preload
s h o w s h o w
Jul 05

บ่อยครั้งหลายหนเข้าลัคกี้เริ่มทำให้ผมเชื่อว่า หมาทุกตัวมีความอ่อนไหวอยู่ในจิตใจ  และ บางครั้งความอ่อนไหวนั้นก็แปรเปลี่ยนเป็นมารยาที่บางทีเผลอๆอาจจะมีมากกว่านางอิจฉาในละครหลังข่าวเสียด้วยซ้ำ

.


  

          

 

           ลมคลุ้ม ฝนคลั่ง

 

          ฟ้าร้องครืนๆราวกับจะโลกจะถล่มลงมา ใครเลยจะรู้ว่า ลัคกี้ หมาที่มีอาวุธบนใบหน้าสร้างความหวาดผวาให้ใครต่อใครกลับร้องครวญครางกลัวเสียงฟ้าลั่นฟ้าร้องพร้อมตะกุยประตูห้องนอนของพวกเราดังครืดคราดอย่างเร่งรัวเพื่อจะขอเข้ามาหลบภัย

 

         เจ้าหมอนี่ออกอาการปอดกระเส่าทุกครั้งยามที่ฟ้าฝนเบื้องบนปั่นป่วน ไม่ว่าจะเป็นเวลาใด ดึกดื่นค่อนคืนแค่ไหนคนในบ้านจะหลับไหลไม่ได้สติเพียงใด ลัคกี้เพียงหาเพื่อนเพื่อความอุ่นใจก็ไม่ละความพยายามที่ปลุกสมาชิกของบ้านให้ตื่นขึ้นมารับรู้ความอ่อนไหวในใจของเขาให้ได้

 

          นิทานเรื่องนี้สอนให้ผมอยากจะบอกคนที่หวาดกลัวรูปร่างหน้าตาของเฟรนช์บูลด็อกหรือหมาหน้าโหดทั้งหลาย เช่น พิทบูล เยอรมันเชฟเฟิร์ต ว่า ภายนอกพวกเขาเหล่านี้แม้ดูดุร้าย รูปกายบึกบึนแข็งแรงน่ากลัวแท้ที่จริงแล้วบทจะอ่อนไหวอ่อนโยนพวกเขาก็อาจแสดงออกอย่างที่เราคาดไม่ถึง ฉันใดก็ฉันนั้น หมาหน้าตาน่ารักรูปร่างเล็กน่าถนุถนอมบางทีก็อาจจะซ่อนเร้นความก้าวร้าวเอาไว้รอโอกาสที่จะแสดงออกมาในบางสถานการณ์ที่เราเองก็คาดคิดไม่ถึงเช่นกัน

 

          บ่อยครั้งหลายหนเข้าลัคกี้เริ่มทำให้ผมเชื่อว่า หมาทุกตัวมีความอ่อนไหวอยู่ในจิตใจ  และ บางครั้งความอ่อนไหวนั้นก็แปรเปลี่ยนเป็นมารยาที่บางทีเผลอๆอาจจะมีมากกว่านางอิจฉาในละครหลังข่าวเสียด้วยซ้ำ

 

          ดังนั้นด้วยความพยายามใช้เล็บข่วนบานประตูบวกกับมารยาผ่านเสียงที่ครวญครางหงิงๆน่าสงสารของลัคกี้ เจ้าหมอนี่จึงสามารถทำให้เราใจอ่อนเปิดประตูรับเขาเข้ามาหลบภัยเสียงดังของฟ้าคำรามได้เกือบทุกครา

 

          หมาอะไรไม่รู้กลัวกระทั่งเสียงฟ้าร้อง!

 

          ว่าไปแล้วความจริงไม่ใช่แต่แค่เสียงฟ้าคำรามหรอก ตั้งแต่เขาเด็กผมจำได้ว่า เขามีความอ่อนไหวกับเสียงที่ดังผิดปกติเกือบทุกชนิด กลัวเสียงเห่าของหมาตัวใหญ่  หวาดผวากับเสียงดังเล็กแหลมของคนสวนเวลาที่เรียกชื่อเขา   สติแตกแทบทุกครั้งที่เจอกับเสียงหวูดแสบแก้วหูของเครื่องเป่าของเล่นเด็ก และ อ่อนไหวสุดๆจนต้องหอนรับอย่างโหยหวนเวลาได้ยินสมาชิกสาวน้อยร้องไห้สะอึกสะอื้น

 

           ในหนังสือวิเคราะห์สภาพจิตของสุนัขที่ผมเคยผ่านตามาบอกเอาไว้ว่า  หมาเป็นสัตว์ที่โชคดีกว่าคนมากตรงที่พวกเขามีแต่ปัจจุบัน มีชีวิตอยู่กับความเป็นจริงของวันนี้   ไม่มีอดีตอันชอกช้ำรันทดให้เจ็บปวด ไม่มีความกังวลวิตกต่อวันพรุ่งนี้ที่ยังมาไม่ถึง

 

          พูดตรงๆเวลาที่คิ้วตัวเองขมวดบนความกังวลของบางเรื่องผมยังแอบอิจฉาเพื่อนสี่ขา

 

          ทว่า บทวิเคราะห์ดังกล่าวก็ไม่ได้อธิบายไว้ว่า หากสุนัขไม่มีอดีตให้จดจำ  ทำไมพวกเขาจึงจดจำบางเรื่องเอาไว้ชนิดที่จำฝังใจ?

 

          เจ้าแบล็ก หมาพันธุ์ทางสีดำสนิท เพื่อนในวัยเด็กของผม ทำให้สมาชิกเพื่อนบ้านใกล้เรือนเคียงของผมครอบครัวหนึ่งต้องจำมันไว้ไปจนตาย เนื่องเพราะ ตั้งแต่ตัวพ่อ แม่ ไล่ลงมาที่ พี่คนโต คนรอง คนกลาง คนเล็ก แล้วก็น้องคนเล็กสุดอายุไม่กี่ขวบ คนแล้วคนเล่า ทั้งครอบครัวมีอยู่ด้วยกันราว7-8 คนล้วนเคยถูกเจ้าแบล็กงับน่องเขียวช้ำ หรือ บางรายได้เลือดซิบกลับไป

 

          ตอนนั้นผมคิดตามประสาเด็กว่า เจ้าแบล็ก คงไม่ชอบคนในครอบครัวนี้เอามากๆ แต่ถึงตอนนี้ผมคิดว่า มันคงจำฝังใจกับคนที่ส่งเสียงดังมากเป็นพิเศษและความไม่เกรงอกเกรงใจเจ้าบ้านอย่างพวกเรา คนในครอบครัวนี้ทุกคนเป็นเหมือนกันหมดนึกอยากจะเข้าบ้านเรามาก็พรวดพราดจนถึงก้นครัวไม่ให้สุ่มให้เสียง นึกอยากจะตะโกนเรียกหากันก็ส่งเสียงลั่นบ้านเราจนเจ้าแบล็กซึ่งปกติเป็นหมาที่เงียบไม่เห่ารับไม่ได้เลยจึงแสดงพฤติกรรมก้าวร้าวให้เห็นด้วยการกัดสั่งสอน

 

          หมาเห่าไม่กัด หมาที่กัดไม่เห่า นี่ก็เป็นข้อหนึ่งที่ผมได้รับบทเรียนจากเพื่อนรักเมื่อวันนั้น

 

          สำหรับลัคกี้  นิสัยอาจแตกต่างจากเจ้าแบล็ก แต่วันเวลาผ่านมาตั้งแต่จำความได้จนโตกลายเป็นหมาหนุ่มนักกล้ามเดินเยื้องย่างเป็นก้ามปูอย่างน่าเกรงขาม เขาเองก็ไม่วายจะลืมสิ่งที่จำฝังใจไว้  นั่นคือ เสียงและท่าทางของคนเหมือนเจ้าแบล็ก

 

          ลัคกี้ทนไม่ไหวกับเสียงที่รุกเร้าเขา และ คนที่ไม่นิ่ง

 

          ผมต้องเตือนสมาชิกภายในบ้านเสมอว่า ก่อนจะส่งเสียงเล็กแหลม วิ๊ดว้าย กระตู้วู้ ขอให้นึกถึง หมาถึกที่พร้อมจะคึกพิโรธได้ทันทีที่ได้ยินเสียง

 

          ในภาวะอารมณ์ที่รื่นเริงรื่นรมย์คงไม่มีใครอยากเห็นหมาตัวหนึ่งทำลายบรรยากาศที่ดีไป

 

           หลับตาแล้วนึกภาพตาม  ขณะที่ทุกคนส่งเสียงแสดงออกอย่างเต็มที่  ตาโปนๆของลัคกี้ที่จับจ้องอยู่ดีๆ จู่ตาคู่นั้นของเขาก็ลุกวาว โตขึ้นๆแทบถลนออกนอกเบ้า หูกางลู่ไปทางด้านหลังเหมือนจานดาวเทียมที่หันปรับองศารับสัญญานที่เปลี่ยนแปลงไป ขนฟูฟ่องราวกับเจ้าทอมแมวเหมียวเจอโจทย์เจ้าหมาบูลด็อกหน้าโหดในเรื่อง ทอมแอนด์เจอรี่  สุดท้ายจบลงด้วยการกระโดดผลุงกระโจนจู่โจมเข้าใส่ต้นเสียงนั้นอย่างแรงแบบนักรักบี้แทกคู่แข่งขัน

 

           คุณคิดว่ารับมือเขาได้หรือไม่?

 

           สมาชิกสาวน้อยของผมส่วนใหญ่จะพยักหน้ารับฟังคำเตือนของผมแต่เพียงไม่กี่ครั้งเพราะไม่นานพวกเธอก็ลืมซึ่งในที่สุดก็เป็นหน้าที่ของผมที่จะเข้ามาห้ามปราม และ จับเจ้าหน้าย่นออกห่างจากวง

 

           เช่นเดียวกับเพื่อนของพวกเธอที่กริ๊ดสุดเสียงทุกครั้งที่เจอหน้าลัคกี้ ด้วยความหวาดกลัวตามประสาเด็กซึ่งก็ได้ผลมันกลายเป็นสิ่งเร้าปลุกความคึกคะนองในตัวของลัคกี้ให้ตื่นเต้นสุดขีดทุกครั้ง ทั้งคนทั้งหมากระเจิดกระเจิงกันไปกันทาง  หรือกรณีที่มีญาติมาบ้าน  แขกมาหา หมาหนุ่มตัวนี้ก็จะต้อนรับขับสู้ด้วยการจู่โจมด้วยความรัก…เอ่อ หรือเปล่า ไม่รู้  55555

 

           ผลั่ก! ผลั่ก!  หมากระโดด  คนกระโจน  เป็นภาพที่ผมได้แต่ยิ้มแล้วบอกบรรดาญาติของผมอย่างขวยเขินค่อนไปทางอับอายขายขี้หน้าว่า  ‘เอ่อ ได้โปรด ไม่มอง ไม่สบตา ไม่สัมผัส ’ สูตรของผู้เชี่ยวชาญอย่างซีซาร์ มิลลาน ถูกงัดมาใช้ได้ตลอด

 

          จริงๆสูตรของซีซ่าร์ก็ไม่ต่างจากคนรุ่นพ่อของเราที่สอนต่อๆกันมาว่า หากเผชิญหน้ากับหมาดุ อย่าเคลื่อนไหว อย่าวิ่ง อย่ามองมัน ทำไม่รู้ไม่ชี้ นั่งลงแล้วทำเป็นหุ่นขี้ผึ้ง นั่นแหละ หมาจะแค่เข้ามาดมๆแล้วก็จากไป น่องขาวๆของเราก็จะไม่ตกเป็นเหยื่อเป็นที่รองรับเขี้ยวของพวกมัน

 

          การช่วยให้ลัคกี้สลัดหลุดจากความจำฝังใจอันนี้ของเขาเป็นเรื่องที่น่าจะยากพอสมควร แต่ผมก็ทำใจตั้งแต่แรกแล้วละว่า ผมจะต้องต่อสู้กับความอ่อนไหวของลัคกี้ไปเรื่อยๆ  รอมันแก่ เอ๊ย! นิ่งและสุขุมคัมภีรภาพกว่านี้คงต้องใช้เวลา

 

           ผมไม่กล้าที่จะโอนอ่อนตามมัน  เพราะ  ความอ่อนไหวบนพื้นฐานของจิตใจที่มั่นคงของหมา ไม่ต้องคาดเดาเลยว่า วันใดวันหนึ่งหากปล่อยเลยตามเลยจะส่งเสริมหรือเพาะนิสัยการก้าวร้าวของเขาก้าวข้ามผ่านจุดที่เราไม่อยากให้เกิดหรือยากเกินจะแก้ไข ผมและลัคกี้จึงพยายามควงคู่กันเดินออกกำลังให้มากเข้าไว้  มากเท่าที่เราจะทำกันได้และมีเวลา

 

           ภายใต้ความเชื่อนี้เป็นเวลาหลายสัปดาห์มาแล้ว ผมเพิ่มเวลาในการเดินเป็นเพื่อนของลัคกี้นานขึ้นๆ  ยิ่งเหนื่อยหอบเท่าไหร่  หมาหนุ่มก็จะนิ่งสงบมากขึ้น ผมท่องขึ้นใจ  เดินไปท่องไป ไกลออกไป ไกลและเนิ่นนาน  แต่แทนที่เพื่อนสี่ขาของผมจะเหนื่อยลิ้นห้อยอย่างที่หวัง  ตัวผมเองกลับเหนื่อยไม่น้อย  ลิ้นผมห้อยแทนเขา 5555

 

            ‘นี่มันไปเดินมาจนเหนื่อยจริงๆเหรอ’

 

           เธอผู้เป็นใหญ่ในบ้านของผมจ้องตาเขม็งมาทีผมหลังจากเปล่งเสียงถามแบบคาดคั้น  นั่นเพราะ เจ้าเฟรนชี่หน้าย่นหูกางอยู่ไม่สุข กระโจน และ กระโดดไปรอบๆตัวเธอ พร้อมกับคาบของรักของหวงของเธอวิ่งยั่วให้ไล่จับซะงั้น

 

           ผมกัดฟันกรอดๆมองสบตาโปนๆของลัคกี้ อยากจะเดินเข้าไปขย้ำคอมันสักทีให้หายแค้น   เฮ้อ! ช่างไม่รักษาหน้าชั้นเลยนะแก

 

           ผมจะบอกเธอไงดีละ จะบอกว่า  ทั้งหมดทั้งมวล คือ  ความอ่อนไหวของจิตใจของเจ้าหมอนี่ซึ่งต้องค่อยๆแก้กันไป แต่เท่าที่จำได้บางทีผมก็มีแต่ตอบเธอกลับไปแบบนี้ซึ่งหากตอบไปอีกทีก็อาจจะกลายเป็นครั้งที่ร้อยแล้วก็ได้

 

           แม้จะเป็นครั้งที่ร้อย แม้จะรู้ว่าเธอคร้านจะฟัง  ที่สุดผมก็ตอบเธอไปเหมือนเดิม  แต่เพิ่มเติมคำพูดไปอีกหน่อยเน้นไปตรงคำที่ว่า ‘เอ่อ ถึงมันจู่โจมก็เป็นการจู่โจมด้วยรักนะ’

 

          5555 เป็นคำพูดที่ผมคิดขึ้นเดี๋ยวนั้น เพราะ เชื่อว่ามันจะฟังแล้วดูดี ที่สำคัญเชื่อว่ามันจะช่วยทั้ง ผม และ ลัคกี้ ให้เราพากันรอดพ้นจากห้วงวกฤติแห่งอารมณ์ของเธอออกมาได้

 

          ทำไงได้ละ ก็มันเรื่องจริง  ความอ่อนไหวของหมาหนุ่มลัคกี้ยังสิงสถิตย์อยู่ภายในร่างของมันตลอดเวลานี่นา ไม่มีคำอธิบายอะไรจะดีเท่านี่อีกแล้ว

 

          ส่วนฟังแล้วเธอจะเข้าใจหรือไม่เข้าใจ จนปัญญาที่ผมจะทราบได้

 

          กระนั้นก็ดี  เธอจะรู้หรือไม่ว่า ขณะที่ความอ่อนไหวเดิมๆของเจ้าหมอนี่ยังแก้ไม่ตก ความอ่อนไหวใหม่กับบางอย่างของเขาก็กำลังก่อตัวขึ้น!

 

วันหนึ่ง…ขณะหมาหนุ่มที่สงบชื่นชมกับสายลมแสงแดด

 

อะ! อ๋อ ต้องไม่ลืมสิ่งของที่แทะโลม

 

แล้วก็เข้าสู่ภวังค์ด้วยความเหนื่อยอ่อน

 

แต่แล้ว… ปู๊ดดดดดด!

 

เฮ๊ย! เสียงอะไรอะ

 

ปู๊ดดดดด  ปู๊ดดดดด  แฮ่  แปลงร่าง ทนไม่ไหวแล้ววว

 

อะ เงียบแระ

 

เอ๋… คุ้นๆนะ

 

มันเหมือนที่ได้ยินในทีวีตอนนี้นะ

 

อ๋อ นึกออกแล้ว เจ้าวูวูเซล่า

 

เชอะ ชั้นเกลียดเสียงนายมาก

 

ม่ายชอบอะ

 

เสียงแกดังจริงๆ สู้ไม่ไหว

7,056 Responses to “ลัคกี้41: ลมคลุ้ม ฝนคลั่ง หมาครวญ”

 1. คนรักหมา Says:

  เจ้าตัวที่บ้านก็กลัวเสียงฟ้าร้อง ฟ้าแล่บมาก
  ครื่นๆ มาเมื่อไร เป็นต้องหายตัว (หลานเรียกหลบเข้ากุด)
  วันไหนฝนตกกลางคืน ฟ้าร้องดังๆ มันน่าสงสารมาก
  นอนตัวสั่นเลย เออนะ แกเป็นหมาแก่แล้วยังไม่หายกลัวอีก

 2. แฟนคลับจากเจียหน่าต้า Says:

  หมาที่บ้านก็กลัวเสียงฟ้าร้องค่ะ แต่เจ้าตัวนี้อาการหนักกว่า เพราะนั่งอยู่เฉยๆก็สะดุ้งลุกขึ้นและก็เดินนี้ ทำเอาคนนึกว่ามันเห็นอะไรที่เราไม่เห็นหรือเปล่าถึงได้ตกใจกลัว ฮ่าๆๆ
  แต่เดี๋ยวนี้คนในบ้านชินกับอาการมันล่ะค่ะ แต่ก็แอบสงสัยเหมือนกันว่ามันเป็นโรคจิตอ่อนหรือเปล่า ฮา
  ลัคกี้น่ารักมากเลยค่ะ ^^ อ่านบล๊อคนี้แล้วมีความสุข

 3. มดดำ Says:

  โอ้โห อ่านแล้วได้หัวเราะแต่เช้า 5555

 4. Tai Says:

  สวัสดีค่ะคุณshowshowและนู๋lucky จำกันได้มั้ยเอ่ย ตอนนี้ฝันจะเป็นจริงแล้ว จองไว้เรียบร้อยแล้นน..นับถอยหลังรอวันรับลูกชายอีกตั้งสิบกว่าวันแน่ะ เอาไว้จะเอารูปมาอวดนะคะ ถ้าไปรับตัวเค้าแล้ว..ขอบคุณสำหรับข้อมูลทุกๆ อย่างเลยค่า

 5. Tai Says:

  ลืมบอกไปค่ะว่า คนละเจ้ากับนู๋ lucky จ้า

 6. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณคนรักหมา ผมชอบคำเรียกของหลานคุณจังเลย หลบเข้ากุด 5555 เห็นภาพเลยครับ :)

 7. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณแฟนคลับจากเจียหน่าต้า เช่นเดียวกันครัีบพวกเรามีความสุึขที่ได้รับเกียรติและขอบคุณที่คุณเข้ามาแลกเปลี่ยนพูดคุยกัน พูดถึงเพื่อนสี่ขาของคุณถ้าผมอยู่ร่วมวงด้วยผมก็คงคิดเช่นกัน เผลอๆคงได้เผ่นป่าราบก่อนเขาแน่ๆ:)

 8. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณมดดำดีใจครับที่เรียกรอยยิ้่มและเสียงหัวเราะได้ ขอให้มีความสุขทุกๆวันนะครับ:)

 9. showshow Says:

  ดีใจกับคุณTaiด้วยจริงๆครับที่จะได้มีเพื่อนสี่ขาเอาไว้ให้รักและผูกพัน ตื่นเต้นแทนและจะรอดูภาพเฟรนชี่ที่น่ารักตัวนี้นะครับ:)

 10. kai Says:

  อยากกอดและจูจุ๊พเจ้าลัคกี๊ม๊ากๆค่ะ

 11. Bird Says:

  มาลงชื่ออ่าน lucky เช่นเคยครับ น่ารักเหมือนเดิม

 12. morningstar Says:

  น้องหมาที่บ้านก็กลัวเสียงฟ้าร้องมาก ๆ ค่ะ ้น้ำลายไหลเลอะเทอะทุกทีเลย

 13. fiverr crorkservice Says:

  UQ6H80 you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic job on this topic!

 14. Bollywood News Says:

  Useful info. Lucky me I found your site accidentally, and I’m surprised why this accident did not took place in advance! I bookmarked it.

 15. loans for business Says:

  Thanks for another excellent article. Where else could anyone get that kind of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 16. treatment for diabetes Says:

  Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, let alone the content!

 17. utah wedding videography Says:

  Hey, you used to write great, but the last several posts have been kinda boring��� I miss your great writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 18. watch this video Says:

  Hey there, You have performed a great job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 19. VIO脱毛 Says:

  You made some clear points there. I looked on the internet for the subject and found most guys will agree with your website.

 20. make money online part time Says:

  Thanks – Enjoyed this post, can I set it up so I get an alert email every time you publish a fresh post?

 21. increase your sales Says:

  Thanks so much for the blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

 22. children porn Says:

  I value the article.Thanks Again. Awesome.

 23. viagra Says:

  Thanks again for the blog.Really thank you! Really Great.

 24. apartments watertown ny Says:

  Thanks for the blog.Really looking forward to read more. Great.

 25. Storage Units Watertown NY Says:

  Thank you for your blog.

 26. Storage Units Watertown NY Says:

  Really appreciate you sharing this article post.Much thanks again. Much obliged.

 27. business funding centre Says:

  Muchos Gracias for your blog article.Thanks Again. Much obliged.

 28. Eyelash Extensions Winnipeg Says:

  I appreciate you sharing this blog. Want more.

 29. BDSWiss Says:

  Great, thanks for sharing this blog.Much thanks again. Awesome.

 30. garage door repair san jose Says:

  Thanks for the article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 31. jamplay coupon Says:

  Outstanding post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Bless you!

 32. dom viol lawyer louisville Says:

  Thanks a lot for the article.Thanks Again. Really Great.

 33. business Says:

  Well I sincerely enjoyed studying it. This information provided by you is very constructive for good planning.

 34. residential painting colorado springs Says:

  Thank you ever so for you blog.Much thanks again. Really Cool.

 35. international cheap calls Says:

  I think this is a real great blog article.Really thank you! Much obliged.

 36. business email marketing Says:

  Great, thanks for sharing this blog.Really thank you! Keep writing.

 37. Usa Cities Posters Says:

  Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 38. ITAA.org's coverage Says:

  A big thank you for your blog article.Really thank you! Awesome.

 39. design mobile website Says:

  Nice blog right here! Also your website loads up fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link for your host? I desire my site loaded up as fast as yours lol

 40. web development wollongong Says:

  I really like and appreciate your blog post.Really looking forward to read more. Great.

 41. Asim jofa Says:

  Thanks again for the blog article.Really thank you! Really Great.

 42. backlinks Says:

  I’ve recently started a blog, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 43. weight loss supplement Says:

  Really enjoyed this blog.Much thanks again. Will read on…

 44. VIP escort services in Manhattan NY Says:

  Thanks a lot for the article.Really thank you! Cool.

 45. blogging with iulian Says:

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my web site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 46. stampylongnose minecraft Says:

  It is truly a great and useful piece of information. I am glad that you just shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 47. cheap ssl certificate Says:

  Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 48. ships Says:

  great put up, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 49. hemp oil Says:

  I appreciate you sharing this article.Much thanks again. Keep writing.

 50. Top Rated Accounts Says:

  Usually I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 51. Halloween Costumes Says:

  I appreciate you sharing this blog article.Much thanks again. Great.

 52. hammock tree straps Says:

  Really Appreciate this update, is there any way I can get an email sent to me every time there is a new article?

 53. friv 2 Says:

  My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 54. fake Says:

  Thanks a lot for the article post.Really thank you! Really Cool.

 55. reviews Says:

  I loved your post. Really Cool.

 56. aeshtetic surgery Says:

  I loved your post.Thanks Again. Keep writing.

 57. drug testing Says:

  Very good blog post.Really thank you! Awesome.

 58. do steroids make you gain weight Says:

  I appreciate you sharing this blog.Really looking forward to read more. Really Great.

 59. Romantic Quotes are admirable Says:

  Thanks again for the blog.Really thank you! Keep writing.

 60. free internet Says:

  Great, thanks for sharing this article.Really thank you! Really Great.

 61. Social Media Marketing Company in Grand Rapids Says:

  Awesome blog article.Much thanks again. Keep writing.

 62. Descuentos Online Says:

  Very good article post.Thanks Again. Keep writing.

 63. Chic Corner Says:

  Thanks for the article post.Really looking forward to read more. Cool.

 64. incredimail.com Says:

  I really liked your article.Thanks Again. Really Great.

 65. asian sex Says:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my web site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 66. how to cure gout Says:

  Appreciate you sharing, great blog post.Much thanks again. Fantastic.

 67. interracial dating Says:

  It’s arduous to search out educated people on this topic, however you sound like you already know what you’re talking about! Thanks

 68. hunter Douglas Says:

  Say, you got a nice post. Much obliged.

 69. contact netgear Says:

  I value the blog post. Will read on…

 70. private investigator greensboro Says:

  Muchos Gracias for your blog.Really looking forward to read more. Cool.

 71. best granny dating websites uk Says:

  It’s onerous to seek out educated individuals on this subject, but you sound like you recognize what you’re talking about! Thanks

 72. locksmith denver Says:

  whoah this blog is fantastic i love reading your posts. Keep up the good work! You know, lots of people are hunting around for this info, you can help them greatly.

 73. massothérapie montréal Says:

  I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

 74. compositing Says:

  You made some decent factors there. I appeared on the internet for the difficulty and found most people will go together with along with your website.

 75. sell my home now Says:

  Awesome article post.Much thanks again. Want more.

 76. locksmith Indianapolis Says:

  wow, awesome blog article.Really thank you! Really Great.

 77. tapout xt Says:

  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 78. flat stomach Says:

  You can certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 79. TextMarketing Says:

  Thanks a lot for the post.Much thanks again. Want more.

 80. Buy Cialis Europe Says:

  Thanks for the blog post.Really thank you! Fantastic.

 81. focus t25 beta Says:

  Good write-up, I am normal visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 82. sega Says:

  Im thankful for the article post. Much obliged.

 83. lifestyle Says:

  You made some decent points there. I looked on the internet for the subject and found most persons will agree with your website.

 84. teens make money Says:

  Wonderful site. Lots of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And certainly, thanks on your effort!

 85. how to make money online from home Says:

  Thank you ever so for you blog.Really looking forward to read more.

 86. web design gold coast Says:

  Thank you ever so for you blog post.Really looking forward to read more. Will read on…

 87. website for affiliate marketing Says:

  Spot on with this write-up, I really think this web site needs much more consideration. I’ll most likely be once more to read rather more, thanks for that info.

 88. gratis webcams Says:

  Im grateful for the blog article.Thanks Again. Want more.

 89. forex trading Says:

  Great blog article. Will read on…

 90. Tips for trips Says:

  Im grateful for the article post.Thanks Again. Fantastic.

 91. Gas fitting in canberra Says:

  My brother recommended I may like this web site. He used to be entirely right. This publish truly made my day. You cann’t imagine just how so much time I had spent for this info! Thanks!

 92. idrostufe a pellet Says:

  you’ve an ideal blog here! would you wish to make some invite posts on my weblog?

 93. led surgical light Says:

  Looking forward to reading more. Great article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 94. Deals Says:

  I appreciate you sharing this article.Really looking forward to read more.

 95. new bingo sites Says:

  Thank you for your article post.Really thank you! Awesome.

 96. think exceptional Says:

  Wow, awesome blog format! How long have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The whole glance of your web site is excellent, let alone the content!

 97. carpet cleaning services in calgary alberta Says:

  Im thankful for the article post. Will read on…

 98. fifa 15 crack Says:

  Im thankful for the post.Thanks Again. Awesome.

 99. proxy free youtube proxy Says:

  great publish, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t understand this. You should proceed your writing. I’m confident, you have a huge readers’ base already!

 100. robot vacuum Says:

  F*ckin’ amazing things here. I am very happy to look your post. Thanks a lot and i am taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 101. phuket apartments for rent Says:

  Thanks so much for the post.Really looking forward to read more. Really Great.

 102. robot vacuum cleaner Says:

  You made some first rate factors there. I seemed on the web for the problem and located most individuals will go along with with your website.

 103. Hotel Poznan Says:

  Very good written information. It will be valuable to anybody who utilizes it, including myself. Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 104. ryan hender films Says:

  At this time it seems like Drupal is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 105. juego de seo Says:

  I just couldn’t depart your site before suggesting that I really enjoyed the standard info a person provide on your visitors? Is gonna be back continuously to check up on new posts

 106. megan fox nose job before and after singapore Says:

  I’d have to test with you here. Which isn’t one thing I usually do! I take pleasure in studying a post that can make folks think. Also, thanks for allowing me to comment!

 107. stromvergleich Says:

  Well I definitely liked reading it. This information procured by you is very constructive for accurate planning.

 108. stromvergleich Says:

  I’ve read several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a excellent informative website.

 109. stromvergleich Says:

  My brother recommended I would possibly like this blog. He was once totally right. This put up truly made my day. You cann’t consider simply how much time I had spent for this info! Thank you!

 110. stromvergleich Says:

  Of course, what a fantastic site and illuminating posts, I definitely will bookmark your website.All the Best!

 111. Gym Training Program Says:

  Thank you for your article post. Great.

 112. stromvergleich Says:

  I get pleasure from, result in I found just what I was having a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 113. Cutting Diet Bodybuilding Says:

  I really liked your blog.Really looking forward to read more. Want more.

 114. stromvergleich Says:

  Howdy! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you’ve here on this post. I will be coming again to your weblog for more soon.

 115. cape coral plumber Says:

  I really enjoy the blog.

 116. penis enlargement bible Says:

  Thanks so much for the article.Thanks Again. Awesome.

 117. stromvergleich Says:

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 118. billige solbriller Says:

  I think this is a real great blog.Really looking forward to read more. Will read on…

 119. stromvergleich Says:

  Thanks for another wonderful article. Where else could anyone get that type of information in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 120. stromvergleich Says:

  You made some good points there. I did a search on the subject matter and found most people will consent with your site.

 121. stromvergleich Says:

  Hey there, You have done a great job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

 122. stromvergleich Says:

  Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 123. strompreisvergleich Says:

  Thank you for another wonderful post. Where else could anybody get that kind of information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

 124. strompreisvergleich Says:

  It is truly a nice and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 125. strompreisvergleich Says:

  I have recently started a blog, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 126. strompreisvergleich Says:

  It’s actually a cool and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 127. strompreisvergleich Says:

  whoah this blog is fantastic i love reading your articles. Keep up the great work! You know, many people are hunting around for this information, you can help them greatly.

 128. strompreisvergleich Says:

  Really enjoyed this article, how can I make is so that I receive an alert email whenever there is a fresh update?

 129. strompreisvergleich Says:

  Hi, i think that i noticed you visited my site thus i got here to ���go back the favor���.I’m trying to find things to enhance my website!I guess its adequate to use some of your ideas!!

 130. strompreisvergleich Says:

  Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

 131. strompreisvergleich Says:

  Good info and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you people have any ideea where to get some professional writers? Thx :)

 132. strompreisvergleich Says:

  I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 133. strompreisvergleich Says:

  Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great article.

 134. strompreisvergleich Says:

  hi!,I like your writing so much! share we communicate more about your post on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 135. strompreisvergleich Says:

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Good job.

 136. strompreisvergleich Says:

  fantastic points altogether, you simply gained a brand new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

 137. strompreisvergleich Says:

  Excellent blog right here! Also your site loads up very fast! What web host are you the usage of? Can I get your affiliate link on your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 138. strompreisvergleich Says:

  Hey there, You’ve performed a fantastic job. I will certainly digg it and individually suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this web site.

 139. checkmate Says:

  wow, awesome blog post.Really thank you! Will read on…

 140. Atlanta Production Company Says:

  Im grateful for the blog post. Will read on…

 141. Aurora Psychotherapist Says:

  A big thank you for your article. Will read on…

 142. hip hop Says:

  Thanks so much for the post.Really looking forward to read more. Cool.

 143. retirement savings Says:

  I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 144. Securitas Direct Opiniones Says:

  I loved your article.Much thanks again. Really Cool.

 145. dental plans Says:

  You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

 146. changes Says:

  Im obliged for the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 147. Registry cleaners Says:

  I am usually to blogging and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and preserve checking for new information.

 148. Zeal Wellness Says:

  Fantastic article. Great.

 149. PST Repair Says:

  I’m not sure why but this web site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 150. wine drinkers experiences Says:

  Definitely, what a great blog and informative posts, I definitely will bookmark your website.Have an awsome day!

 151. wedding videographers utah Says:

  Right now it sounds like BlogEngine is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 152. Brisbane Says:

  Thanks so much for the article post.Really thank you! Fantastic.

 153. online training Says:

  Great, thanks for sharing this blog article. Really Cool.

 154. DSPACE Says:

  You can definitely see your expertise within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 155. Emergency Dentist London Says:

  Muchos Gracias for your article post. Cool.

 156. Shop my pham trang diem Says:

  Very informative blog. Really Great.

 157. gym in brooklyn Says:

  Im grateful for the blog.Much thanks again. Really Great.

 158. 10 weeks body change r Says:

  Hello there, I discovered your blog by means of Google while searching for a comparable subject, your website came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 159. prepping survival Says:

  Im thankful for the blog post.Really looking forward to read more.

 160. best fat burner Says:

  I’ll right away grab your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 161. art institute reputation Says:

  Very neat blog article.Really looking forward to read more. Great.

 162. locksmith near austin Says:

  I loved your article post.Really thank you! Much obliged.

 163. cheap brazilian hair bundles Says:

  I really enjoy the blog.Really looking forward to read more. Fantastic.

 164. flex belt reviews Says:

  Thank you, I have recently been searching for info about this subject for ages and yours is the best I’ve discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 165. 17 day diet plan Says:

  Thanks for another excellent article. Where else could anybody get that kind of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 166. t25 Says:

  great publish, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not understand this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 167. love spell on ex girl Says:

  This is one awesome post.Thanks Again. Really Great.

 168. spoedreparatie kunstgebit Says:

  wow, awesome article.Thanks Again. Really Cool.

 169. locksmith near houston Says:

  Really appreciate you sharing this post.Thanks Again.

 170. houston locksmith Says:

  Im obliged for the post. Will read on…

 171. fb lead chef download Says:

  Thanks a lot for sharing this with all folks you really realize what you are talking approximately! Bookmarked. Kindly also visit my site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 172. atlanta dentist Says:

  I really like and appreciate your article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 173. how to make money in solar Says:

  F*ckin’ tremendous issues here. I am very happy to look your post. Thanks so much and i’m taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 174. เพลงสำหรับคนท้องฟัง Says:

  wonderful issues altogether, you just received a logo new reader. What may you suggest about your submit that you simply made a few days in the past? Any sure?

 175. dr. wright - liposuction expert in missouri Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Thanks Again. Really Cool.

 176. Beachside Recovery Says:

  Hey, thanks for the article post.Really looking forward to read more. Great.

 177. Casinowincasino in USA Says:

  I have learn some excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to make the sort of excellent informative site.

 178. ez loans Says:

  I think this is a real great blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

 179. click this over here now Says:

  You completed several nice points there. I did a search on the theme and found mainly people will consent with your blog.

 180. numeros en ingles Says:

  You could certainly see your expertise within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

 181. free cannabis seeds Says:

  I value the blog post.Much thanks again.

 182. Munchen Says:

  Spot on with this write-up, I actually think this website needs far more consideration. I’ll most likely be once more to learn much more, thanks for that info.

 183. pedicure for men in Manhattan Says:

  Great blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

 184. how to make money from home Says:

  This web site is known as a stroll-through for all of the data you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll positively discover it.

 185. Investmentfonds Says:

  I take pleasure in, result in I found exactly what I was taking a look for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 186. Place to sell gold Says:

  Wow, great blog.Really thank you! Great.

 187. USA Anabolic Steroids Says:

  Looking forward to reading more. Great blog.Much thanks again. Really Cool.

 188. chicago things to do... Says:

  I appreciate you sharing this blog article. Much obliged.

 189. studenti Says:

  Hey, thanks for the blog.Thanks Again. Really Great.

 190. Todd Flamant Integrity Marketing Says:

  Awesome blog post.Much thanks again.

 191. tas wanita Says:

  Looking forward to reading more. Great blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 192. shemale webcam Says:

  Great blog post.Thanks Again. Awesome.

 193. How to start a business Says:

  I truly appreciate this blog post.Really looking forward to read more.

 194. geothermal heat pump Says:

  I really liked your article. Want more.

 195. seo sex pose Says:

  Thanks for the blog.Really thank you! Keep writing.

 196. Starting your own business Says:

  Appreciate you sharing, great article post.Really looking forward to read more. Cool.

 197. caffeine bodybuilding Says:

  Appreciate you sharing, great post.Thanks Again. Will read on…

 198. givvgo Says:

  Awesome blog post.Really looking forward to read more. Great.

 199. Ectomorph Bodybuilding Says:

  Thanks again for the blog.Much thanks again. Great.

 200. online adult toy stores Says:

  Very informative blog article.Much thanks again.

 201. U.S. Drones Says:

  Looking forward to reading more. Great post.Really thank you! Really Cool.

 202. How to make extra money Says:

  I appreciate you sharing this article. Much obliged.

 203. best streaming music service Says:

  Enjoyed every bit of your article.Really thank you! Will read on…

 204. verdienen mit partnerprogrammen Says:

  I am so grateful for your article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 205. Earn money online Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Much thanks again. Much obliged.

 206. useful link Says:

  Thank you ever so for you post.Much thanks again. Great.

 207. superbahis Says:

  Wow, great post.Much thanks again. Want more.

 208. Equipment Says:

  Im obliged for the article post.Really looking forward to read more. Really Great.

 209. boutique eyewear Says:

  Fantastic post. Really Great.

 210. residential code Says:

  Wow, great blog post.Much thanks again. Great.

 211. hair,bridal makeup Says:

  Very informative blog article.Much thanks again. Really Cool.

 212. productos naturales chia Says:

  Great post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 213. laser toner Says:

  Thank you for your blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 214. web design cluj Says:

  Really informative blog article.Really looking forward to read more.

 215. Free Home Solar Systems Says:

  I really enjoy the article.Really looking forward to read more. Really Great.

 216. speed blogging testimonials Says:

  Im obliged for the article. Really Cool.

 217. Swimming pool construction Says:

  I really enjoy the article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 218. flight promo code Says:

  I appreciate you sharing this blog. Great.

 219. foundation repair in dallas tx Says:

  Appreciate you sharing, great article. Really Cool.

 220. how to earn money online Says:

  Im grateful for the article. Fantastic.

 221. The Bible Says:

  I truly appreciate this blog post.Really looking forward to read more. Will read on…

 222. ver series gratis en hd Says:

  Very neat blog article. Much obliged.

 223. supplement savings Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 224. Oil Investments Says:

  Muchos Gracias for your blog post.Really looking forward to read more. Want more.

 225. halawiyat Says:

  wow, awesome article.Thanks Again. Awesome.

 226. Job Porals in India Says:

  I appreciate you sharing this blog.Really looking forward to read more. Will read on…

 227. vps for developers Says:

  This is one awesome blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 228. 2go Says:

  Great, thanks for sharing this blog post. Want more.

 229. terapi penyakit jantung koroner Says:

  Thanks a lot for the blog article.Really looking forward to read more. Cool.

 230. arabic adult free sex tube Says:

  Enjoyed every bit of your blog.Much thanks again. Awesome.

 231. Rushlights reviews Says:

  Major thankies for the blog post.Much thanks again.

 232. farming simulator 15 mods Says:

  Very informative article. Cool.

 233. robot vacuum comparison Says:

  Looking forward to reading more. Great blog post.Really looking forward to read more. Cool.

 234. web hosting Says:

  Fantastic blog article. Fantastic.

 235. plasterboard fixing in Canberra Says:

  Say, you got a nice blog article.Really thank you! Really Cool.

 236. fitness Says:

  Thank you ever so for you blog article. Really Cool.

 237. tannlege Says:

  Thanks so much for the article post.Thanks Again. Really Great.

 238. GreenRope Lead Automation Says:

  Wow, great post.Much thanks again. Really Cool.

 239. candida overgrowth treatment diflucan Says:

  Really enjoyed this article.Thanks Again. Will read on…

 240. Profit sharing Says:

  Thanks a lot for the post.Thanks Again. Much obliged.

 241. game Says:

  Fantastic post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 242. android hacks Says:

  Great blog.Much thanks again. Really Cool.

 243. Trading Binary Options Says:

  Awesome blog post. Much obliged.

 244. optionweb Says:

  I really enjoy the post.Really looking forward to read more. Great.

 245. bet365 Says:

  Very informative article post.Much thanks again. Fantastic.

 246. bet365 Says:

  I value the article post.Much thanks again. Much obliged.

 247. bet365 Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article.Really looking forward to read more. Fantastic.

 248. diet nutrition program Says:

  Muchos Gracias for your post.Really looking forward to read more. Will read on…

 249. wholesale real estate book Says:

  Appreciate you sharing, great article. Want more.

 250. click here Says:

  This website is really a stroll-by means of for all of the data you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll definitely discover it.

 251. xn--on-3qi3czad7fyb3c6dtg3d.blogspot.com Says:

  Very good blog article.Much thanks again.

 252. Kredit ohne Gehaltsnachweis Says:

  Hi, i think that i noticed you visited my weblog so i got here to ���return the want���.I am attempting to find issues to improve my site!I guess its adequate to make use of a few of your ideas!!

 253. Workout Says:

  Looking forward to reading more. Great article post.Really looking forward to read more.

 254. ladekabel Says:

  Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 255. Bohem kläder online Says:

  Thanks a lot for the article post. Cool.

 256. kangertech Says:

  Hi there, You’ve done a great job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this web site.

 257. my blog Says:

  I will right away grab your rss as I can’t find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

 258. cannabis seeds Says:

  Thanks for the blog post.Much thanks again. Keep writing.

 259. Fathers Day Messages 2015 Says:

  I really like and appreciate your blog post.Much thanks again. Really Great.

 260. Robslp640 Phoenix Reviews Says:

  I have been examinating out some of your articles and i can state pretty clever stuff. I will surely bookmark your website.

 261. hyaluronic acid for skin Says:

  Thanks so much for the blog.Really looking forward to read more. Fantastic.

 262. App Ratings Says:

  This site can be a stroll-via for the entire info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll positively discover it.

 263. vps hosting service Says:

  magnificent issues altogether, you simply gained a new reader. What could you suggest in regards to your publish that you simply made some days ago? Any positive?

 264. weight loss plan Says:

  Wow, awesome weblog layout! How long have you been blogging for? you made running a blog glance easy. The entire look of your web site is fantastic, let alone the content!

 265. Download Movie SRT Online Says:

  Hi there, I discovered your blog via Google whilst looking for a comparable matter, your web site came up, it appears to be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 266. SEO EXPERT IN PAKISTAN Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

 267. free web directory Says:

  you are really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a great job on this topic!

 268. handy reparatur iserlohn Says:

  Wow, marvelous blog format! How lengthy have you been running a blog for? you make blogging look easy. The total look of your site is fantastic, let alone the content!

 269. asesoria en tenerife Says:

  I loved your blog.Really looking forward to read more. Keep writing.

 270. Pro FFA Link's Page Says:

  Say, you got a nice post.Thanks Again. Cool.

 271. get kidney cleanse here Says:

  I really liked your blog post.Much thanks again. Awesome.

 272. Birthday Parties Snellville Georgia Says:

  Thanks a lot for the blog.Thanks Again. Really Cool.

 273. pool cage painting Says:

  I have been examinating out some of your articles and i must say clever stuff. I will surely bookmark your website.

 274. external computer battery Says:

  Thanks for the blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 275. ibiza car hire Says:

  Thank you ever so for you post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 276. tartas personalizadas en tenerife Says:

  Really informative article post.Really thank you! Much obliged.

 277. événement mariage Says:

  Thank you for your blog post. Cool.

 278. successful fundraising ideas Says:

  Very informative blog post.Much thanks again. Keep writing.

 279. vero beach shuttle Says:

  Very neat article post.Much thanks again.

 280. bet365 Says:

  I really liked your blog post.Really looking forward to read more. Want more.

 281. sunmaker Says:

  A big thank you for your article post.Really thank you!

 282. Funny Pictures And Jokes Says:

  Great post and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks in advance :)

 283. readingplus answers Says:

  I loved your article post.Much thanks again. Want more.

 284. veo sport Says:

  Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring��� I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 285. easy ways to make money Says:

  I appreciate you sharing this article.Really thank you! Cool.

 286. best hosting for wordpress Says:

  Wow, great blog post. Fantastic.

 287. Top Business Leader Says:

  It’s actually a cool and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 288. best hosting for wordpress Says:

  Thanks so much for the blog article.Thanks Again. Want more.

 289. weight loss exercise Says:

  wow, awesome post.Thanks Again. Awesome.

 290. Phoenix Demolition Company Says:

  Thank you ever so for you post.Thanks Again. Cool.

 291. betting websites uk Says:

  Really informative post.Thanks Again. Want more.

 292. Best Digital Piano Says:

  Hey, thanks for the blog post.Really thank you! Great.

 293. discover more Says:

  Very neat blog post. Cool.

 294. Netherlands gay dating website Says:

  Really enjoyed this blog post.Really thank you! Much obliged.

 295. kuku kube puzzle game online Says:

  A round of applause for your article post.Much thanks again. Awesome.

 296. Judi Poker Online Says:

  I appreciate you sharing this blog article.Really thank you! Much obliged.

 297. Germany lesbian dating website Says:

  Im thankful for the blog article.Thanks Again. Fantastic.

 298. best hollywood horror movies list Says:

  This is one awesome post. Really Great.

 299. Las aerolíneas tienen que pagar millones por sus retrasos a los pasajeros aéreos Says:

  I really enjoy the blog article.Really looking forward to read more.

 300. Anti aging Says:

  Really enjoyed this post.Really thank you! Will read on…

 301. Popcorn Time Says:

  I truly appreciate this article.Thanks Again.

 302. travel search Says:

  Hey, thanks for the article post.Really looking forward to read more. Cool.

 303. sports news Says:

  A big thank you for your post.Really looking forward to read more. Awesome.

 304. iphone 6 screen protector review Says:

  Very informative blog post.Much thanks again. Want more.

 305. download popcorn time Says:

  Major thankies for the blog article.Really looking forward to read more. Cool.

 306. cheap flights Says:

  Thanks so much for the article post.Really looking forward to read more.

 307. epson l210 reset software free download Says:

  Very neat blog.Thanks Again. Great.

 308. reseter canon mp 237 free download Says:

  Great, thanks for sharing this post.Really thank you!

 309. playadelcarmen-realestate.net Says:

  Im grateful for the blog post.Really looking forward to read more.

 310. ARTHUR EKREM Says:

  Thank you ever so for you post.Really thank you! Much obliged.

 311. castle clash cheats Says:

  Really appreciate you sharing this post.Much thanks again.

 312. castle clash hack Says:

  Thanks for the post. Will read on…

 313. buy beard oil Says:

  Thank you for your article.Thanks Again. Really Cool.

 314. padova Says:

  Thanks again for the article.Much thanks again.

 315. HP Networking Wireless LAN Says:

  Fantastic blog post.Much thanks again. Cool.

 316. store Says:

  I appreciate you sharing this article. Cool.

 317. Fort lauderdale tours Says:

  Say, you got a nice blog article.Really thank you! Great.

 318. what is it made of Says:

  Looking forward to reading more. Great article post.Really thank you! Want more.

 319. retail price Says:

  Hey, thanks for the blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 320. http://www.superiorhealthsupplement.com/how-to-buy-the-laminine-supplement/ Says:

  I value the blog.Thanks Again. Really Cool.

 321. small stuffed animal Says:

  Im obliged for the blog post. Fantastic.

 322. Maira Mullan Says:

  Hey, thanks for the blog article.Really thank you! Awesome.

 323. Isidra Tezeno Says:

  Great article post.Really thank you! Really Cool.

 324. Stepanie Schachter Says:

  Thanks-a-mundo for the blog.Really thank you! Much obliged.

 325. Natividad Montalvan Says:

  Very good blog.Really thank you! Awesome.

 326. Cris Pasco Says:

  Major thanks for the blog.Really thank you! Great.

 327. Shawanna Gaunce Says:

  I really liked your blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

 328. Vita Sonnenberg Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Thanks Again. Will read on…

 329. Barbar Mijangos Says:

  Enjoyed every bit of your post.Much thanks again. Keep writing.

 330. Augusta Alcaraz Says:

  Really informative blog.Really thank you! Awesome.

 331. Pandaw cruise Mekong Says:

  A big thank you for your blog.Much thanks again. Really Cool.

 332. Maria - Guerra electrónica Says:

  Very good blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

 333. hth insurance unm Says:

  This is one awesome article post.Really thank you! Cool.

 334. kk dance insurance Says:

  I loved your blog article.Thanks Again. Great.

 335. Cristiano Ronaldo New Cleats 2014 Says:

  Thanks a lot for the post. Much obliged.

 336. ltc insurance usaa Says:

  Looking forward to reading more. Great blog article. Will read on…

 337. elite insurance pa Says:

  A round of applause for your blog article.Really thank you! Will read on…

 338. how to start a blog and make money Says:

  Wow, great blog.Thanks Again. Really Cool.

 339. bee removal pasadena tx Says:

  Thank you ever so for you blog post. Much obliged.

 340. bank nifty share Says:

  Very informative article post.Much thanks again. Want more.

 341. Nifty Tips Says:

  Thanks so much for the blog article.Really looking forward to read more. Want more.

 342. jayavarman cruise Reviews Says:

  Thank you ever so for you article post.Thanks Again. Keep writing.

 343. toum tiou cruise boat Says:

  Thank you for your blog.Thanks Again. Really Cool.

 344. how to promote your site for free Says:

  A big thank you for your blog article.Really thank you! Really Great.

 345. operacion de columna cervical Says:

  I really enjoy the blog article.Really thank you! Want more.

 346. Article source Says:

  I really like and appreciate your blog post. Really Great.

 347. John Pereless Says:

  Wow, great article post.Thanks Again. Really Cool.

 348. billigt smink Says:

  I value the blog.Really thank you! Great.

 349. SEO Says:

  Im grateful for the article.Much thanks again.

 350. Private Party SF Says:

  wow, awesome blog post.Really looking forward to read more. Will read on…

 351. Private Party SF Says:

  Muchos Gracias for your article.Much thanks again. Really Great.

 352. friv 200 Says:

  Im grateful for the post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 353. trucchi Says:

  Very informative post.Really thank you! Will read on…

 354. hack baixar Says:

  Very good post.Much thanks again. Great.

 355. what is percocet addiction Says:

  I value the blog article.Thanks Again. Want more.

 356. san diego Says:

  There is apparently a bunch to know about this. I believe you made some nice points in features also.

 357. gesunde Ernährung Says:

  This is one awesome post.Really thank you! Cool.

 358. gesunde rezepte schnell gekocht Says:

  I truly appreciate this blog.Really looking forward to read more. Awesome.

 359. dental care Says:

  You made some decent factors there. I appeared on the internet for the issue and located most people will go along with together with your website.

 360. Responsive website Chennai Says:

  My brother recommended I would possibly like this blog. He was entirely right. This put up truly made my day. You can not believe just how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 361. wifi hacker v3 password Says:

  I loved your post.Much thanks again. Really Great.

 362. cameron edwards Says:

  Im thankful for the blog post.Much thanks again.

 363. sewa motor malang Says:

  Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

 364. safaricom Says:

  Really informative blog.Thanks Again. Cool.

 365. m88 indonesia Says:

  Thanks so much for the article.Much thanks again. Really Great.

 366. daftar m88 Says:

  Thank you for your article post.Much thanks again. Really Cool.

 367. website design Says:

  F*ckin’ remarkable issues here. I’m very satisfied to peer your post. Thanks so much and i’m taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 368. brand ambassadors Says:

  My brother suggested I would possibly like this website. He was totally right. This publish truly made my day. You cann’t believe simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 369. anti aging moisturizer Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic post. Keep writing.

 370. Dubai for free Says:

  Valuable information. Lucky me I discovered your web site by chance, and I am stunned why this coincidence did not took place earlier! I bookmarked it.

 371. football betting predictions Says:

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 372. free solar panels Says:

  F*ckin’ remarkable things here. I am very glad to see your article. Thanks a lot and i am looking forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 373. Beneful Says:

  wow, awesome article.Much thanks again. Really Great.

 374. Watch Movies Says:

  I really liked your blog.Really thank you! Will read on…

 375. kredi karti pos tefeciligi Says:

  At this time it appears like Drupal is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 376. seguros de motos Says:

  I really liked your article.Really thank you! Really Great.

 377. kredi karti hesaplama Says:

  I’m usually to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and preserve checking for brand spanking new information.

 378. land for sale market stats & trends Says:

  I cannot thank you enough for the blog. Keep writing.

 379. Learn More Says:

  Very neat article post.Much thanks again.

 380. kredi karti faizleri Says:

  whoah this weblog is fantastic i like reading your posts. Keep up the great work! You realize, many individuals are looking round for this information, you can help them greatly.

 381. a wimbledon seo consultant Says:

  Im obliged for the blog.Really thank you! Fantastic.

 382. this seo consultant in wimbledon Says:

  Very informative article.Much thanks again. Really Great.

 383. tl yukle Says:

  What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users like its aided me. Good job.

 384. tapout xt Says:

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 385. flex belt Says:

  I have learn several good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you put to create one of these magnificent informative web site.

 386. the 17 day diet Says:

  It’s really a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 387. Special Trading Features Says:

  I have been examinating out many of your stories and it’s pretty clever stuff. I will surely bookmark your site.

 388. make easy money online Says:

  wonderful post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

 389. free sd card recovery software Says:

  Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!

 390. Tips Travel Deals Says:

  hi!,I like your writing so so much! share we keep in touch more about your article on AOL? I need a specialist in this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 391. ruby Says:

  Very neat blog post.Really thank you! Cool.

 392. furtdso linopv Says:

  I¦ve recently started a site, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 393. best home insurance quotes Says:

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 394. amica insurance rating Says:

  I haven’t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 395. massage body body paris Says:

  Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 396. Ilse Says:

  These pipes can also cool the greenhouses during hot summers by pulling more hot oxygen in to
  the cooler soil.

  Here is my weblog weed vaporizer ebay (Ilse)

 397. seo edinburgh Says:

  I used to spend hours with those books creating rather jagged-looking pictures as I
  shakily joined the dots together. However, as a new entrepreneur,
  having this consistent demand for home repair and maintenance provides a
  great opportunity to begin a business. As every one knows the usage of
  constructive English in India, even the SEO Companies
  are looking forward to outsource SEO Service to India.

 398. seo company uk Says:

  If you find a company or a specialist who gives you the
  above services, then don’t wait; start today.

  They provide content development, review the content of other sites & keyword research, give technical advice on website development and
  manage online business development programs. Moreover,
  to earn top ranks in search engines like Yahoo, Google, Bing and MSN,
  SEO Company India uses different search engine submission methods.

 399. seo services glasgow Says:

  This important fact has to be borne in mind by any business which wants to achieve success in today’s cut throat environment.
  Getting to know the advantages can benefit your business in the
  long run. About 88% of these visits were generated by Google and other referring sites.

 400. http://www.bscorner.co.za/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=20583 Says:

  This important fact has to be borne in mind by any business which wants to
  achieve success in today’s cut throat environment.
  They provide content development, review the content of other sites & keyword research,
  give technical advice on website development and manage online business development programs.
  About 88% of these visits were generated by Google and other referring sites.

 401. http://denver.peterlemonjello.com Says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely return.

 402. www.seoagencyedinburgh.co.uk Says:

  Most business don’t, or if they do, it’s not written down.
  For example, lets say that you are in the Gardening niche and are operating
  as an affiliate marketer. Web indexes read the substance of a left route bar before they read the fundamental substance.

 403. massage sexy paris Says:

  Hello there, I found your site via Google while searching for a related topic, your site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 404. law.peterlemonjello.com Says:

  My brother suggested I might like this website.

  He was totally right. This post actually made my day.
  You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information!
  Thanks!

 405. http://www.samarthcoe.org Says:

  Most of e – Bay functions like a standard content management system.
  Hiring SEO services nowadays is not a big deal as you can easily get in touch with the number of companies offering such services.

  There are several services available agents to help you find an appropriate one.

 406. Msd2003.Com Says:

  You should only use the jargon when an editor
  contacts you for more details. If it is a brand building exercise, the budget has to be substantially high.
  It is the process of cleaning the unwanted HTML codes created automatically during the
  time of designing and the HTML codes which are useless.

 407. es.kookersclub.com Says:

  Investments have been steadily increasing over the past
  few years in Internet marketing. Generally, the main aim of an Irvine SEO
  agency is to bolster its business and thereby increase its profit volumes.
  I was seeing keywords that were previously not in the top 50 results jumping to pages two and three.

 408. seoagencyedinburgh.co.uk Says:

  However, getting the website even recognized requires a large amount of effort, and you ought to put into practice
  several strategies to get your website placed close
  to the top of search results list. Such is the scope of growth for these services that if used properly every website can grow exponentially and do business they have never even imagined of.
  Web indexes read the substance of a left route bar before they read the
  fundamental substance.

 409. edinburgh seo agency Says:

  You should only use the jargon when an editor contacts you for more details.
  They know how to cope up with these changes by coming up with
  new strategies to meet with the recent Hummingbird update.

  I was seeing keywords that were previously not
  in the top 50 results jumping to pages two and three.

 410. seoagencyedinburgh.co.uk Says:

  Are you struggling hard to appear at the Top of the First page of search results.
  Generally, the main aim of an Irvine SEO agency
  is to bolster its business and thereby increase its profit volumes.
  In turn, this provides you better understanding of your client’s situation and more opportunities to reinforce a sale.

 411. http://www.serafiniantichita.it/?option=com_k2&