preload
s h o w s h o w
Aug 17

ก่อนที่หมอจะหันหลังกลับไปทำงานของเธอ   ผมแอบตั้งความหวังก่อนรอยยิ้มตัวเองจะสลายว่า หมอสาวคนรุ่นใหม่คงจะเข้าใจวิธีรักษาโรคผิวหนังอักเสบฟื้นฟูเส้นขนสุนัขสูตรธรรมชาติบำบัดสุดโบราณที่ผมพูดถึง โดยเฉพาะกับ คุณประโยชน์ของน้ำชาเมื่อเทียบกับยาแผนปัจจุบันที่เธอคุ้นเคย เธอควรได้รู้ว่า  น้ำชา นั้นดีแค่ไหน  ไม่ใช่มีดีแค่ร้องเพลงถามหา รักแท้…ยังไง

.

 

       โรง พยาบาล…

 

       ผม และ ลัคกี้ ไม่ได้แวะเวียนมาที่นี่นานพอสมควร

 

       นับแต่สิ้นสุดการรักษาโรคผิวหนังอักเสบ เพราะ หมอบอกกับเราว่า ไม่สามารถจ่ายยาให้ได้อีกแล้วด้วยเกรงจะมีผลต่อตับ ไต  ไส้  พุงของเพื่อนผมกระทั่งผมต้องเสาะแสวงหาการรักษาด้วยตนเองเมื่อหลายเดือนก่อน  ลัคกี้ก็ห่างหมอไปโดยปริยาย

 

        พอนึกขึ้นได้ว่ฃมีบางอย่าง เช่น วัคซีน การกำจัดเห็บหมัด และ การตรวจสุขภาพทั่วไป ต่างมีกำหนดนัดของมันจำเป็นต้องพาเจ้าวายร้ายมาหาหมอ  เวลาก็ล่วงเลยมาเกือบ 3 เดือน

 

        ในวันเวลาหลายเดือนที่ผ่านมามีหลายสิ่งหลายอย่างเปลี่ยนแปลงไป

 

        เมื่อเรามาถึงโรงพยาบาลก็เห็นการเปลี่ยนแปลง  โรงพยาบาลกำลังก่อสร้างต่อเติมเพิ่มขึ้น พื้นที่เล็กๆด้านหน้าเมื่อก่อนเป็นที่จอดรถกำลังจะถูกดัดแปลงให้เป็นห้องพักของหมาและสัตว์เลี้ยงชนิดอื่น

 

        หมอและเจ้าหน้าที่ของโรงพยาบาลก็เช่นกัน มีหมอหน้าใหม่เพิ่มเข้ามา และ น้องๆเจ้าหน้าที่ก็ผลัดเปลี่ยนเป็นชุดที่ไม่คุ้นหน้า  แต่แม้จะเปลี่ยนคนทำงาน  หากสังเกตุให้ดีที่นี่ยังคงรักษานโยบายเดิมอย่างเคร่งครัด คือ เจ้าหน้าที่ต้องเป็นชาวต่างชาติ

 

        5555 ผมไม่ทราบว่า โรงพยาบาลต้องการมุ่งสู่ ISO หมื่นแสนล้านอะไรหรือไม่    หรือ  อยากให้ลูกค้าได้รับบริการประทับใจในระดับ มาตรฐานสากล หรือ “มาตรฐานสาโก” ในแบบสำเนียงให้เสียงภาษาไทยโดยน้องๆชาวพม่า

 

        ด้วยมาตรฐานสาโกตะล่าล้าฃองโรงพยาบาลนี่เอง  บีบให้ผมต้องงัดวิชาในการฟังภาษาพวกเขาให้ออกเพื่อการสื่อสารจะได้ถูกต้องครบถ้วนซึ่งก็ไม่ได้เป็นปัญหา เพราะเคยผมมีประสบการณ์สื่อสารกับน้องๆเหล่านี้อยู่บ้างจึงมั่นใจพอประมาณ…

 

         ทุกๆครั้ง ก่อนจะเข้ามาถึงหน้าห้องตรวจครั้งนี้   รถพอจอดปุ๊บ  เจ้าหน้าที่ต่างชาติก็วิ่งปราดมาถึงตัวรถ  รอให้ผมอุ้มลัคกี้ลงมาจากรถพร้อมกับปล่อยเขาลงพื้น พวกเขาก็นำตัวเจ้าหมอนี่ไปปฎิบัติตามขั้นตอน

 

         เจ้าหน้าที่คนก่อนๆจะจัดการกับเจ้าวายร้ายตาโปนอย่างฉับไวเพียงเสี้ยวนาทีก็อุ้มเดินป๋อเข้าไปในโรงพยาบาล ทว่า เจ้าหน้าที่หน้าใหม่ที่ผมเจอวันนั้น เขาดูรีรอลังเล  ยืนตัวแข็งทื่อ ออกอาการสั่นเล็กน้อย ไม่พูดไม่จาอยู่พักใหญ่   แต่ในที่สุดก็รวบรวมความกล้าพูดออกมา

 

          “กะ มะ…อุ  อู้ ได้ ปะ”

 

         จากความคุ้นเคย  และ อ่านจากท่าทางภาษากายของเจ้าหน้าที่  ระบบประมวลผลของสมองของผมก็ทำหน้าที่แปลภาษาของเจ้าหน้าที่ต่างชาติอย่างรวดเร็วพอๆกับกูเกิ้ลบริการแปลภาษาแต่ถูกหรือไม่ก็อีกเรื่องหนึ่ง เช่น กะ มะ อาจแปลได้เป็น  ตะกละมั้ย?…อยากจะตอบจริงๆเชียวว่า มากเลยละ 55555   ส่วน อุ อู้ ได้ ปะ  ก็อาจจะเป็นภาษาเหนือ แปลว่า  พูดได้มั้ย  บร้า!! หมาที่ไหนจะพูดได้ละน้อง  อะไรทำนองนั้น

 

         ไม่หรอก!! กรณีนี้  เขาถามผมว่า ลัคกี้กัดมั้ย อุ้มได้หรือเปล่า?

 

        ก่อนที่จะตอบ ผมก้มมองลัคกี้  เห็นมันตัวสั่นเทิ้ม หูลู่ไปด้านหลัง  หมอบติดตรึงอยู่กับพื้น อาการแบบนี้บ่งบอกว่ามันกลัวเจ้าหน้าที่มากและมักจะกำเริบทุกครั้งที่มาโรงพยาบาลไม่เคยเปลี่ยนไปเลยสักนิด ทำให้ผมอดหัวเราะท่าทีของทั้งสองที่บอกไม่ได้ว่า ใครตื่นกลัวมากกว่ากัน จึงตอบน้องเจ้าหน้าที่ชาวต่างชาติไปว่า “ ไม่กัดหรอก อุ้มไปเลยครับ”

 

         เจ้าหน้าที่คนนั้นพอฟังก็ยิ้มออก  ตัวที่แข็งคลายออกแล้วค่อยๆก้มตัวอุ้มหมาที่ยังตัวแข็งทื่อไม่หายขึ้นมา ก้าวเดินเข้าไปโรงพยาบาล โดยที่ผมเดินยิ้มๆตามติดอยู่ด้านหลัง

 

         …

 

        ‘สิห้าโลสี่’

 

        เสียงของบุรุษพยาบาลต่างชาติคนเดิมตะโกนบอกหมอ  หลังจากที่เขาอุ้มลัคกี้มาวางลงบนเครื่องชั่งน้ำหนักซึ่งเป็นขั้นตอนแรกของการรอรับการตรวจสุขภาพเหมือนๆที่ผ่านมา

 

        เท่าที่ผมจำได้  คราวก่อนที่มาที่นี่เมื่อสามเดือนก่อน น้ำหนักของลัคกี้อยู่ที่ประมาณ 16 กิโลกรัม หมอร่างท้วมยังทักว่า อ้วนไปหน่อย คราวนี้ชั่งได้ สิบห้ากิโลฯสี่ขีด เทียบกับของเดิมเท่ากับว่าน้ำหนักตัวของวายร้ายตาโปนลดลงไปกว่า 6-7 ขีด  ซึ่งยังไม่รู้ว่า หมอจะว่าอย่างไร  อ้วนอยู่ หรือ ผอมไปแล้ว?

 

        การฟื้นตัวจากโรคผิวหนัง และ ผลของการปลี่ยนอาหารจากอาหารสำเร็จรูปมาเป็นอาหารปรุงสุกทำเองทำให้ลัคกี้ผอมลง  น้ำหนักตัวที่เคยชั่งได้ 16 กิโลกรัมเศษจึงหายไปหลายขีด

 

        ปกติ เฟรนซ์บูลด็อก ที่สมบูรณ์แข็งแรงโดยมาตรฐานสายพันธุ์ทั่วไปเขาระบุว่า น้ำหนักจะอยู่ที่12 กิโลฯไม่เกิน 15 แต่สำหรับลัคกี้เป็นเฟรนซ์บูลด็อกผ่าเหล่าที่มีข้อยกเว้น เพราะ ทั้งขนาดของร่างกายและน้ำหนักตัวเกินมาตรฐานมาตลอด

 

         ทว่า ไม่ว่าเขาจะอ้วนหรือผอม  ในความรู้สึกของผมที่มองเขาด้วยสายตาเขาดูฟิตแอนด์เฟิร์มขึ้น   การเคลื่อนไหวร่างกายทำได้คล่องแคล่วว่องไว พละกำลังก็ดูเหมือนจะบ้าดีไม่มีตก

 

         ในฐานะผู้เลี้ยงดูเพียงเท่านี้ก็นับน่าพอใจแล้ว และ ในฐานะผู้ห่วงใยกังวลกันก็พอใจยิ่งขึ้นหากคิดในแง่ ร่วมกันต่อสู้กับเชื้อรา แบคทีเรีย และ ยีสต์ที่ยึดทำลายผิวหนังและขนของเขาจากภูมิต้านทานต่ำของสายพันธุ์มาหลายเดือน การพยายามเอาชนะภูมิแพ้ด้วยอาหารที่ทำเองแม้จะทำให้น้ำหนักของเจ้าหมอนี่้หายไปหลายขีดจะอย่างไรก็ดีกว่าเสี่ยงกินยาปฎิชีวะนะร่ำไป

 

         …

 

          รออยู่นาน  ลัคกี้ยังตรวจไม่เสร็จ   เป็นไปได้ว่า  หมอคงลงมือตรวจเขาละเอียด

 

         ระหว่างที่รอ ว่างไม่มีอะไรทำ ผมจึงหยิบเอกสารแผ่นพับที่มีอยู่ในโรงพยาบาลมาอ่านเผื่อจะเพิ่มเติมความรู้อันน้อยนิดในการดูแลรักษาสัตว์ของผม ซึ่งช่างบังเอิญเหลือเกินเป็นเอกสารความรู้ว่าด้วย  โรคอ้วนของสุนัข

 

         ตามเอกสาร พูดถึงสาเหตุของความอ้วนและการรักษาซึ่งมีตั้งแต่การจำกัดอาหาร ดูแลเรื่องโภชนาการ ตามด้วยการออกกำลังกาย และ ใช้หลักทางวิชาแพทย์เป็นที่พึ่ง  ซึ่งก็ถือเป็นความรู้ชั้นดีที่ผมจำเป็นต้องรู้ไว้   อย่างน้อยผลข้างเคียงของความอ้วนที่จะกระทบต่อกระดูก  การทำงานของอวัยวะภายในที่คนส่วนใหญ่มักละเลย  และ  ที่น่าสนใจมาก คือ เราจะมีวิธิไหนตัดสินว่า หมาของเราอ้วนฉุเกินไปแล้ว

 

         เนื่องเพราะ หมาที่เราเลี้ยงแต่ละสายพันธุ์จะมีรูปร่าง สรีระที่แตกต่างกันออกไป  โกลเด้นท์ รีทีฟเวอร์  และ ลาบราดอร์ เวลาอ้วนเพละจะสังเกตุได้โดยง่าย  หมาไทยก็เช่นกัน  หลายๆตัวอ้วนอุ้ยอ้ายคล้ายลูกหมู  ขณะที่หมาไซส์กลางถึงเล็กอย่าง ชิวาวา  พวกนี้ปกติไม่ค่อยอ้วน แต่ถ้าอ้วนก็สังเกตุง่ายเช่นกัน

 

         สำหรับตระกูล บูลด็อก ผมคิดว่า ดูภายนอกจากสายตาเป็นเรื่องยากมากที่จะบอกว่า ตัวไหนตุ้มตุ้ย  ตัวไหนพะโล้  เพราะ โครงสร้างร่างกายที่หนาบึก ล่ำบั๊ก ของพวกเขาอ้วนซ่อนรูปได้เป็นอย่างดี

 

          ในเอกสารเขาจึงแนะนำวิธีง่ายๆที่จะวัดความอ้วนของหมาของเราได้ด้วยการสัมผัส และ สังเกตพฤติกรรม คือ หากใช้มือเปล่าลูบไล้ไปตามเนื้อตัวของเพื่อนสี่ขาของพวกเรานอกจากขนที่นุ่มลื่นแล้วเราจะต้องคลำพบซี่โครงของพวกเขามากกว่าเนื้อและชั้นไขมันที่ปกคลุมซี่โคลงให้จมหายไปไม่รู้สึกถึงการมีอยู่ของซี่โครง ส่วนพฤติกรรมก็ให้ดูว่า วันทั้งวันเขาเอาแต่นอนหรือไม่

 

         ‘ด้วยวิธีดังกล่าวนี้จะช่วยให้หมาของคุณไม่ต้องเผชิญกับโรคอ้วน’  เนื้อความในเอกสารบรรทัดสุดท้ายบอกเอาไว้  ตามด้วข้อความตัวโตๆและรูปถ่ายของสุนัขพันธุ์โกลด์เด้นท์ฯบีฟอร์ แอนด์ อัพเตอร์  เชิญชวนให้มาใช้บริการเข้าคอร์สลดน้ำหนักคล้ายโฆษณาที่เห็นอยู่บ่อยตามหน้านิตยสารเสริมความงาม

 

         อ่านจบ ผมพับเอกสารเตรียมจะซุกเก็บไว้ในกระเป๋ากางเกง กะไว้ว่า จะเอาไปเก็บเป็นคอลเล็คชั่นความรู้ไว้ที่บ้าน  ขณะที่เอกสารค่อยๆถูกสอดเข้าไปในกระเป๋า พลันนั้นเสียงใสๆก็ดังขึ้นด้านหลัง ทำให้ผมสะดุ้งเฮือก!!

 

         แว่บนึงนั้นความรู้สึกของผม เหมือนขโมยถูกเจ้าของบ้านจับได้  หรือว่า…  ไม่ถูกต้อง?  เอกสารที่ลงกระเป๋าไม่ใช่เอกสารแจกฟรี!

 

         ก่อนจะหันกลับมาตามเสียง  ผมพยายามเก็บความรู้สึกไม่ให้แสดงออกทางสีหน้า  จากนั้นค่อยๆหันมาเผชิญหน้ากับเจ้าของเสียง  สิ่งแรกที่คิดออก คือ ยิ้มไว้….ในยามวิกฤติยังจะมีอะไรดีกว่าไปรอยยิ้มของคนเรา ทั้งปลอบใจตัวเอง และ รับมือกับผู้อื่น

 

         “เอ่อ…ครับ  ว่าไงนะครับ”

 

         “อ๋อ   ลัคกี้ดูจะหายดีแล้วเนอะ” หมอสาวรุ่นๆที่เคยคุ้นหน้าคุ้นตาซึ่งเธอจำวายร้ายตาโปนของผมได้ดีเพราะเป็นคนไข้ที่เทียวไปเทียวมาเข้า-ออกโรงพยาบาลอยู่บ่อยครั้งนั่นเอง

 

        เธอค่อนข้างประหลาดใจที่เห็นลัคกี้กลับมาเป็นสุนัขที่มีขนเป็นปกติเหมือนชาวบ้านเขา   ไม่ใช่น้องด่าง น้องดวง หรือ เรื้อนน้อยที่ดูไม่มีแนวโน้มจะหายเลย  นอกจากทักทายแล้วเธอยังถามผมว่า ทำอย่างไรกับหมา

 

         “ครับ ผมก็ลองใช้วิธีบ้านๆดู ”  ผมบอกหมอ

 

         หมอสาวทำตาโต ส่งเสียง ฮื้อ! คล้ายๆกับทึ่งปนสงสัย และ ไม่รอให้เธอถาม ผมสาธยายวิธีการรักษาของผมพอสังเขป   แต่ก็แอบกั๊กขั้นตอนการรักษาที่สำคัญเอาไว้ด้วยความไม่แน่ใจว่าจะเอามะพร้าวห้าวมาขายสวนหรือไม่

 

         “สุดท้ายแล้วก็ต้อง ชา ครับ  ผมใช้น้ำชาอาบน้ำให้เขา”

 

         “ฮื้อ!” หมอสาวส่งเสียงสูงในลำคออีก บอกถึงการกระตือรือร้นสนใจมากขึ้น

 

         “ชา? ชาอะไรคะ เผื่อจะแนะนำให้เจ้าของหมารายๆอื่นๆที่เป็นโรคนี้ลองดูบ้าง” เธอถาม

 

        “ก้อ ชาจีน นี่ละครับ ชงแก่ๆ ต้มทิ้งไว้ให้เย็น หลังจากอาบน้ำปกติ ฟอกแชมพูเสร็จแล้วค่อยอาบด้วยน้ำชาอีกครั้งครับ  ชามีรสฝาด ธรรมชาติมีความเป็นด่าง ผมคิดว่า มันใช้ฆ่าเชื้อแบคทีเรีย เชื้อราได้ ”

 

        หมอสาวฟังจบ ตาเป็นประกาย ประกายซึ่ง…อาจตีความได้ทั้งว่า เธออาจเชื่อในสิ่งที่พูด  หรือ กำลังตั้งคำถามอยู่ในใจว่า อะไรมันจะง่ายปานนั้น… แค่น้ำชา เนี่ยนะ

 

        จะอย่างไร ผมก็ยิ้มไว้ก่อน :)

 

       ก่อนที่หมอจะหันหลังกลับไปทำงานของเธอ   ผมแอบตั้งความหวังก่อนรอยยิ้มตัวเองจะสลายว่า หมอสาวคนรุ่นใหม่คงจะเข้าใจวิธีรักษาโรคผิวหนังอักเสบฟื้นฟูเส้นขนสุนัขสูตรธรรมชาติบำบัดสุดโบราณที่ผมพูดถึง โดยเฉพาะกับ คุณประโยชน์ของน้ำชาเมื่อเทียบกับยาแผนปัจจุบันที่เธอคุ้นเคย

 

       เธอควรได้รู้ว่า  น้ำชา นั้นดีแค่ไหน  ไม่ใช่มีดีแค่ร้องเพลงถามหา รักแท้…ยังไง

 

      

 

        ลัคกี้ กลับออกมาจากห้องตรวจด้วยสภาพที่ดูสดชื่น

 

        ไม่นานจากนั้น หมอหนุ่มอีกคนที่ผมไม่เคยเจอหน้ามาก่อนก็เดินตามออกมา  เขาแจ้งผลการตรวจสุขภาพของวายร้ายตาโปนให้ผมทราบว่า จัดการฉีดวัคซีนรวม 5 อย่างซึ่ง 1 ในนี้เป็นวัคซีนป้องกันพิษสุนัขบ้าไปหนึ่งเข็ม ยาป้องกันเห็บหมัดอีกหนึ่งเข็ม กำจัดเชื้อยีสต์ที่ยังติดอยู่ที่ใบหูด้านซ้าย พร้อมกับจะจ่ายยาฆ่าเชื้อมาให้อีกหนึ่งชุด อื่นๆโดยรวมถือว่า แข็งแรงดี

 

         ผมพยักหน้ารับทราบ ควักเงินจ่ายค่ายา  ค่าตรวจ  ก่อนจะลาหมอแล้วกระชับสายจูงลัคกี้พอเขาเดินออกมตาจากโรงพยาบาลโดยมีเจ้าหน้าชาวต่างชาติคนเดิมไม่ลืมที่จะเดินตามมาส่ง

 

       ‘และเจอกานะ…ละขี้’

 

       ผมยิ้มให้เขา โบกมือลา และ หวังว่ามาครั้งหน้าจะได้เจอเขาอีกและหวังว่า เขาจะหายกลัววายร้ายตาโปนตัวนี้แล้ว จากนั้นผมเปิดประตูรถ  ลัคกี้กระโดดผลุงขึ้นประจำที่ของตุ๊กตาหน้ารถ  ส่วนพลขับอย่างผมอ้อมไปอีกทางเพื่อทำหน้าที่ของตนเอง

 

        วันนี้นับว่า ภารกิจของแกจบลงแล้วละขี้ เอ๊ย! ลัคกี้

 

        ระหว่างทางกลับบ้าน  ผมเหลือบมองเห็นเขา  เขานั่งนิ่งไม่ทุรนทุรายลุกลี้ลุกลนเท่าไหร่ดูเหมือนจะชินกับการนั่งรถบ้างแล้ว   หรือว่า  เขากำลังคิดอะไรอยู่     ไม่รู้เขาคิดอะไร จะคิดเหมือนผมที่กำลังคิดอยู่หรือไม่   ผมคิดว่า ผมไม่อยากพาเขามาหาหมอบ่อยนักถ้าไม่จำเป็น จริงอยู่หมาตัวหนึ่งในหนึ่งปีควรได้รับวัคซีนป้องกันโรคต่างๆ  ขณะที่ยาป้องกันเห็บหมัดต้องมารับทุกๆเดือน  หรือ หากเจ็บไข้ได้ป่วยก็ให้หมอดูแลรักษา   ยกเว้น พวกยาปฎิชีวะนะกำจัดเชื้อยีสต์ เชื้อรา กระทั่งแบคทีเรียที่ผมไม่ค่อยเห็นด้วยกับแนวทางของหมอสักเท่าไหร่  เพราะ ลัคกี้กินยามาเยอะแล้ว

 

        การกินยาบ่อยและสะสมต่อเนื่องนานๆไม่ไช่ดี  นับแต่วินาทีที่หมอบอกตอนนั้น  ผมเลยตั้งใจว่าจะใช้วิธีธรรมชาติบำบัดของผมต่อไป มันอาจได้ผลช้าบ้างก็ไม่เป็นไร เพียงแต่เราหมั่นดูแลผมเชื่อว่ามันต้องหายสักวัน

 

        ผมพิสูจน์ความเชื่อของตัวเองได้แล้วจากการกระทำ  ทั้งการฟื้นฟูด้วยสูตรโบราณและปรับเปลี่ยนอาหารที่ทำควบคู่กันมาซึ่งมันได้ผลที่น่าพอใจ

 

       แต่ที่สำคัญเหนือกว่าผล คือ ความอบอุ่นอิ่มเอมอยู่ในใจ จากการที่ได้เห็นเพื่อนรักมีความสุข ไม่เจ็บ ไม่คัน 

 

        หลังจากทนทุกข์ทรมานมานานด้วยความมืดแปดด้าน เมื่อมีแสงสว่างแม้เพียงวาบขึ้นมาที่ปลายอุโมงค์ ใครบ้างที่จะไม่แย้มยิ้ม :)

 

        โดยเป็นยิ้มที่เกิดขึ้นทั้งบนใบหน้า และ ข้างใน.

 

                                   ………………………………


   

  


  

  

  

  ไม่ได้เอาแต่นอนตลอดเวลา แค่ตลอดเวลาชอบนอนต่างหากครับ

 

แล้วเวลาที่ตื่นขึ้นมาก็มองหาอาหารก็เท่านั้น 5555

 

เอ่อ…คาบช้อนมารอแล้วนะครับ

 

ความสามารถพิเศษอย่างนึงของผม

 

คาบช้อนกลับหัวกลับหาง

 

รอคอยเพื่อหวังจะได้มีคนมาวิ่งไล่จับแล้วเราก็จะต่อรองขอขนม อิอิ

 

สุดท้ายก็ไม่มีใครหลงกล วายร้ายตาโปน

 

 

 

 

  

 

5,701 Responses to “หายไปหลายขีด”

 1. ร่มเย็น Says:

  โอ๊ย ตาย ตาย ลัคกี้ ไปยอมให้เค้าเรียกผิด ๆ ถูก ๆ ได้ไงลูก ละขี้ ยี้ ไม่เอานะ คราวหน้า ลัคกี้ ต้องงับพี่เค้าสักที เวลาเค้าเรียกชื่อผิด พี่เค้าจะได้จำได้ หนูชื่อ ลัคกี้ คร้าบ พี่เรียกหนูดี ๆ

  ดีใจด้วยนะคะ ที่ลัคกี้หายจากโรคผิวหนัง โกลเด้นที่บ้านก็เป็นผื่นแดง ๆ ขึ้นตามผิวเหมือนกัน แต่ขนไม่ร่วง ต้องทานยาแก้อักเสบอยู่เรื่อย ๆ เหมือนกัน แต่คอยระวังไม่ให้ยามาก กลัวมีผลต่อ ตับ ไต เหมือนกันค่ะ

 2. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณร่มเย็น…555 เจ้าหน้าโรงพยาบาลกับลัคกีั้นับว่าเป็นไม้เบือไม้เมากัน เวลาอยู่บ้านก็จะเป็นอย่างมาเจอหน้าพวกพี่ๆพวกนี่้ก็จะหงออย่างที่สุด ผมกะว่าวันไหนที่เจ้าหมอนี่ดื้อสุดๆจะเชิญบรรดาเจ้าหน้าที่พวกนี่้ไปที่บ้านกำราบหน่อยอะครับ คงประหยัดกว่าเรียก ซีซ่าร์ มาจากอเมริกา555

 3. charamai Says:

  มรสุมชีวิตผ่านพ้น ฟ้าหลังฝน(น้ำชา)สวยงามเสมอเนอะ ละขี้ เอ้ยลัคกี้…

 4. monarita Says:

  เรียนถามเจ้าของบล๊อกครับ

  ลูกสาวผมเกิดปัญหาเดียวกับลัคกี้เลยครับ มีอาการอักเสบเรื้อรัง กลิ่นตัวเหม็น จึงอยากเรียนถามว่า ขั้นตอนที่ท่านเจ้าของบล๊อกอุบไม่บอกหมอเพิ่มเติม คืออะไรครับ

  ผมอยากแก้ปัญหาให้ลูกสาว เพราะเป็นมาหลายปีมากแล้วครับ สงสาร เวลาเกาบางครั้งเลือดออกเลย การดำเนินชีวิตไม่ปกติเหมือนน้องหมาของคนอื่นๆ

  รบกวนด้วยครับ…

  ขอบคุณล่วงหน้าครับ

 5. Hinghoi Says:

  หมาน้อยผู้โชคดี โชคดีสมชื่อ ที่มีเพื่อนน่ารักคอยดูแลนะจ๊ะ ^_^

 6. ขวัญ Says:

  ขอสูตรโบราณบ้างได้ไหมคะ
  พอดีมีน้องหมาลาบราดอร์
  อาการเดียวกันเลยค่ะ กินยามาหลายปี
  ไม่หายค่ะ ..ขอบคุณล่วงหน้านะคะ

 7. neena Says:

  ลูกสาวที่บ้านก็เป็นค่ะ รบกวนขอสูตรหน่อยได้ไหมคะ
  อยากให้ลูกสาวสบายตัว และสบายใจน่ะค่ะ
  ขอบคุณล่วงหน้าค่ะ

 8. บ้านดิน ระเบียงดาว Says:

  รักเธอเสมอนะ …. ลักกี้ … :)

 9. Lucky FC Says:

  ลัคกี้…ตอนนอน หน้ายับไปหน่อยนะ
  อย่างนี้คงต้องฉีดโบท็อกซ์ ซะแล้ววว

 10. เปี๊ยก Says:

  ขอสูตรโบราณบ้างได้ไหม
  พอดีมีหมาน้อยชิสุที่บ้าน
  อาการเดียวกันเลย กินยามาหลายปี
  ไม่หาย ..ขอบคุณล่วงหน้าคะ

 11. diane thama Says:

  HI LUCKY!I AM VERY HAPPY TO HEAR FROM YOU AGAIN,MY BUDDY IS THE SAME,WHEN EAT NO SLEEP,WHEN SLEEP NO EAT,BUT IF HE SMELL SOME FOOD,HE WILL WAKE UP AND COME TO SIT CLOSE TO WHO EVER HAVE A FOOD,AND LOOK IN TO OUR EYES,AND WE HAVE TO LET HIM HAVE SOME TEST.BUDDY IS FAT TOO,HE SUPPOSE TO WEIGH BETWEEN 20-25 POUND,BUT HIS WEIGH IS (ABOUT)35 POUND.

 12. ทิพย์ Says:

  ที่บ้านชื่อละขี้เหมือนกันแต่เป็นพันธุ์อีเกิลผิวจะแพ้พวกหมัดเวลาคันจะมันมากเอาหลังสีกับกำแพงแล้วเหมือนกับร้องให้จังหวะกับตัวเองด้วยทำอย่างไรดีค่ะจะให้มันหายคัน

 13. hs5cpx Says:

  ของผมก็เหมือนกันที่กำลังซ่าๆๆพาำปหาหมอนี่ทุกตัวครับไปยืนที่โต๊ะหมอนี่ตัวสั้นทุกตัวเลยครับ แต่แหมคุณบรรยายซะหมอแย่เลยนะครับ ขอวผมเลี้ยงไว้ห้าตัว ไปหาหมอก็หมอใจดีให้คำแนะนำคอยมีข้อความเตือนและสอบถามตลอดบางครั้งก็เรียกไปตรวจฟรีก็มี ใจดีๆๆมีเยอะครับแถวข้าง ม.กรุงเทพ กับ รพ.เอกมัยวอยสิบครับ

 14. อาคม Says:

  อาหารจำพวกกระดูกไก่ต้องงดเว้น เพราะเป็นตัวกระตุ้นโรคเกี่ยวกับผิวหนังเป็นอย่างดีจากการสังเกตของข้าพเจ้า สุนัขที่เลี้ยงเมื่อหยุดให้อาหารพวกกระดูกไก่รักษาได้เร็วขึ้น และไม่เป็นอีกเลย

 15. แม่น้องดอลล่าร์ Says:

  ลัดกี้หายแล้ว หล่อเหมือนเดิมแล้ว
  พี่ดอลล่าร์ดีใจด้วยนะคร้าบบบบบ

 16. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณcharamai :)//ขอบคุณครับคุณ Hinghoi //คุณบ้านดินระเบียงดาว ด้วยความขอบคุณและอบอุ่นใจเสมอเลยครับที่ได้เห็นในบล็อก//โห..คาดว่าจะเอาไม่อยู่นะครับคุณ Lucky FC อิอิ// สวัสดีครับคุณ diane thama ดีใจครับที่ได้กลับมาเจอกันอีกครั้ง ดูท่าตุ้มตุ้ยน่าดูนะครับ 5555//ขอบคุณคุณhs5cpxมากครับ:)//ขอบคุณคุณอาคมที่ให้ความรู้ที่ดีมากๆเลยครับ//สวัสดีครับคุณแม่น้องดอลล่าร์ และ ดอลล่าร์ กว่าจะมีวันนี้ก็พอสมควรเลยครับแต่ก็เป็นสุขใจและที่สำคัญได้กำลังใจเพียบเลยครับทั้งจากในบล็อกและในเฟชบุ๊ค// ขออนุญาตพูดคุยกับคุณ monarita คุณขวัญ คุณ neena คุณเปี๊ยก คุณทิพย์ รวมๆกันนะครับ ก่อนอื่นต้องขออภัยที่ผมเข้ามาตอบช้า และ รู้สึกเป็นเกียรติอย่างยิ่งที่ทุกท่านได้ให้ความสนใจในบันทึกของลัคกี้ โดยที่เรามีปัญหาคล้ายๆกัน ผมไม่ได้แอนตี้วิธีการรักษาของหมอแผนปัจจุบัน เพราะถึงอย่างไรเมื่อถึงคราวจำเป็นยังไงก็ต้องพึ่งพาพวกคุณหมออยู่ดี แต่ในเคสของลัคกี้เป็นเรื้่อรังพอสมควร และ หมอไม่แนะนำที่จะกินยาต่อ ผมจึงต้องหาวิธีดูแลเพื่อนผม ซึงอยากจะบอกครับว่า เป็นวิธีที่ผสมๆมา ผมไม่สะดวกที่จะส่งอีเมล์ให้พวกท่านแต่อยากรบกวนให้เข้าไปดูในเฟชบุ๊คของผมและลัคกี้ http://www.facebook.com/showshow.lucky ดูตรงบันทึกที่ผมเขียนแชร์วิธีการของผมที่ทำลัคกี้ครับ หรือ หากไม่สะดวกให้ผมอีเมล์ส่งให้ก็ได้นะครีบ หวังว่าจะได้แชร์กันครับ และ หวังว่าบรรดาเพือนๆของเราจะกลับมาฟื้นฟูได้เหมือนเดิมครับ ขอบคุณอีกครั้งสำหรับการติดตามและสนใจในเคสของการดูแลผิวหนังของวายร้ายตาโปนครับ :)

 17. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณcharamai :)//ขอบคุณครับคุณ Hinghoi //คุณบ้านดินระเบียงดาว ด้วยความขอบคุณและอบอุ่นใจเสมอเลยครับที่ได้เห็นในบล็อก//โห..คาดว่าจะเอาไม่อยู่นะครับคุณ Lucky FC อิอิ// สวัสดีครับคุณ diane thama ดีใจครับที่ได้กลับมาเจอกันอีกครั้ง ดูท่าตุ้มตุ้ยน่าดูนะครับ 5555//ขอบคุณคุณhs5cpxมากครับ:)//ขอบคุณคุณอาคมที่ให้ความรู้ที่ดีมากๆเลยครับ//สวัสดีครับคุณแม่น้องดอลล่าร์ และ ดอลล่าร์ กว่าจะมีวันนี้ก็พอสมควรเลยครับแต่ก็เป็นสุขใจและที่สำคัญได้กำลังใจเพียบเลยครับทั้งจากในบล็อกและในเฟชบุ๊ค// ขออนุญาตพูดคุยกับคุณ monarita คุณขวัญ คุณ neena คุณเปี๊ยก คุณทิพย์ รวมๆกันนะครับ ก่อนอื่นต้องขออภัยที่ผมเข้ามาตอบช้า และ รู้สึกเป็นเกียรติอย่างยิ่งที่ทุกท่านได้ให้ความสนใจในบันทึกของลัคกี้ โดยที่เรามีปัญหาคล้ายๆกัน ผมไม่ได้แอนตี้วิธีการรักษาของหมอแผนปัจจุบัน เพราะถึงอย่างไรเมื่อถึงคราวจำเป็นยังไงก็ต้องพึ่งพาพวกคุณหมออยู่ดี แต่ในเคสของลัคกี้เป็นเรื้่อรังพอสมควร และ หมอไม่แนะนำที่จะกินยาต่อ ผมจึงต้องหาวิธีดูแลเพื่อนผม ซึงอยากจะบอกครับว่า เป็นวิธีที่ผสมๆมา ผมไม่สะดวกที่จะส่งอีเมล์ให้พวกท่านแต่อยากรบกวนให้เข้าไปดูในเฟชบุ๊คของผมและลัคกี้ http://www.facebook.com/showshow.lucky ดูตรงบันทึกที่ผมเขียนแชร์วิธีการของผมที่ทำลัคกี้ครับ หรือ หากไม่สะดวกให้ผมอีเมล์ส่งให้ก็ได้นะครีบ หวังว่าจะได้แชร์กันครับ และ หวังว่าบรรดาเพือนๆของเราจะกลับมาฟื้นฟูได้เหมือนเดิมครับ ขอบคุณอีกครั้งสำหรับการติดตามและสนใจในเคสของการดูแลผิวหนังของวายร้ายตาโปนครับ :)

 18. monarita Says:

  ขอบคุณครับคุณ show show ผม request face book ของคุณ show show แล้วรอรับแอดครับ

 19. หลังคาโรงรถ Says:

  Hello there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward
  this post to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 20. Crork Service Says:

  BNMmdF Hey there, You’ve performed an excellent job. I’ll definitely digg it and in my opinion suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this web site.

 21. eebest8 Says:

  Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great article.

 22. Bollywood Stars Says:

  I am always looking online for ideas that can aid me. Thanks!

 23. how to get rid of herpes Says:

  I’ve read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create such a wonderful informative web site.

 24. utah videographers Says:

  I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend :)

 25. click through here Says:

  Excellent blog here! Also your site lots up very fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink on your host? I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 26. VIO脱毛 Says:

  As I web site possessor I believe the content matter here is rattling wonderful , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 27. instantly ageless Says:

  Major thanks for the blog.Much thanks again. Fantastic.

 28. bad credit financing Says:

  Im obliged for the article post.Thanks Again. Want more.

 29. Ella Says:

  Really informative blog.Much thanks again. Want more.

 30. free children porn Says:

  Looking forward to reading more. Great article post. Keep writing.

 31. akbank limit Says:

  I really liked your article post.Much thanks again. Will read on…

 32. Dallas medicaid planning lawyer Says:

  Muchos Gracias for your article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 33. Winnipeg SEO Says:

  Fantastic post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 34. business funding centre Says:

  I really liked your blog article.Really looking forward to read more. Cool.

 35. Eyelash Extensions Winnipeg Says:

  Major thankies for the blog article.Really looking forward to read more. Want more.

 36. garage door repair san jose Says:

  I really liked your blog. Cool.

 37. san jose garage door repair Says:

  This is one awesome blog post.Really thank you! Want more.

 38. Kitchen Remodeling Tampa Says:

  I think this is a real great post.Much thanks again. Awesome.

 39. זיונים Says:

  Thanks for the post.Really thank you! Awesome.

 40. houston bankruptcy attorney Says:

  Thank you ever so for you article post.Really thank you! Want more.

 41. international cheap calls Says:

  I really liked your article.

 42. International Trial Attorney's Association Says:

  Thanks again for the post.Much thanks again. Really Cool.

 43. forex brokers etc Says:

  I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 44. Lawn Collection Says:

  Looking forward to reading more. Great blog article.Much thanks again. Will read on…

 45. desene animate Says:

  I appreciate you sharing this article post.Really looking forward to read more. Will read on…

 46. angela links Says:

  I’ll immediately grab your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 47. locksmith denver Says:

  Hello.This article was really motivating, especially since I was browsing for thoughts on this subject last Saturday.

 48. massage en entreprise Says:

  F*ckin’ remarkable things here. I’m very happy to see your post. Thank you so much and i am taking a look forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 49. best dating sites Says:

  Looking forward to reading more. Great blog article.Much thanks again. Much obliged.

 50. stampylongnose minecraft Says:

  My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.

 51. symantec ssl Says:

  Excellent website. Plenty of useful information here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And naturally, thanks for your effort!

 52. small penis porn Says:

  Thanks a lot for the article.Much thanks again. Cool.

 53. dispensary Says:

  I loved your blog article.Much thanks again. Will read on…

 54. Halloween Decorations Says:

  A big thank you for your post.Really looking forward to read more. Really Great.

 55. friv 2 Says:

  very good publish, i actually love this web site, keep on it

 56. Diabetes Free reviews Says:

  A big thank you for your article. Cool.

 57. datacenter news Says:

  I loved your blog.Thanks Again. Cool.

 58. Virtual private server Says:

  Thanks for the article post. Much obliged.

 59. I just can't stop falling in love with you Says:

  I really like and appreciate your blog.Really looking forward to read more. Great.

 60. phone specification and review Says:

  I value the blog article.Thanks Again. Will read on…

 61. British Male Voiceover Says:

  Fantastic article. Much obliged.

 62. Secret Of Free Traffic Says:

  Appreciate you sharing, great post. Want more.

 63. Online marketing company Grand Rapids Says:

  Im thankful for the blog.Thanks Again. Awesome.

 64. medical coding training Says:

  This is one awesome article post.Really thank you! Keep writing.

 65. Descuentos Online Says:

  I really liked your article post.Much thanks again.

 66. where to buy cheap dresses Says:

  Really informative post.Really thank you! Awesome.

 67. incredimail phone support Says:

  I think this is a real great blog. Want more.

 68. webcam live amateur porn Says:

  Wow, amazing blog structure! How long have you been running a blog for? you make blogging glance easy. The full look of your site is wonderful, as neatly as the content material!

 69. asian sex live babe Says:

  My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 70. interracial dating sites Says:

  Awsome post and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thx :)

 71. custom bedding Says:

  Awesome post. Want more.

 72. sex granny dating Says:

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 73. netgear support phone number Says:

  Really informative article. Awesome.

 74. mobile phone forensics nc Says:

  Say, you got a nice blog.Thanks Again. Fantastic.

 75. locksmith denver Says:

  Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the outstanding work!

 76. massage en entreprise Says:

  I’d should verify with you here. Which isn’t one thing I often do! I get pleasure from studying a post that will make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 77. compositing Says:

  There’s noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain nice factors in features also.

 78. Indianapolis locksmith Says:

  Looking forward to reading more. Great blog article.Really thank you! Cool.

 79. fiverr secrets Says:

  Great article post. Will read on…

 80. escort bayan Says:

  Good write-up, I am normal visitor of one’s website, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 81. anderson seo Says:

  Im thankful for the article post. Fantastic.

 82. rushfit reviews Says:

  Hi there, I discovered your website by means of Google even as looking for a comparable matter, your site came up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 83. MobileNet Says:

  Say, you got a nice blog.Thanks Again. Really Great.

 84. t25 reviews Says:

  There is visibly a bunch to know about this. I think you made some good points in features also.

 85. how to make money online from home Says:

  Thanks so much for the article post.Really thank you! Cool.

 86. website design gold coast Says:

  I am so grateful for your post.Really looking forward to read more. Awesome.

 87. make money for free Says:

  Everyone loves what you guys tend to be up too. This kind of clever work and reporting! Keep up the fantastic works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 88. firm bangladesh Says:

  I have recently started a blog, the information you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 89. Mike Says:

  Thank you ever so for you post.Thanks Again. Want more.

 90. gel positioner Says:

  Very good blog article.Much thanks again. Really Cool.

 91. dance Says:

  I think this is a real great article post.Thanks Again. Will read on…

 92. how to lose 10 pounds in a week Says:

  Enjoyed every bit of your blog post.Really thank you!

 93. aluminum grade Says:

  Appreciate you sharing, great blog article.Thanks Again. Really Great.

 94. online bingo Says:

  Looking forward to reading more. Great blog post.

 95. carpet cleaning services in calgary alberta Says:

  I think this is a real great article post.Really thank you! Want more.

 96. think exceptional Says:

  I’ll right away grab your rss as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 97. crack download Says:

  Really informative blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 98. vacation ideas Says:

  Thank you ever so for you post.Much thanks again. Much obliged.

 99. bobi by bobsweep review Says:

  Keep working ,splendid job!

 100. Hotel Poznan Says:

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 101. bobi Says:

  very good publish, i definitely love this web site, keep on it

 102. temple wedding videos Says:

  I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 103. seomo�as concurso de posicionamiento seo Says:

  Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and for my part recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 104. stromvergleich Says:

  I’d should test with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in studying a put up that can make folks think. Also, thanks for allowing me to remark!

 105. stromvergleich Says:

  Heya i’m for the primary time here. I found this board and I in finding It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to offer something again and help others such as you helped me.

 106. stromvergleich Says:

  Hi there, I found your web site via Google while looking for a related topic, your site came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 107. stromvergleich Says:

  We stumbled over here from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page yet again.

 108. movers Says:

  Im obliged for the article post.Really looking forward to read more. Cool.

 109. stromvergleich Says:

  Hi there! I just would like to give an enormous thumbs up for the nice information you may have right here on this post. I will likely be coming again to your weblog for more soon.

 110. Corporate Housing Says:

  This is one awesome article post.Much thanks again. Fantastic.

 111. plumber cape coral fl Says:

  This is one awesome blog post.Really thank you! Awesome.

 112. penis enlargement bible Says:

  I really liked your article post.Thanks Again. Much obliged.

 113. billige solbriller Says:

  Say, you got a nice blog post.Really thank you!

 114. stromvergleich Says:

  Wonderful site. Lots of useful info here. I’m sending it to some friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

 115. stromvergleich Says:

  I have been examinating out many of your posts and i can claim pretty clever stuff. I will surely bookmark your website.

 116. stromvergleich Says:

  It’s hard to find educated individuals on this subject, but you sound like you understand what you’re talking about! Thanks

 117. stromvergleich Says:

  great issues altogether, you just received a emblem new reader. What would you suggest about your put up that you just made a few days in the past? Any certain?

 118. strompreisvergleich Says:

  Hey there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and individually suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 119. strompreisvergleich Says:

  hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 120. strompreisvergleich Says:

  Normally I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great article.

 121. strompreisvergleich Says:

  I’m not sure exactly why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 122. strompreisvergleich Says:

  You made several fine points there. I did a search on the topic and found nearly all folks will have the same opinion with your blog.

 123. strompreisvergleich Says:

  My brother suggested I may like this website. He was once totally right. This put up truly made my day. You can not imagine simply how so much time I had spent for this info! Thank you!

 124. strompreisvergleich Says:

  Everyone loves what you guys tend to be up too. Such clever work and exposure! Keep up the good works guys I’ve you guys to my blogroll.

 125. strompreisvergleich Says:

  I was recommended this web site by way of my cousin. I’m no longer sure whether or not this put up is written via him as no one else realize such exact about my problem. You are amazing! Thank you!

 126. strompreisvergleich Says:

  Hello. splendid job. I did not expect this. This is a excellent story. Thanks!

 127. strompreisvergleich Says:

  Great work! This is the type of info that should be shared around the internet. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 128. strompreisvergleich Says:

  There is clearly a bunch to know about this. I assume you made various nice points in features also.

 129. strompreisvergleich Says:

  Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring��� I miss your great writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 130. memphis seo company Says:

  Thanks so much for the article.Thanks Again. Great.

 131. full retirement age Says:

  We stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to exploring your web page yet again.

 132. mangosteen Says:

  I cannot thank you enough for the post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 133. Opiniones Securitas Direct Says:

  A round of applause for your post.Much thanks again. Really Cool.

 134. dental plans Says:

  I’ve read some good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create such a magnificent informative website.

 135. robot unicorn attack song Says:

  Enjoyed every bit of your article.Really thank you! Fantastic.

 136. virgin hair Says:

  Wow, great article.Really thank you!

 137. carpet cleaning coupons Says:

  excellent points altogether, you just gained a brand new reader. What would you recommend about your post that you made a few days ago? Any positive?

 138. sewa elf 20 seat surabaya Says:

  Major thankies for the blog article. Fantastic.

 139. Guitar Lessons Says:

  Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to see more posts like this.

 140. food Says:

  I think this is a real great article post.Really looking forward to read more. Want more.

 141. virgin brazilian hair Says:

  I really enjoy the post. Will read on…

 142. gym Says:

  Hey, thanks for the blog post.Thanks Again. Fantastic.

 143. Emergency Dentist London Says:

  Major thankies for the blog post.Thanks Again. Fantastic.

 144. rugby world cup tickets Says:

  fantastic post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You must continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

 145. ppi Says:

  Fantastic website. A lot of useful information here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your sweat!

 146. Fat Burning Workout Says:

  Really informative blog post.Really thank you! Great.

 147. tham quang mat Says:

  Im thankful for the article post.Much thanks again. Much obliged.

 148. 10wbc und almased Says:

  There is obviously a bundle to identify about this. I feel you made some nice points in features also.

 149. lose weight fast Says:

  Excellent website. A lot of useful info here. I am sending it to some friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

 150. art institutes sucks Says:

  Say, you got a nice blog article.Really thank you! Want more.

 151. brazilian human hair Says:

  I really enjoy the blog post.Thanks Again. Great.

 152. ab belt reviews Says:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 153. emlak franchise Says:

  Very neat blog.Really thank you! Much obliged.

 154. 17 day diet food list Says:

  I take pleasure in, cause I discovered just what I was having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 155. Satilik hoparlor Says:

  Awesome article. Great.

 156. t25 beta Says:

  I have read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a great informative site.

 157. PMS Says:

  I value the post.Really thank you! Will read on…

 158. love spell on ex girl Says:

  Awesome blog post.Really looking forward to read more. Great.

 159. prothese steenwijk Says:

  Great, thanks for sharing this article post.Thanks Again. Will read on…

 160. locksmith near houston Says:

  Muchos Gracias for your blog post. Awesome.

 161. Heart Health Says:

  Really enjoyed this article. Keep writing.

 162. houston locksmith Says:

  Thanks so much for the article.Really thank you! Really Great.

 163. locksmith near san antonio Says:

  Looking forward to reading more. Great blog.Really thank you! Cool.

 164. free money from solar Says:

  Hey, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring��� I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 165. new liposuction techniques Says:

  Thanks-a-mundo for the blog.Much thanks again. Will read on…

 166. check this online source Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog. Really Cool.

 167. Addiction Treatment Irvine Says:

  I really like and appreciate your article post. Want more.

 168. Casinowincasino in USA Says:

  Excellent blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 169. ez loans Says:

  A round of applause for your blog article.Much thanks again. Cool.

 170. mandare fiori online Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 171. have a peek at this site Says:

  I get pleasure from, result in I found exactly what I was looking for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 172. free cannabis seeds Says:

  Muchos Gracias for your blog post.Really thank you! Want more.

 173. numeros en ingles Says:

  you could have a great weblog right here! would you wish to make some invite posts on my weblog?

 174. MPL Says:

  Excellent site. Plenty of useful information here. I am sending it to some friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your sweat!

 175. pedicure for men in Manhattan Says:

  Im thankful for the blog article.Much thanks again. Will read on…

 176. Manhattan manicures for men Says:

  Really enjoyed this post.Much thanks again.

 177. work from home Says:

  Hey there, You have done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

 178. Best price for Gold Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article.Much thanks again. Cool.

 179. car reviews Says:

  Thanks so much for the post.Really thank you! Awesome.

 180. università Says:

  I truly appreciate this post. Really Cool.

 181. Thompson and Morgan Says:

  I appreciate you sharing this article post.Really looking forward to read more. Really Great.

 182. seo sex pose Says:

  A round of applause for your post.Really looking forward to read more. Really Great.

 183. Starting your own business Says:

  This is one awesome blog article.Thanks Again. Keep writing.

 184. marketing Says:

  I really enjoy the article.Really thank you! Keep writing.

 185. mega fuck slut masturbator Says:

  Appreciate you sharing, great blog article.Thanks Again. Great.

 186. combat veteran Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic post.Really looking forward to read more. Want more.

 187. Escort Service Says:

  A big thank you for your article.Much thanks again. Keep writing.

 188. check it out Says:

  Im grateful for the blog.Really thank you! Awesome.

 189. verdienen mit partnerprogrammen Says:

  Muchos Gracias for your blog article.Thanks Again. Awesome.

 190. Earn money online Says:

  Wow, great article.Really thank you! Much obliged.

 191. superbahis Says:

  I really like and appreciate your blog post.Really thank you! Will read on…

 192. moto rental ibiza Says:

  A big thank you for your blog post.Much thanks again. Keep writing.

 193. discount vacations Says:

  Spot on with this write-up, I truly suppose this website wants much more consideration. I’ll probably be again to read way more, thanks for that info.

 194. eyeglasses Says:

  Very neat blog post.Much thanks again. Really Cool.

 195. buy real instagram followers Says:

  Thanks again for the article post.Really thank you! Really Cool.

 196. 2012 irc Says:

  I am so grateful for your blog. Cool.

 197. productos naturales para la diabetes Says:

  Really informative blog. Will read on…

 198. Leadstrategie Says:

  Wow, great article post.Much thanks again. Really Cool.

 199. home solar panels Says:

  Thanks so much for the article.Thanks Again. Will read on…

 200. Discovering 2015-05 Says:

  wow, awesome article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 201. traffic exchange Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Really thank you! Really Cool.

 202. Business Email in Dubai Says:

  This is one awesome post.Much thanks again. Will read on…

 203. dentist in fredericksburg virginia Says:

  I cannot thank you enough for the blog post. Fantastic.

 204. work from home jobs UK Says:

  Looking forward to reading more. Great article post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 205. Garotas de programa Mossoro Says:

  Hey, thanks for the article. Keep writing.

 206. iherb.com coupon code Says:

  I really enjoy the blog article.Thanks Again. Really Cool.

 207. Direct Participations Says:

  Fantastic article post.Really thank you! Fantastic.

 208. jamal Says:

  Thank you for your article post.Really thank you! Great.

 209. Rushlights reviews Says:

  Very informative blog article.Much thanks again. Want more.

 210. arabic porn Says:

  Appreciate you sharing, great post.Really thank you! Really Great.

 211. robot vacuum comparison Says:

  Fantastic article post.Thanks Again. Keep writing.

 212. internet advertising Says:

  Thanks a lot for the blog.Really looking forward to read more. Fantastic.

 213. best web hosting Says:

  Great, thanks for sharing this article.Really thank you! Want more.

 214. crorkservice Says:

  F90f04 I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best

 215. SEO Consultant Says:

  Im obliged for the article.Thanks Again. Really Great.

 216. plasterboard fixing in Canberra Says:

  Very good post.Thanks Again. Really Great.

 217. tannturisme Says:

  Thanks so much for the blog article.Thanks Again. Really Cool.

 218. Infusionsoft Lead Automation Says:

  I really enjoy the blog. Keep writing.

 219. weight loss diet Says:

  I think this is a real great article post.Much thanks again. Want more.

 220. Profit sharing Says:

  Im thankful for the post.Much thanks again. Cool.

 221. android games hack Says:

  Im grateful for the blog post.Thanks Again. Will read on…

 222. Trading Binary Options Says:

  I value the article.Really looking forward to read more. Want more.

 223. continue reading about casino Says:

  Say, you got a nice blog article. Fantastic.

 224. bet365 Says:

  I really like and appreciate your post.Thanks Again. Cool.

 225. bet365 Says:

  Appreciate you sharing, great post.Really thank you! Will read on…

 226. diet nutrition program Says:

  Thank you ever so for you blog post.Much thanks again. Really Great.

 227. click here Says:

  We stumbled over here coming from a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.

 228. amazon real estate wholesaling Says:

  Im thankful for the blog.Much thanks again. Cool.

 229. visit website Says:

  Hi there, I found your web site by the use of Google at the same time as searching for a comparable matter, your website came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 230. Kreditkarte ohne Schufa Says:

  Well I definitely enjoyed reading it. This subject offered by you is very helpful for correct planning.

 231. uhren Says:

  Good write-up, I am regular visitor of one’s site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 232. gunstige restposten Says:

  You completed a number of nice points there. I did a search on the subject matter and found mainly persons will go along with with your blog.

 233. silla reguleerimine Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic post.Really looking forward to read more. Will read on…

 234. lar Says:

  I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I definitely liked reading everything that is written on your blog.Keep the tips coming. I loved it!

 235. leggings Says:

  I value the article. Fantastic.

 236. ligas Says:

  Really enjoyed this post, can I set it up so I get an email sent to me whenever you write a new update?

 237. site here Says:

  Hi there, I found your website by means of Google at the same time as looking for a related topic, your website came up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 238. reference Says:

  you’ve gotten a great blog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

 239. totally free cannabis seeds Says:

  I cannot thank you enough for the article.Much thanks again. Fantastic.

 240. Robslp640 Says:

  There is apparently a lot to know about this. I assume you made some good points in features also.

 241. Lamborghini Replica Maker Phoenix Says:

  I’ve read a few good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a magnificent informative web site.

 242. virtual linux server Says:

  Wow, marvelous weblog format! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The total look of your site is wonderful, as well as the content material!

 243. click here to watch this Says:

  Spot on with this write-up, I actually assume this web site wants way more consideration. I’ll probably be again to read far more, thanks for that info.

 244. Download Movie SRT Online Says:

  Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told used to be a entertainment account it. Look complex to far added agreeable from you! However, how can we be in contact?

 245. ยาลดความอ้วน Says:

  Fantastic blog you have here but I was curious about if you knew of any forums that cover
  the same topics talked about here? I’d really like to be a part of group where I can get suggestions from
  other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Bless you!

 246. อาหารลดน้ําหนัก Says:

  Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
  pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but
  I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
  internet browsers and both show the same results.

 247. what is a web directory Says:

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you really know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange agreement between us!

 248. asesoria fiscal en tenerife Says:

  Hey, thanks for the post.Really thank you! Cool.

 249. Links Exchange Says:

  Appreciate you sharing, great post.

 250. kidney health Says:

  I value the blog post.Really thank you! Much obliged.

 251. Birthday Parties Snellville Georgia Says:

  Really appreciate you sharing this blog article. Much obliged.

 252. pool cage painting Says:

  You need to take part in a contest for top-of-the-line blogs on the web. I’ll suggest this site!

 253. mesas dulces en tenerife Says:

  Thank you for your blog post. Fantastic.

 254. tartas personalizadas en tenerife Says:

  Really appreciate you sharing this article post.Thanks Again. Fantastic.

 255. orchestre jazz paris Says:

  I appreciate you sharing this blog article.Really thank you! Really Cool.

 256. orchestre jazz paris Says:

  Very good article post.Much thanks again. Really Great.

 257. good ideas for fundraising Says:

  Thank you for your article post.Much thanks again. Much obliged.

 258. steroids legal Says:

  Hello! I’ve been following your website for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to mention keep up the excellent job!

 259. digital marketing strategy ppt Says:

  A big thank you for your post.Really thank you! Much obliged.

 260. vero bach airport shuttle Says:

  I appreciate you sharing this blog post. Cool.

 261. vero beach shuttle Says:

  I cannot thank you enough for the blog.Much thanks again. Awesome.

 262. bet365 Says:

  Really informative post. Want more.

 263. windshield replacement Temecula Says:

  You must take part in a contest for the most effective blogs on the web. I will advocate this website!

 264. bet365 Says:

  Muchos Gracias for your blog post.Thanks Again. Really Great.

 265. sunmaker Says:

  Really appreciate you sharing this blog. Much obliged.

 266. bet365 Says:

  Muchos Gracias for your article post.Really looking forward to read more. Cool.

 267. bet365 Says:

  Great blog article.Much thanks again. Much obliged.

 268. Fun Collections Says:

  Great blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 269. cheats for reading plus Says:

  Major thankies for the post. Really Great.

 270. sports news Says:

  great publish, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not understand this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 271. easiest way to make money fast Says:

  Thank you ever so for you article post. Great.

 272. best hosting for wordpress Says:

  Say, you got a nice blog post.Thanks Again. Really Great.

 273. best hosting for wordpress Says:

  I really liked your blog post.Really thank you! Much obliged.

 274. Phoenix Concrete Demolition Says:

  Looking forward to reading more. Great blog.Thanks Again. Cool.

 275. scam site Says:

  I am so grateful for your article post.Much thanks again. Cool.

 276. pc repair Says:

  Enjoyed every bit of your blog post.Really thank you! Really Great.

 277. continued Says:

  Hey, thanks for the blog article.Thanks Again. Really Cool.

 278. casino bonuses Says:

  Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

 279. payday loans no credit check same day Says:

  Im obliged for the blog.Thanks Again.

 280. Belgium gay dating website Says:

  Thanks-a-mundo for the blog post.Thanks Again. Awesome.

 281. play kuku kube puzzle games Says:

  Im thankful for the article post.Really thank you! Great.

 282. Agen Judi Poker Indonesia Says:

  Muchos Gracias for your article.Thanks Again. Keep writing.

 283. Australia lesbian dating website Says:

  Thanks for the article post.Much thanks again. Fantastic.

 284. Andorra lesbian dating website Says:

  Thanks for the article post.Thanks Again. Really Great.

 285. Cellulite reduction Says:

  Thanks a lot for the post. Keep writing.

 286. airline tickets Says:

  A big thank you for your article.Really thank you! Great.

 287. horror news Says:

  Hey, thanks for the blog article.Really thank you! Keep writing.

 288. download popcorn time Says:

  Im thankful for the blog post.Much thanks again. Want more.

 289. sdorttuii plmnr Says:

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

 290. download popcorn time Says:

  I appreciate you sharing this blog.Thanks Again.

 291. city packages Says:

  wow, awesome blog article.Much thanks again. Fantastic.

 292. very cheap airline tickets Says:

  I really enjoy the blog post. Want more.

 293. epson l210 resetter key free download Says:

  Muchos Gracias for your article post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 294. epson l210 resetter program free download Says:

  I value the blog article.Much thanks again.

 295. download resetter printer canon mp237 Says:

  wow, awesome blog post.Really thank you! Awesome.

 296. playa del carmen condos for sale on the beach Says:

  Im obliged for the article post. Great.

 297. ARTHUR EKREM Says:

  Appreciate you sharing, great article.Really thank you! Cool.

 298. castle clash free gems Says:

  Thank you for your blog post.Really looking forward to read more.

 299. castle clash free gems Says:

  I really like and appreciate your article.Thanks Again. Much obliged.

 300. http://najpiekniejsze-wesele.weebly.com/ Says:

  you might have a terrific weblog here! would you prefer to make some invite posts on my blog?

 301. low cost auto insurance for low income families Says:

  The crux of your writing while sounding reasonable at first, did not sit very well with me personally after some time. Somewhere within the sentences you managed to make me a believer unfortunately only for a while. I still have got a problem with your jumps in assumptions and you would do nicely to help fill in those breaks. In the event that you actually can accomplish that, I will undoubtedly end up being impressed.

 302. payday loans no credit check same day Says:

  Wow, great blog post.Thanks Again. Awesome.

 303. medici Says:

  I am so grateful for your blog.Much thanks again.

 304. HP Networking Wireless LAN Says:

  Great blog post.Much thanks again. Will read on…

 305. bargain Says:

  Appreciate you sharing, great blog post. Fantastic.

 306. slimming pills club Says:

  I view something really special in this website.

 307. fort lauderdale tour buses Says:

  Looking forward to reading more. Great blog article.Thanks Again.

 308. charter bus rental fort lauderdale Says:

  Thanks again for the article post.

 309. capsule side effects Says:

  Really appreciate you sharing this blog.Really thank you! Great.

 310. how to acquire some Says:

  Really informative blog.Thanks Again. Awesome.

 311. http://www.superiorhealthsupplement.com/how-to-buy-the-laminine-supplement/ Says:

  Really appreciate you sharing this blog article.Thanks Again. Will read on…

 312. obtain this product Says:

  Thanks so much for the blog article. Great.

 313. Antonetta Suder Says:

  I value the blog article. Great.

 314. Aron Althaus Says:

  Hey, thanks for the blog article.Really looking forward to read more. Will read on…

 315. watch Says:

  I believe you have mentioned some very interesting points, thanks for the post.

 316. Samara Tourigny Says:

  Thanks for the blog.Really thank you! Want more.

 317. Catrina Carmichael Says:

  Very informative blog.Really thank you! Really Great.

 318. Odette Obyrne Says:

  This is one awesome article post.Really thank you! Fantastic.

 319. Annie Tyner Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Much thanks again. Cool.

 320. Vinita Eckler Says:

  Appreciate you sharing, great article post. Want more.

 321. Mikaela Mumford Says:

  Thanks-a-mundo for the blog article.Much thanks again. Will read on…

 322. Yu Yin Says:

  Thanks so much for the post.Thanks Again.

 323. pavilloner og andre tilbygninger Says:

  Muchos Gracias for your article post.Thanks Again. Will read on…

 324. Maria - Guerra electrónica Says:

  Really appreciate you sharing this blog.Much thanks again. Much obliged.

 325. wea insurance car Says:

  wow, awesome article post.Much thanks again.

 326. car insurances ny Says:

  Awesome post.Really looking forward to read more. Great.

 327. travel insured bbb Says:

  Very neat blog article.Really thank you! Great.

 328. health ins options Says:

  Awesome article post.Really thank you! Much obliged.

 329. insurance quote nj Says:

  wow, awesome article post.Much thanks again. Will read on…

 330. agia car insurance Says:

  Really enjoyed this blog article.Really looking forward to read more.

 331. how to start a blog and make money Says:

  Appreciate you sharing, great blog post.Thanks Again. Awesome.

 332. bank nifty share Says:

  Thanks a lot for the article post.Much thanks again. Keep writing.

 333. Nifty Futures Tips Says:

  I really liked your blog post.Thanks Again. Keep writing.

 334. sdorttuiiplmnr Says:

  I’m still learning from you, but I’m making my way to the top as well. I certainly enjoy reading everything that is posted on your site.Keep the aarticles coming. I enjoyed it!

 335. jayavarman cruise Ship Says:

  Really enjoyed this article post. Great.

 336. toum tiou cruise 2 Says:

  Hey, thanks for the blog article.Thanks Again. Much obliged.

 337. online marketing Says:

  I really liked your post.Really looking forward to read more.

 338. online marketing Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Much thanks again. Awesome.

 339. cervicobraquialgia Says:

  Thank you for your article post.Thanks Again. Really Cool.

 340. traumatologo de columna santiago Says:

  Muchos Gracias for your post.Much thanks again. Awesome.

 341. order Tramadol online Says:

  I cannot thank you enough for the article post.Really looking forward to read more. Cool.

 342. buy tramadol here Says:

  Very informative blog article.Really thank you! Will read on…

 343. billigt smink online Says:

  Enjoyed every bit of your article post. Keep writing.

 344. seo new business Says:

  I value the post.Thanks Again. Much obliged.

 345. seo Says:

  Muchos Gracias for your article.Thanks Again. Fantastic.

 346. Wedding Venue SF Says:

  I really liked your article.Much thanks again. Great.

 347. Private Party SF Says:

  This is one awesome blog post.Much thanks again. Cool.

 348. Corporate Events SF Says:

  Thank you ever so for you article post.

 349. Private Events SF Says:

  I am so grateful for your article.Really looking forward to read more. Want more.

 350. y8 Says:

  Im thankful for the blog article.Really thank you! Really Great.

 351. head shop denver tech center Says:

  There is a straightforward resolve which will have your trimmer working like-new again if you have a Stihl weed wacker with low power.

  Also visit my page – head shop denver tech center

 352. Graciela Says:

  as a result of resilient glass and the artwork. 

  my web page; glass bubbler pipes for sale (Graciela)

 353. Lou Says:

  Glass is also used in several sites where organic sand may
  also be utilized, including in building jobs.

  Also visit my blog post – weed vaporizer reviews uk – Lou,

 354. Viola Says:

  She owned her car and police discovered methamphetamine drugs noted for-sale in her car, the officers composed.

  Feel free to visit my website weed vaporizer
  pen ebay (Viola)

 355. Tawanna Says:

  You’re so interesting! I don’t believe I’ve read
  through a single thing like this before. So nice to find somebody with
  a few genuine thoughts on this topic. Really..
  thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the web, someone
  with some originality!

  Have a look at my blog … garcinia cambogia free trial bottle
  (Tawanna)

 356. Corina Says:

  Thanks in favor of sharing such a nice opinion, paragraph is fastidious, thats why i have read it entirely

  Check out my website – garcinia cambogia and green coffee bean free trial (Corina)

 357. newkramatorsk.com.ua Says:

  You additionally don’t have to buy protective gear to wear whereas poking
  around landfills.

  Feel free to surf to my webpage :: Kyocera TK170 (newkramatorsk.com.ua)

 358. Kyocera TK170 Cartridge Says:

  Is inserting a motor dwelling, trailer or camper
  by yourself land legal and even a good idea?

  My website – Kyocera TK170 Cartridge

 359. Samuel Says:

  Whereas not poisonous, is considered a low level environmental pollutant.

  Feel free to surf to my site … Kyocera TK170 Cartridge
  (Samuel)

 360. themewaterconstruction.com Says:

  These stroll you thru options for issues you’ll
  have together with your system.

  my web-site … TK-170 Toner Toner Cart (themewaterconstruction.com)

 361. TK-170 Toner Toner Says:

  This listing provide you with 5 issues to concentrate to when searching for NYC apartments on Craigslist.

  Here is my blog … TK-170 Toner Toner

 362. catherineholmesphotography.com Says:

  After uninstalling the appliance, restart your telephone.
  You’ll be able to reinstall the appliance on your phone after it restarts.

  Here is my weblog: Kyocera TK-170 (catherineholmesphotography.com)

 363. schnutentiere.de Says:

  How are you doing, cash smart, doing this?

  Also visit my homepage :: Kyocera TK170 (schnutentiere.de)

 364. Orville Says:

  My only actual knock on the Kyocera ceramic santoku knives is that food can tend to stick to the blades.

  Here is my web site: TK170 Toner (Orville)

 365. http://kyoceratk-170.weebly.com/ Says:

  A last comparability that usually places suitable toners on the head on the race can be
  that the prices will not be actually comparable.

  My blog post: http://kyoceratk-170.weebly.com/

 366. Swen Says:

  Our favorite price range set.

  Feel free to surf to my blog post: Kyocera TK-170 (Swen)

 367. friv 200 Says:

  Im thankful for the blog post.Much thanks again. Really Cool.

 368. pirater Says:

  Thanks a lot for the blog.Thanks Again. Really Great.

 369. hack android Says:

  Awesome post.Much thanks again. Really Cool.

 370. increase breast size Says:

  It’s actually a cool and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 371. my-lovetoy Says:

  I am continuously searching online for tips that can help me. Thank you!

 372. oxycontin withdrawal Says:

  Major thankies for the article.Thanks Again.

 373. here Says:

  Terrific work! This is the type of info that should be shared around the internet. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 374. gesunde Ernährung Says:

  I value the post. Much obliged.

 375. family dentistry Says:

  I am so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 376. gesunde rezepte schnell gekocht Says:

  A round of applause for your blog post.Really thank you! Will read on…

 377. dental care Says:

  It is actually a great and useful piece of info. I’m glad that you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 378. hostgator domain coupon Says:

  The pamphlet could be the place for expanding and building regarding imaginative idea for a primary mailer.
  and Sporadic and uncoordinated marketing placements waste advertising
  dollars without results. Learn how to design an ad campaign.

  Stop by my blog – hostgator domain coupon

 379. Tamie Says:

  Realising the high returns on investment offered by the yellow metal,
  an increas