wedding videographers Says:

  I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I certainly love reading everything that is posted on your website.Keep the posts coming. I loved it!

 142. seomo�as oposici�n de posicionamiento seo Says:

  It’s actually a great and useful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 143. rhinoplasty cost singapore Says:

  whoah this weblog is great i really like reading your articles. Stay up the good paintings! You realize, many persons are hunting around for this info, you can help them greatly.

 144. stromvergleich Says:

  What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 145. stromvergleich Says:

  I will right away grab your rss as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 146. stromvergleich Says:

  Great blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 147. stromvergleich Says:

  I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 148. stromvergleich Says:

  Usually I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 149. Gym Training Program Says:

  I am so grateful for your blog.

 150. use website value calculator to find your website price Says:

  Thank you ever so for you blog article.Much thanks again. Keep writing.

 151. stromvergleich Says:

  It’s really a great and helpful piece of information. I’m happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 152. Ectomorph Bodybuilding Says:

  Muchos Gracias for your article post.Really thank you! Keep writing.

 153. plumber cape coral fl Says:

  I really enjoy the post.Really thank you! Cool.

 154. stromvergleich Says:

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

 155. penis enlargement bible Says:

  wow, awesome article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 156. cape coral tow service Says:

  I truly appreciate this post.Much thanks again. Want more.

 157. stromvergleich Says:

  Hi there, You’ve done a fantastic job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.

 158. billige solbriller Says:

  Im grateful for the blog.Much thanks again. Fantastic.

 159. stromvergleich Says:

  Hello.This post was extremely motivating, especially because I was investigating for thoughts on this matter last week.

 160. stromvergleich Says:

  You made some clear points there. I looked on the internet for the subject and found most persons will approve with your blog.

 161. stromvergleich Says:

  I’ve recently started a web site, the info you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 162. stromvergleich Says:

  There is noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain good points in options also.

 163. stromvergleich Says:

  I’m not sure exactly why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 164. strompreisvergleich Says:

  Very good written story. It will be useful to anyone who usess it, including yours truly :). Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 165. strompreisvergleich Says:

  magnificent post, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector do not understand this. You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 166. strompreisvergleich Says:

  It’s in reality a great and useful piece of info. I am happy that you simply shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 167. strompreisvergleich Says:

  Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 168. strompreisvergleich Says:

  I’ve learn several just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set to create this kind of magnificent informative site.

 169. strompreisvergleich Says:

  Hello my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include approximately all important infos. I would like to peer extra posts like this .

 170. strompreisvergleich Says:

  I have been examinating out a few of your posts and i can state nice stuff. I will definitely bookmark your site.

 171. strompreisvergleich Says:

  Wow! Thank you! I always wanted to write on my blog something like that. Can I take a portion of your post to my blog?

 172. strompreisvergleich Says:

  you are really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent job on this topic!

 173. strompreisvergleich Says:

  I’ll right away grab your rss as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 174. strompreisvergleich Says:

  Hi there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

 175. strompreisvergleich Says:

  Everyone loves what you guys are up too. This type of clever work and exposure! Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

 176. strompreisvergleich Says:

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 177. strompreisvergleich Says:

  Valuable information. Lucky me I found your web site by accident, and I’m shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 178. strompreisvergleich Says:

  Great post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Appreciate it!

 179. strompreisvergleich Says:

  Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to ���return the favor���.I’m attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 180. how to win friends and influence people Says:

  Great blog post.Much thanks again. Will read on…

 181. Camera Cranes Says:

  Thank you for your article.Much thanks again. Keep writing.

 182. Toronto Psychotherapist Says:

  Really enjoyed this article.Much thanks again. Want more.

 183. new video coming soon Says:

  A big thank you for your article post. Want more.

 184. early retirement Says:

  It’s actually a nice and helpful piece of information. I am glad that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 185. mangosteen juice Says:

  Thank you for your article.Much thanks again. Awesome.

 186. dental plans Says:

  Magnificent site. Plenty of helpful information here. I’m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you in your effort!

 187. carpet cleaning coupons Says:

  you have got a great weblog here! would you prefer to make some invite posts on my blog?

 188. virgin hair extensions Says:

  Thanks again for the post.Much thanks again. Awesome.

 189. Guitar Lessons Says:

  Hello my family member! I want to say that this article is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to look extra posts like this .

 190. changes Says:

  This is one awesome article post. Will read on…

 191. wholesale brazilian hair Says:

  I loved your blog. Really Great.

 192. Ant Man mask Says:

  I really liked your article post.Much thanks again. Cool.

 193. PST Repair Says:

  Really enjoyed this post, can you make it so I receive an update sent in an email every time you write a fresh update?

 194. Zeal For Life Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article.Really thank you! Want more.

 195. wine drinkers experiences Says:

  Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 196. utah wedding videos Says:

  F*ckin’ awesome things here. I am very happy to look your post. Thank you so much and i am having a look forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 197. strength training Says:

  Say, you got a nice post. Keep writing.

 198. DOKEOS Says:

  Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told was once a amusement account it. Glance complicated to far brought agreeable from you! However, how could we keep in touch?

 199. Emergency Dentist London Says:

  Major thanks for the blog.Really thank you! Really Great.

 200. rugby world cup tickets Says:

  I’ve recently started a blog, the information you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 201. Shop my pham trang diem Says:

  Thanks for the article.Really thank you! Keep writing.

 202. ppi Says:

  I just could not depart your site before suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is going to be back often to check up on new posts

 203. Fat Burning Workout Says:

  Really enjoyed this article post. Cool.

 204. 10wbc currywurst Says:

  whoah this blog is fantastic i love reading your articles. Keep up the great work! You know, many people are searching around for this information, you could aid them greatly.

 205. Kem tri tham quang mat Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really thank you! Really Cool.

 206. prepping survival Says:

  I think this is a real great blog article. Want more.

 207. cheap brazilian hair Says:

  Im thankful for the blog post. Cool.

 208. ab belt reviews Says:

  Thanks , I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 209. polizze Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 210. franchise veren emlak firmalar Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Really thank you! Great.

 211. 17 day diet recipes Says:

  What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other users like its helped me. Good job.

 212. Satilik hoparlor Says:

  Thanks a lot for the article.Thanks Again. Really Great.

 213. Wonderclicks Scam Review Says:

  Great, thanks for sharing this article.Thanks Again. Much obliged.

 214. focus t25 review Says:

  Thank you for the good writeup. It if truth be told was a entertainment account it. Glance complicated to more delivered agreeable from you! By the way, how could we keep in touch?

 215. Sistema Gestion Hotelero Says:

  Im obliged for the article post.Really looking forward to read more.

 216. love spells on husband Says:

  Thank you for your post. Great.

 217. nieuwe prothese Says:

  Great, thanks for sharing this article.Really looking forward to read more. Really Great.

 218. chicago dentist Says:

  I am so grateful for your blog article. Will read on…

 219. houston locksmith Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Thanks Again. Keep writing.

 220. locksmith near san antonio Says:

  Looking forward to reading more. Great article post.Really thank you! Cool.

 221. US Cardio Says:

  This is one awesome blog. Cool.

 222. fb lead chef free download Says:

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users like its helped me. Great job.

 223. locksmith denver Says:

  A round of applause for your blog article.Really thank you! Keep writing.

 224. atlanta dentist Says:

  A round of applause for your article.Much thanks again. Fantastic.

 225. draftkings promo code free entry Says:

  Im grateful for the article.Really thank you! Cool.

 226. ฟังเพลงสำหรับคนท้อง Says:

  Hey there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

 227. real reviews by real patients Says:

  This is one awesome article post.Much thanks again. Want more.

 228. Drug Rehab Irvine Says:

  Fantastic article.Thanks Again. Fantastic.

 229. Free Casinowincasino Says:

  Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, nice written and include almost all significant infos. I’d like to see more posts like this.

 230. ez loans Says:

  I truly appreciate this blog article. Will read on…

 231. invia fiori online Says:

  Im thankful for the blog article.Really thank you! Fantastic.

 232. Full Report Says:

  It is in reality a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 233. grossista sigarette elettroniche Says:

  Im thankful for the blog article.Thanks Again. Really Great.

 234. numeros en ingles Says:

  My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 235. free cannabis seeds Says:

  Muchos Gracias for your blog.Really looking forward to read more. Great.

 236. make money working from home Says:

  My brother suggested I may like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how so much time I had spent for this info! Thanks!

 237. Manhattan Nail salon for men Says:

  Very good article.Much thanks again. Will read on…

 238. Best Man speech Says:

  I think this is a real great article post.Really looking forward to read more. Great.

 239. Investmentfonds Says:

  Wow, amazing blog format! How lengthy have you been running a blog for? you made running a blog glance easy. The entire glance of your website is magnificent, as well as the content!

 240. USA Anabolic Steroids Says:

  Wow, great blog article.Thanks Again. Cool.

 241. boxing brooklyn Says:

  Muchos Gracias for your article post.Thanks Again.

 242. Science Fiction book Says:

  Really appreciate you sharing this blog post.Thanks Again. Fantastic.

 243. notizie università Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 244. Online business ideas Says:

  Very neat blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 245. comprar gangas Says:

  My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 246. tas wanita Says:

  Appreciate you sharing, great article. Really Great.

 247. geothermal heat pump Says:

  I really like and appreciate your article post.Much thanks again. Awesome.

 248. Starting your own business Says:

  Fantastic blog post.Much thanks again. Really Great.

 249. seo sex pose Says:

  I think this is a real great article post.Really thank you!

 250. caffeine bodybuilding Says:

  Thanks so much for the blog post.Thanks Again. Want more.

 251. this page Says:

  A round of applause for your article.Thanks Again. Cool.

 252. Franchises Says:

  Major thankies for the post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 253. social media Says:

  Appreciate you sharing, great article.Really looking forward to read more. Will read on…

 254. Good business ideas Says:

  Thank you for your blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 255. sex toys for sale Says:

  Im thankful for the article post.Really thank you! Really Great.

 256. Drones Says:

  Thanks for the blog.Thanks Again. Great.

 257. Ways to make money online Says:

  Awesome article.Really thank you! Great.

 258. black lives matter Says:

  Say, you got a nice blog.Really thank you! Great.

 259. Escort Service Says:

  I am so grateful for your blog post.Much thanks again. Really Great.

 260. How to make extra money Says:

  I really like and appreciate your blog article.Thanks Again. Keep writing.

 261. read here Says:

  A big thank you for your post.Thanks Again.

 262. download youtube mp3 Says:

  Thanks again for the article post.Really looking forward to read more.

 263. Earn money online Says:

  Thank you for your post.Much thanks again.

 264. verdienen mit partnerprogrammen Says:

  Great article post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 265. superbahis229 Says:

  Thanks for the article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 266. Outdoors Says:

  Thanks again for the blog post. Really Great.

 267. moto rental ibiza Says:

  I think this is a real great article.Really thank you! Really Great.

 268. how to make money online Says:

  great submit, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not realize this. You must proceed your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 269. crane australia Says:

  I really enjoy the article post.Thanks Again. Cool.

 270. buy youtube views cheapest Says:

  Very good post. Fantastic.

 271. glasses online Says:

  I am so grateful for your article.Thanks Again. Want more.

 272. international building code Says:

  Fantastic article post.Thanks Again. Really Cool.

 273. homeopatia definicion Says:

  Thanks so much for the article. Cool.

 274. hp toner Says:

  Major thankies for the blog.Much thanks again. Will read on…

 275. Konvertierung Says:

  I think this is a real great article. Fantastic.

 276. creare website cluj Says:

  Very good article post.Thanks Again. Will read on…

 277. Solar Says:

  I appreciate you sharing this blog. Much obliged.

 278. chris speed blogging Says:

  Im thankful for the blog post.Really looking forward to read more. Cool.

 279. jamplay coupon Says:

  Fantastic blog post.Thanks Again. Awesome.

 280. Website Design Services in Dubai Says:

  Very neat post.Really thank you! Much obliged.

 281. foundation repair in dallas tx Says:

  Great article post. Cool.

 282. stay at home mom jobs Says:

  Major thanks for the article.Thanks Again. Want more.

 283. Putas de Mossoro Says:

  Fantastic post.Really looking forward to read more. Cool.

 284. God Force Says:

  I cannot thank you enough for the article post.Thanks Again. Cool.

 285. ver online Says:

  Thanks for the article. Really Great.

 286. iherb savings Says:

  Im thankful for the blog post.Much thanks again. Cool.

 287. Securities Says:

  Enjoyed every bit of your post.Really thank you! Really Great.

 288. chhiwat Says:

  Great post.Really thank you!

 289. fuck me silly Says:

  I loved your blog article.Much thanks again. Really Great.

 290. SPAM FREE Recruitment Says:

  wow, awesome blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 291. Unilorin past questions Says:

  Thanks a lot for the post.Really thank you! Fantastic.

 292. pmtc college scholarship Says:

  wow, awesome blog article. Really Great.

 293. 2go password recovery Says:

  Thanks-a-mundo for the post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 294. obat sakit jantung koroner Says:

  Appreciate you sharing, great blog article.Thanks Again. Much obliged.

 295. Rushlights reviews Says:

  Thank you ever so for you article.Really thank you! Great.

 296. mods farming simulator 2015 Says:

  Really informative article post.Really thank you! Cool.

 297. robot vacuum comparison Says:

  Great, thanks for sharing this article.Really looking forward to read more. Will read on…

 298. Messianic Apparel Says:

  Really enjoyed this blog.Really thank you! Cool.

 299. how to advertise online Says:

  Thanks-a-mundo for the blog.Really thank you!

 300. plasterboard fixing in Canberra Says:

  Major thanks for the blog article.Thanks Again. Much obliged.

 301. SEO Consultant Says:

  Appreciate you sharing, great article. Want more.

 302. the venus factor weight loss Says:

  Thanks again for the article.Much thanks again.

 303. tannturisme Says:

  Very good article post.Thanks Again. Want more.

 304. Ontraport Lead Automation Says:

  Thanks again for the blog. Really Great.

 305. candida overgrowth treatment natural Says:

  Fantastic blog post.Much thanks again. Fantastic.

 306. maritime news Says:

  My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 307. best weight loss diet for women, Says:

  I really like and appreciate your blog article.Really looking forward to read more. Great.

 308. How to earn online money Says:

  This is one awesome post. Really Cool.

 309. datguylirik Says:

  I value the blog. Fantastic.

 310. Forex signals Says:

  Hey, thanks for the article.Thanks Again. Awesome.

 311. optionweb Says:

  A round of applause for your article post.Really thank you! Fantastic.

 312. bet365 Says:

  Thanks for the blog post.Thanks Again. Keep writing.

 313. bet365 Says:

  Hey, thanks for the post.Thanks Again. Much obliged.

 314. go to my casino site Says:

  Looking forward to reading more. Great blog.Much thanks again. Really Great.

 315. bet365 Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Much thanks again. Really Cool.

 316. customized diet plan Says:

  This is one awesome post.Much thanks again. Keep writing.

 317. wholesaling real estate Says:

  I really liked your post. Cool.

 318. xn--on-3qi3czad7fyb3c6dtg3d.blogspot.com Says:

  Im thankful for the post.Much thanks again. Really Great.

 319. Kredit Says:

  Really Appreciate this blog post, how can I make is so that I receive an email whenever you make a fresh update?

 320. axle adjustment Says:

  A big thank you for your article post.Really thank you! Great.

 321. bohem Says:

  Really informative article.Thanks Again. Awesome.

 322. space jam Says:

  It’s really a nice and helpful piece of info. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 323. high yield cannabis seeds Says:

  Major thankies for the blog article.Really thank you! Great.

 324. official source Says:

  Hello. excellent job. I did not anticipate this. This is a great story. Thanks!

 325. Robslp640 Reviews Says:

  I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 326. Hyaluronic acid serum Says:

  wow, awesome post.Much thanks again. Want more.

 327. Green Media Services Says:

  It’s actually a great and useful piece of info. I’m glad that you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 328. reliable vps Says:

  I am usually to running a blog and i really admire your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your site and maintain checking for brand spanking new information.

 329. Latest Movie SRT Files Says:

  There is clearly a bundle to know about this. I suppose you made certain good points in features also.

 330. web directories list Says:

  It’s laborious to search out educated individuals on this matter, but you sound like you realize what you’re talking about! Thanks

 331. handy reparatur Says:

  Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I to find It really helpful & it helped me out a lot. I’m hoping to offer one thing again and help others like you helped me.

 332. asesoria en tenerife Says:

  I am so grateful for your article post.Much thanks again. Will read on…

 333. get kidney cleanse here Says:

  Im grateful for the blog post.Much thanks again. Much obliged.

 334. Birthday Parties Snellville Georgia Says:

  I loved your blog article.Really thank you! Fantastic.

 335. screen enclosures Says:

  Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 336. external battery Says:

  Im thankful for the article post.Thanks Again. Really Cool.

 337. modelo webcam Says:

  Good day! I simply want to give an enormous thumbs up for the great info you’ve here on this post. I will likely be coming again to your blog for more soon.

 338. ibiza car hire Says:

  Thanks so much for the blog. Really Great.

 339. utah videographers Says:

  Thanks for the blog post, can I set it up so I receive an email sent to me whenever you write a fresh update?

 340. orchestre jazz Says:

  I loved your post.Really thank you! Really Great.

 341. where to buy steroid Says:

  You made some decent factors there. I regarded on the internet for the problem and found most people will associate with with your website.

 342. laundry detergent fundraiser indiana Says:

  I truly appreciate this blog post.Much thanks again. Cool.

 343. ideias Says:

  Spot on with this write-up, I really assume this web site needs far more consideration. I’ll probably be again to read far more, thanks for that info.

 344. vero beach airport shuttle service Says:

  A big thank you for your post.Really thank you! Fantastic.

 345. auto glass repairman Murrieta Says:

  You made some first rate points there. I looked on the internet for the difficulty and located most individuals will go together with together with your website.

 346. bet365 Says:

  This is one awesome blog.Much thanks again. Fantastic.

 347. Daimler Says:

  Hello.This article was extremely fascinating, particularly because I was looking for thoughts on this issue last Thursday.

 348. sunmaker Says:

  I think this is a real great article post.Really thank you! Cool.

 349. easiest way to make money fast Says:

  I value the blog article.Much thanks again. Awesome.

 350. best hosting for wordpress Says:

  Say, you got a nice blog article.Much thanks again. Want more.

 351. cardio training Says:

  Im obliged for the article.Thanks Again. Keep writing.

 352. Phoenix Commercial Demolition Says:

  Thank you for your article post. Really Great.

 353. uk betting sites Says:

  I think this is a real great article post.Much thanks again. Will read on…

 354. fuck you Says:

  I really liked your blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 355. casino bonuses Says:

  Hey! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

 356. computer repair Says:

  I really liked your article post.Really thank you! Fantastic.

 357. Gambia gay dating website Says:

  Great, thanks for sharing this post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 358. kuku kube puzzle game online Says:

  I really liked your blog post.Really thank you! Keep writing.

 359. Agen Judi Poker Online Says:

  I am so grateful for your article.Thanks Again. Keep writing.

 360. Norway lesbian dating website Says:

  I cannot thank you enough for the article post. Really Cool.

 361. watch online hollywood movies Says:

  I value the post.Much thanks again. Really Cool.

 362. Por favor, ayúdanos firmando nuestra petición Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article.Thanks Again. Much obliged.

 363. Cellulite reduction Says:

  Thanks again for the article. Really Great.

 364. popcorn time Says:

  Wow, great article.Thanks Again. Cool.

 365. cheap flights Says:

  Very neat blog post.Much thanks again. Awesome.

 366. NBA Podcast Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Much thanks again. Great.

 367. kodi download Says:

  Very informative blog.Thanks Again. Really Great.

 368. cheap international airline tickets Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article post. Really Cool.

 369. epson l210 resetter program free download Says:

  Awesome blog post.Thanks Again. Keep writing.

 370. reseter canon mp 237 free download Says:

  I think this is a real great article.

 371. homes for sale playa del carmen Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog. Fantastic.

 372. ARTHUR EKREM Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic post.Much thanks again. Cool.

 373. payday loans houston Says:

  I loved your blog article.Really looking forward to read more. Want more.

 374. beard conditioner Says:

  Wow, great blog article.Thanks Again. Great.

 375. professionisti Says:

  This is one awesome blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

 376. HP ProLiant ML Servers Says:

  Looking forward to reading more. Great article.Much thanks again. Much obliged.

 377. extreme Says:

  I am so grateful for your blog.Much thanks again. Much obliged.

 378. capsule side effects Says:

  Hey, thanks for the blog.Thanks Again. Great.

 379. obtain this product Says:

  Thanks a lot for the article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 380. how to acquire some Says:

  I cannot thank you enough for the blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 381. http://www.roundbabycribs.net/ Says:

  Thanks so much for the post. Much obliged.

 382. Tameika Telles Says:

  Great article.Really thank you! Really Great.

 383. Christiana Chalfant Says:

  Im obliged for the blog article.Much thanks again. Will read on…

 384. Clora Coria Says:

  Very informative article.Thanks Again. Much obliged.

 385. Carrol Conrad Says:

  Major thanks for the blog post. Want more.

 386. Bradford Bevil Says:

  Major thanks for the article post.Thanks Again. Cool.

 387. Clora Coria Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Awesome.

 388. Barbar Mijangos Says:

  I really liked your blog article.Thanks Again. Will read on…

 389. Pilar - Guerra electrónica Says:

  Thanks a lot for the blog post.Much thanks again. Awesome.

 390. top wedding photographers in utah Says:

  Great article post.Thanks Again. Much obliged.

 391. uhc gap insurance Says:

  I cannot thank you enough for the article post.Really thank you! Fantastic.

 392. la insurance group Says:

  Major thanks for the article.Really looking forward to read more. Really Great.

 393. Neymar Boots Says:

  Thanks a lot for the article post. Fantastic.

 394. rice insurance e&o Says:

  I think this is a real great article. Awesome.

 395. emc insurance news Says:

  wow, awesome blog article.Thanks Again. Awesome.

 396. bank nifty options Says:

  Very neat blog.Really thank you! Much obliged.

 397. NSE Nifty Tips Says:

  Im thankful for the blog article. Fantastic.

 398. Nifty Tips Intraday Says:

  Major thanks for the blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

 399. mcx crude tips Says:

  Say, you got a nice post.Really thank you! Really Cool.

 400. toum tiou cruise boat Says:

  I truly appreciate this article.Thanks Again. Want more.

 401. online marketing Says:

  Enjoyed every bit of your blog article.Really thank you! Want more.

 402. billig makeup Says:

  Im obliged for the post. Awesome.

 403. seo new business Says:

  Awesome article post.Really thank you! Great.

 404. Wedding Venue SF Says:

  I really like and appreciate your blog.Really thank you! Really Cool.

 405. percocet withdrawal help Says:

  Thanks a lot for the article.Thanks Again. Keep writing.

 406. gesunde rezepte schnell gekocht Says:

  A big thank you for your blog. Fantastic.

 407. dental care Says:

  Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 408. browse this site Says:

  I like your web site. Can you please inform me what theme are you applying? I feel you might have an issue with mobile theme.

 409. NRW Says:

  Really informative blog.Much thanks again. Will read on…

 410. wifi hacker v3 password Says:

  Thank you ever so for you blog.Much thanks again. Really Great.

 411. web design in chennai Says:

  Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to ���return the favor���.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 412. click reference Says:

  I simply want to say I am just all new to blogging and certainly loved your blog site. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You surely come with tremendous article content. Thanks a lot for revealing your website.

 413. cameron james edwards attorney Says:

  Thanks a lot for the post.Much thanks again. Fantastic.

 414. sewa motor malang Says:

  I carry on listening to the news talk about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 415. lumia Says:

  Wow, great blog article.Really thank you! Fantastic.

 416. basur kesin tedavi yöntemleri Says:

  Thanks a lot for the blog.Really looking forward to read more. Much obliged.

 417. high yield Says:

  Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you make blogging look easy. The overall glance of your web site is great, as neatly as the content!

 418. link m88 Says:

  Very informative blog post. Fantastic.

 419. free soccer tips Says:

  My brother suggested I may like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how so much time I had spent for this info! Thanks!

 420. ford ev Says:

  Right now it seems like BlogEngine is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 421. read about Beneful on Wikipedia Says:

  Great, thanks for sharing this article post.

 422. kredi karti pos tefeciligi Says:

  Hello there, I discovered your website by means of Google at the same time as searching for a related matter, your web site came up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 423. kredi karti hesaplama Says:

  F*ckin’ awesome issues here. I am very happy to see your post. Thank you so much and i’m taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 424. read here Says:

  I really enjoy the blog article.Much thanks again. Will read on…

 425. seo consultant Says:

  wow, awesome article.Thanks Again. Keep writing.

 426. kredi karti aidati Says:

  Really Appreciate this blog post, how can I make is so that I get an update sent in an email when there is a fresh post?

 427. turkcell fatura odeme Says:

  I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road. Cheers

 428. elektrik faturasi odeme Says:

  you might have an amazing weblog right here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

 429. rushfit reviews Says:

  whoah this blog is magnificent i love reading your articles. Keep up the great work! You know, many people are looking around for this information, you could help them greatly.

 430. flex belt reviews Says:

  This web site can be a stroll-by for the entire information you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and also you’ll definitely discover it.

 431. 17 day diet food list Says:

  Hello there, I found your website by means of Google at the same time as searching for a related topic, your website got here up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 432. 4K Resolution Monitor Says:

  Well I really enjoyed reading it. This tip offered by you is very effective for accurate planning.

 433. beats by dre Headphone Says:

  It’s appropriate time to make some plans for the longer term and it’s time to
  be happy. I’ve learn this publish and if I could I wish to suggest you
  some attention-grabbing things or advice. Maybe you can write next articles relating to this article.
  I wish to read more issues about it!

  Here is my site :: beats by dre Headphone

 434. Web design cluj Says:

  I am curious to find out what blog platform you’re working with? I’m having some minor security problems with my latest blog and I’d like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 435. easy money online Says:

  Hello my loved one! I want to say that this article is amazing, nice written and include approximately all significant infos. I would like to look more posts like this .

 436. sd card recovery for android Says:

  Very good written story. It will be beneficial to anybody who utilizes it, as well as me. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 437. best holiday deals Says:

  I have read some good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you set to create any such excellent informative site.

 438. links crorkzz Says:

  plQYcs Muchos Gracias for your blog post.Thanks Again. Want more.

 439. Google Says:

  The time to read or go to the material or websites we have linked to below.

 440. carte psn gratuit Says:

  Here is a superb Blog You might Find Fascinating that we Encourage You

 441. Comment Hacker un compte Facebook Says:

  that will be the end of this article. Right here you will obtain some web pages that we consider youll enjoy, just click the links over

 442. Baylor News on Newsweep Says:

  that may be the end of this post. Right here youll come across some web sites that we assume youll enjoy, just click the links over

 443. Comment Pirater un compte Facebook Says:

  the time to study or stop by the subject material or web pages we’ve linked to below the

 444. Comment Pirater un compte Facebook Says:

  check below, are some totally unrelated web-sites to ours, however, they’re most trustworthy sources that we use

 445. RMUTT Says:

  Here are some of the web pages we advise for our visitors

 446. mountain spring Says:

  very few sites that come about to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out

 447. domeless nail Says:

  The facts mentioned within the report are a few of the most beneficial obtainable

 448. hog wild Says:

  the time to study or take a look at the content material or internet sites we’ve linked to below the

 449. Pirater un Compte Facebook Says:

  the time to study or check out the material or internet sites we’ve linked to below the

 450. cheap internet radio hosting Says:

  very couple of sites that come about to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out

 451. crorkzz backlinks Says:

  g3F4dW Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

 452. Pirater un Compte Facebook Says:

  just beneath, are various absolutely not associated internet sites to ours, nevertheless, they’re certainly really worth going over

 453. Comment Pirater un compte Facebook Says:

  The data mentioned within the write-up are several of the ideal offered

 454. iOS App Says:

  Sites of interest we’ve a link to

 455. cincin kawin Says:

  A big thank you for your post.Really looking forward to read more. Want more.

 456. notizie sul calcio mercato Says:

  Very informative blog.Really looking forward to read more. Fantastic.

 457. retinol cream,456000 Says:

  Im obliged for the post.Really thank you! Awesome.

 458. body Says:

  Thanks again for the blog.Really thank you! Fantastic.

 459. brakinis Says:

  I cannot thank you enough for the article post.Really thank you! Cool.

 460. videos skater Says:

  Wow, great blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 461. free escort ad Says:

  I think this is a real great post.Thanks Again. Cool.

 462. adult classifieds Says:

  Thanks again for the post.Really looking forward to read more. Want more.

 463. Indian history Says:

  wow, awesome blog. Will read on…

 464. Upsc Says:

  Very neat blog article.Much thanks again. Awesome.

 465. luchtfoto Says:

  Fantastic post. Great.

 466. luchtfoto Says:

  I am so grateful for your blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 467. http://www.lebanon-vc.de/story.php?title=black-ops-3-beta-3 Says:

  I think this is a real great blog.Much thanks again. Want more.

 468. http://www.focusondallas.com/story.php?title=black-ops-3-beta-3 Says:

  Great blog. Want more.

 469. paint supplies Says:

  although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be truly really worth a go by means of, so have a look

 470. ottawa moving companies Says:

  Awesome post.Much thanks again. Really Cool.

 471. Issa Asad Bond Says:

  Great, thanks for sharing this article.Really thank you! Will read on…

 472. hong kong email list Says:

  Thank you ever so for you article post.Much thanks again. Keep writing.

 473. buy target