preload
s h o w s h o w
Sep 05

วันไหนขัดสนผมแอบขโมยแหวนเพชรของคุณไปขายแล้วคุณจับได้ใช่มั้ย  ผมก็จะหน้าด้านบอกคุณว่า “โอยยยยย…จะอะไรกันนักกันหนา ผมก็แค่เอาเพชรบนหัวแหวนไปเท่านั้น  นี่ไงวงแหวนยังอยู่เลย  เขาไปได้ที่ไหนกันล่ะ

.

                    

 

                  

    

                ถ้าผมเป็นเช่น…ไอ้หอกหัก!

 

                เริ่มต้นความหน้าด้านแบบบางๆ

 

               วันไหนที่ผมผิดนัด ผมก็จะบอกคุณว่า   “โอยยยยย…โอยยยยรถติดน่าดู  ออกมาจากบ้านก็คิดว่าทัน แหม๊!ติดอยู่ทางด่วนตั้งนาน  ปกติออกจากบ้านวันอาทิตย์รถมันก็ไม่ติดนี่นา แหะ  แหะ”  แกล้งลืมวันเดือนปีเลอะเลือนไปซะงั้น

 

               วันไหนผมเหลวไหลบัดซบ กลิ่นเหล้าหึ่ง คุณปั้นปึ่งเพราะไม่ชอบ  ผมก็จะบอกว่า “ โอยยยยย…กำลังนี้จะเป็นจะตาย  มาววววที่ไหน กลิ่นละมุด เพิ่งกินละมุดมา  มีหลักฐานมั้ยว่า ผมกินเหล้า เอ้า บอกมา บอกมา โอ้กกกก”  จับไม่ได้ไล่ไม่ทันหรอก

 

              วันไหนที่คุณโกรธ  ผมก็จะทำหน้าหมูไร้เดียงสาบอกว่า “ โอยยยยยย…ด่ามาเถอะ โกรธไปเถอะ ผมไม่กลัวหรอก เพราะ ความกลัวทำให้เสื่อม” ….เป็นไง ใครจะด้านขนาดนี้

 

               วันไหนที่คุณบ่นเรื่องเพื่อนผมเลว ผมก็จะบอกว่า “โอยยยยย…จะเอากันให้ถึงตายหรือไง กำลังนี้คนของผมก็ถูกฆ่ามาเยอะแล้ว ถึงเวลาผมจะฆ่าบ้างแล้วนะ”  แล้วจะทำจมูกบานขู่ด้วย.. เอาดิ

 

               เพื่อนเลวยังไม่พอ คุณบอกผมไม่เป็นตัวของตัวเองเป็นหุ่นเชิด  ผมก็จะบอกว่า “โอยยยยย…คำก็นอมีนี สองคำก็นอมีนี ทำไมนอมีนีไม่ดีตรงไหน  ใครๆเขาก็นอมีนีทั้งนั้น  ฮอนด้า โตโยต้า ก็นอมีนี”

 

              จากนั้นผมก็จะเพิ่มดีกรีความด้านขึ้น…

 

              วันไหนขัดสนผมแอบขโมยแหวนเพชรของคุณไปขายแล้วคุณจับได้ใช่มั้ย  ผมก็จะหน้าด้านบอกคุณว่า “โอยยยยย…จะอะไรกันนักกันหนา ผมก็แค่เอาเพชรบนหัวแหวนไปเท่านั้น  นี่ไงวงแหวนยังอยู่เลย  เขาไปได้ที่ไหนกันล่ะ”

 

               วันไหนไปกับหญิงแล้วเพื่อนคุณเห็นจะจะส่งภาพและหลักฐานมาให้ แต่ผมก็จะบอกคุณว่า “โอยยยยยย กิ๊ก กั๊กที่ไหน ใบด่งใบแดงที่ไหน ยงยุทธทำผิดคนเดียวทำไมต้องยุบพรรคด้วย    ศาลถูกแทรกแซง  ศาลไม่ยุติธรรมมีสองมาตรฐาน   ตั้งธงไว้ล่วงหน้า   ความเป็นธรรมอยู่ตรงไหน   โอยยยยย…บ้านนี้เมืองนี้มันเป็นอะไรกันหมด”

 

               “โอยยยยย คนพวกนั้นเป็นใคร  แค่5-6คนตั้งแก๊งกันอยู่ข้างถนน  มีสิทธิอะไรมาไล่ผม เป็นคนส่วนใหญ่ของประเทศหรือปล่าว”

 

               วันต่อมาคุณยังติดใจ บอกว่าจะเอาเพื่อนคุณมาชี้ตัว  ผมก็จะบอกว่า  “โอยยยยย…ผลไม้พิษ มาจากต้นไม้เป็นพิษ   ไหนๆเอามาเลย  ผมจะได้ว่า เมือคืนคุณไปเสพมาถุนกับใครมา  มาดิ  ผมไม่กลัวหรอก”  หอกหักอยู่แร้นซ์

 

               เมื่อความเลวของผมหมักหมมเต็มพิกัด  ความด้านของผมยิ่งด้านได้อีก.. ได้อีก  ได้อีก

 

               วันไหนที่คุณเห็นว่าผมละเมิดกฎจนสุดจะทนทาน  คุณเรียกร้องให้ผมรับผิดชอบ  ผมจะไม่พูดอะไร  จะยืนตาขวางซัก 50 วิ ทำตัวเหมือนหมูบ้า

 

               ถ้าคุณยังไม่เลิกราซักไซ้ไล่เรียงต้อนผมเข้ามุมอับ  ผมก็จะวิ่งจู๊ดเข้าห้องส้วม นั่งหยองๆพับนก ขังตัวเองซัก 40 นาที  “โอยยยยย  อะไรกันหนา  โอยยยยยขอความเป็นส่วนตัวบ้างได้มั้ย”

 

                คุณยืนยันจนผมสุดกลั้นต้องใช้กำลังตอบโต้เพื่อให้คุณเงียบ มีคนมาห้ามรุมประนามผม  ผมก็จะบอกว่า   “โอยยยยยย  ปีนเปินที่ไหน  ภาพตัดต่อหรือปล่าว   นักข่าวไปเอามาจากไหน  แก๊สน้ำตาก็ไม่มี   ไม่มี๊”   แฮ่ๆๆ

 

                คุณตัดสินใจจะหนีออกจากบ้านไปบ้านเพื่อน  ผมก็อยากจะบอกว่า  “เอาซี้…เจอพรก.ฉุกเฉินแน่  เจอสลายแน่”

 

                ผมตะแบงไปเรื่อยเปื่อย จนเพื่อนบ้านเริ่มคิดว่า ผมเป็นคนบ้า  คุณทนไม่ได้จะไล่ผมออกจากบ้าน ผมก็จะบอกว่า “โอยยยยยย   ผมไม่ถอยหรอก บ้านนี้เมืองนี้ต้องมีกฎ   ผมมีวิธีจัดการ”  ผมพูดให้กำกวมแต่จริงๆผมก็แอบสั่งให้ไอ้ห้อย ไอ้โหน เพื่อนผมจัดหาคนเสื้อแดงมารุมล้อม  ผมจะรุกไล่คุณแทน คุณยังจำที่อุดรฯได้มั้ย หึ หึ

 

              เอาล่ะ  วันไหนเมื่อความอดทนถึงที่สุดคุณยื่นคำขาดขอเลิก!    ผมก็จะบอกว่า “ โอยยยยย… โอยยยยย  คุณเป็นแฟนผม  ผมมารักคุณอย่างถูกต้องตามกฎหมาย ไม่เห็นรึไง ผมเริ่มจากแอบๆมองก่อน  เฝ้าตามจีบ  นัดเดท  ซื้อกุหลาบให้  พาดูหนัง  นี่ก็แค่ 7 เดือนเอง ผมผิดตรงไหน ผมมาตามกติกานะครับ ผมไม่เลิกหรอก ผมจะต้องรักษาระบอบความรักของหมู่มวลมนุษยชาติเอาไว้ ทำประชามติกันมั้ยล่ะ”  ฮ่า…เสียใจด้วยนะ  ผมไม่ลาออก ไม่ถอย ไม่ยุบสภาด้วย!  รู้กันไว้ซะ   ข้านี่แหละด้านนนนผิดมนุษย์มะนา

 

              เฮ้อออออ….กำลังนี้คุณจะยังไม่ถีบผม เอ๊ย! ให้โอกาสผมอยู่ในชีวิตคุณอีกต่อไปคุณก็เพี้ยนยิ่งกว่าแล้วละ!!

  

  

  


 

  

  

432 Responses to “รักฉบับหอกหัก…”

 1. ชิก้า Says:

  โอยยยยย ขำอุจจาระ แตก อุจจาระ แตน เลย ฮะ 55555555

  แต่สงสัยถ้าจารย์ เปนแบบนี้ ไม่มีชีวิต รอดมาถึงป่านนี้ ละคะ

 2. gibsii Says:

  โอยยยยยยยย โอยยยยยยยยยย โอยยยยยยยยยยยย

 3. toongarden Says:

  ฮ่าๆๆๆๆๆๆ(5555555)

 4. ธัญญา Says:

  ที่รักขา ฉันอยากบอกคุณว่า ฉันให้อภัยคุณเสมอไม่ว่าคุณจะชาติชั่วเลวทรามขนาดไหน ฉันก็ยังรักคุณละจะรักคุณคนเดียว ย้ำว่าคนเดียว คนอื่นไม่เกี่ยวนะคะ ตลอดไป และที่สำคัญที่ฉันอยากบอกคุณก็คือ ฟ้าเปลี่ยนสีเป็นทองผ่องอำไฟเมื่อไหร่ฉันจะจับคุณใส่กรงขังไว้ไม่ให้คุณไปพล่านทำความเดือดร้อนให้ใครได้อีกเลย จำไว้นะคะ สมัคร ที่รัก ขา (เก้าอี้ รมต.)

 5. lady007 Says:

  เขายึดติดค่ะ น้องชาย ลองแย่ปูนดูซิ ว่าจะคลายมั้ย อิอิ

 6. pijika Says:

  จะเป็นจะตายกันเสียให้ได้ กำลังนี้ขำกันเป็นนักหนา ผมจะเอาคนของผมไปฆ่าพวกมันบ้าง แค่ผมเข้าส้วมขี้ 40 นาที มันจะอะไรกันนักหนาวะ
  คนพรรค์นี้ ไม่รู้จักเอาเวลาว่างๆ ไปเสพเมถุนกันบ้างเล้ยยยย…มาทำเนียบฯ กันอยู่ได้

  ไอ้กระพ้มว่าจะออกแล้วเชียว
  กำลังนี้เป็นห่วงแต่ก็ไอ้พวกพันธมิตร มันจะไม่ได้มาเจอกัน
  แม่ยกไม่รู้จะเอาอาหาร เอาเงินไปให้ที่ไหน
  ยังไม่รู้สำนึกอีกแน่ะ

 7. showshow Says:

  โอยยยยยยย…ไม่ใช่อุปทานหมู่ แต่เป็นอุปทานหมูครับเจ้าป้า55555 ชีวิตจริงของผมก็ยึดหลักสันติ อสิงหา มีอาระขัดขืนบ้างเล็กน้อย :)

 8. showshow Says:

  โอยยยยย น้องกิ๊บ:)

 9. showshow Says:

  โอยยยยยย สวัสดีครับคุณตูน:)

 10. showshow Says:

  โอยยยยย…มันมากครับคุณธัญญา:)

 11. showshow Says:

  แก่เพราะกินข้าวเฒ่าเพราะอยู่นานจริงๆครับพี่สาว:)

 12. showshow Says:

  กำลังนี้ด้านโคตรๆจริงๆพี่ฮอล์ล:)

 13. alphabet Says:

  555 จะอะไรกันนักกันหนา ^^

 14. kingkoon Says:

  55555 มาขำแบบน้ำตาตกในด้วยคน

 15. natayaa Says:

  มันส์จริงๆ ค่ะท่าน

  เอาอีกๆๆๆ

 16. xanax Says:

  ซวยจริงๆที่เกิดมาหน้าเหมือนหมู

 17. xanax71 Says:

  ปู่คะ

  เมย์คิดว่า ถ้าเขานิสัยไม่ดี เราเอานิสัยให้มันตรงประเด็นไปเลยดีกว่า คนเราเลือกเกิดไม่ได้ค่ะว่าต้องหน้าตาสวยหรือหล่อ เอาหน้าตามาล้อไม่ไม่ค่อยตรงประเด็นเท่าไร ว่าสิ่งที่เขาทำตรงๆไปเลย ดีกว่ามั้ย

 18. conqueror Says:

  กำลังนี้ไง …
  ผมกำลังผ่อนหนักให้มันเบาลงนี่ไง
  แล้วผมผิดอะไร…ห๊า ผมผิดอะไร
  ผมมาอย่างถูกต้อง ไอ้คนทีผิดมันอยู่นู้น…
  มันเป็นใคร มีสถานะอะไรรับรอง
  มีสิทธิ์อะไรมาไม่ให้ผมเป็น นาย-ก
  ฯลฯ …

 19. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณดาว…5555ก็นั่นซิครับ

 20. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณkingkoon ต้องอดทนครับ:)

 21. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณเอ๋…วันศุกร์ในสถานการณ์ฉุกเฉินก็อยากจะมียิ้มอยู่บ้างอะครับ:)

 22. SASA Says:

  บทสัมภาษณ์ รศ.ดร.วรพล พรหมมิกบุตร อาจารย์ประจำคณะสังคมวิทยาและมานุษยวิทยา มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

  ……………….สิ่งที่แกนนำกลุ่มพันธมิตรฯ รวมทั้งนักวิชาการสันติวิธี ที่ออกมาให้ความเห็นในทิศทางที่คัดค้านรัฐบาล โดยอ้างว่าเป็นอารยะขัดขืน ถ้าเราอ้างหลักอารยะขัดขืนจากปฏิบัติการของกลุ่มพลังมวลชนภายใต้การนำของมหาตมะ คานธี แต่ผมมองว่าการเคลื่อนไหวของกลุ่มพันธมิตรฯอยู่ตรงข้ามอารยะขัดขืน ไม่ใช่อารยะขัดขืน เขาเพียงแต่อ้างว่าใช้คำว่าอารยะขัดขืนเพื่อทำให้สาธารณชนสับสนเข้าใจผิด คล้ายๆกับที่เขาอ้างว่าเขากำลังทำการเมืองภาคประชาชนก็เพื่อให้ประชาชนที่รักประชาธิปไตยสับสนเข้าใจผิด ทำไมผมถึงเห็นว่าไม่ใช่อารยะขัดขืน คำว่าอารยะขัดขืน เป็นการขัดขืนชนิดหนึ่ง เป็นการขัดขืนต่อการใช้อำนาจของผู้อื่นที่จะมากระทำต่อเรา อาจเป็นบุคคลคนเดียวหรือกลุ่มบุคคลก็ได้ แต่ผู้กระทำการใช้อำนาจตรงนี้หมายถึงคานธี ซึ่งคานธีขัดขืนกับอะไร คานธีและมวลชนที่ห้อมล้อมคานธีอยู่ขัดขืนต่อระบบจักรวรรดินิยมของอังกฤษที่มาปกครอง คือขัดขืนต่อเผด็จการ นั่นคืออารยะขัดขืนในกรอบประชาธิปไตย

  จึงวิเคราะห์ตรงนี้ก่อนว่า รัฐบาลปัจจุบันเป็นรัฐบาลเผด็จการหรือไม่ ก็จะพบว่าสิ่งที่กลุ่มพันธมิตรฯทำขัดขืนต่อผู้มีอำนาจหรือไม่ แต่เป็นการขัดขืนต่อผู้มีอำนาจที่ชอบธรรมตามกฎหมาย เหมือนกับโจรที่จะต้องขัดขืนต่อเจ้าหน้าที่ตำรวจที่จะปราบโจร ถ้าบอกว่าใครมาใช้อำนาจกับเราแล้วเราอารยะขัดขืนได้แบบนี้ โจรก็อารยะขัดขืนต่อทุกกรณีที่ตำรวจจะจับกุม อันนี้ไม่ใช่อารยะขัดขืน เพราะเขาขัดขืนต่ออำนาจที่ชอบธรรมตามกฎหมายรัฐธรรมนูญที่พรรคพวกตัวเองที่เขียนขึ้นมา ตรงนี้จึงไม่ใช่อารยะขัดขืน เมื่อพิจารณาดูที่องค์กรที่กำลังใช้อยู่คือ รัฐบาลปัจจุบัน ส่วนที่ 2 อารยะขัดขืนสามารถใช้วิธีการที่ละเมิดกฎหมายได้ เช่น ไม่เสียภาษี หรือกรณีการเคลื่อนไหวของคานธี รัฐบาลเผด็จการที่ปกครองภายใต้จักรวรรดินิยมของอังกฤษมีกฎหมาย มีข้อบังคับอะไรออกมา ทางฝ่ายคานธีและกลุ่มมวลชนไม่ปฏิบัติตาม แต่ไม่ปฏิบัติตามก็โดยสันติ ไม่ใช่ไม่ปฏิบัติตามในลักษณะการหยิบอาวุธไปทำลายสถานที่ราชการ

  ถ้ามีการหยิบอาวุธขึ้นมาก็เหมือนเป็นสงครามแบบพรรคคอมมิวนิสต์แห่งประเทศไทยที่เคยขัดขืนต่อรัฐบาลไทยในอดีตที่เป็นรัฐบาลทหาร อันนั้นไม่ใช่อารยะขัดขืน เขาแสดงการขัดขืนโดยการสร้างกองกำลังมาสู้เลย อันนี้ก็เหมือนกัน ดังนั้น การขัดขืนของกลุ่มพันธมิตรฯมีลักษณะเดียวกันคือ ซ่องสุมกำลังคนและติดอาวุธ มีทั้งปืน มีด ไม้กระบองตอกตะปู ไม่ใช่อารยะขัดขืน เพราะไม่ใช่สันติวิธี โดยเฉพาะการที่ 9 แกนนำกลุ่มพันธมิตรฯถูกออกหมายจับและไม่มอบตัว ยิ่งแสดงว่าไม่รับผิดชอบต่อสิ่งที่ตัวเองทำ ถ้าเป็นอารยะขัดขืนจริงแกนนำต้องยินยอมให้เจ้าหน้าที่จับกุม โดยไม่ต้องบุกเข้าไปให้เสียชีวิตประชาชน แต่นักวิชาการที่อยู่เบื้องหลังและแกนนำวิเคราะห์ว่า ประชาชนส่วนใหญ่ไม่สนับสนุน เขาจึงไม่ยอมให้จับกุม ถ้าเขามองเห็นทะลุปรุโปร่ง ถ้ามาจับเขาคนจะหันไปเล่นงานรัฐบาล เขาต้องรีบมอบตัว เพราะเขาต้องการล้มรัฐบาล แต่นี่เขาไม่ออกมา เขาอ้างว่ามาจับเขาได้ เขายอม แต่ต้องยอมลุยฝ่าฝูงชนเข้ามา

  สัญญาณที่บอกว่า ถ้าจะมาจับเขา ประชาชนที่ห้อมล้อมเขาจะต้องเสียชีวิต อันนี้เป็นการไร้ความรับผิดชอบโดยสิ้นเชิงของแกนนำมวลชน เพราะทำอย่างนี้เท่ากับยินดีที่จะให้ประชาชนที่เป็นโล่มนุษย์เสียชีวิต และเมื่อเจ้าหน้าที่บุกมาถึงเขา ตรงนั้นเขาถึงจะชูมือยอมให้จับแต่โดยดี เหมือนกรณีพฤษภาทมิฬที่ พล.ต.จำลอง ศรีเมือง ปล่อยให้ประชาชนถูกฆ่าตาย ถูกสังหาร แล้วพอทหารบุกเข้าไปประชิดตัว พล.ต.จำลองก็ยกมือขึ้นมาแล้วบอกว่า ยอมให้จับแต่โดยดี เพราะอะไร เพราะ พล.ต.จำลองรักชีวิตตัวเองมากกว่าชีวิตคนอื่น ถ้า พล.ต.จำลองและแกนนำพันธมิตรฯใช้หลักอายระขัดขืนจริงๆ ป่านนี้ต้องมอบตัวแล้ว ซึ่งพวกนี้คงมองเห็นว่าประชาชนส่วนใหญ่ไม่ได้อยู่ข้างเขา เขาเลยยังขัดขืนโดยวิธีการดื้อแพ่ง ไม่ใช่วิธีการอหิงสา และยอมเสี่ยงต่อการที่ประชาชนที่ร่วมชุมนุมต้องเสียชีวิต และเขาต้องการให้ทางรัฐบาล ทหาร ตำรวจ ใช้ความรุนแรงเข้าสลายการชุมนุม

  จิตวิทยามวลชนจะเห็นได้ว่า จะมีประชาชนจำนวนหนึ่งขัดขืนไม่ให้เข้ามาจับตัวแกนนำ และประชาชนเหล่านี้จะมีส่วนหนึ่งที่เป็นนักรบศรีวิชัยที่ติดอาวุธต่อต้านการจับกุมด้วยอาวุธกับตำรวจหรือทหาร และเจ้าหน้าที่ต้องดำเนินการขั้นเด็ดขาดเพื่อยุติการต่อต้าน เป็นภาพที่แกนนำพันธมิตรฯอยากจะเห็นและอยากให้เกิด เพราะต้องการจะพลิกสถานการณ์เพื่อให้ฝ่ายของตนเป็นฝ่ายชนะ ผมมั่นใจว่าเมื่อฟัง พล.อ.อนุพงษ์ เผ่าจินดา ผู้บัญชาการทหารบก แถลงทำให้มั่นใจว่าจะไม่เป็นอย่างนั้น คือการควบคุมและปราบปรามเข้มข้นขึ้น ผมคาดว่าจะมีแน่นอน แต่จะไม่ใช่อย่างที่แกนนำพันธมิตรฯต้องการเห็นการนองเลือด จะไม่ใช่ภาพอย่างนั้น
  จะมีการเลียนแบบพฤติกรรมพันธมิตรฯหรือไม่

  ผมเรียนไปแล้วว่าสิ่งที่พันธมิตรฯทำไม่ใช่อารยะขัดขืน แต่ถ้าสิ่งที่พันธมิตรฯทำประสบความสำเร็จ ต่อไปพฤติกรรมเลียนแบบจะเป็นลักษณะใช้วิธีการที่เป็นโจรแล้วอ้างอารยะขัดขืน สังคมไทยก็จะเข้าสู่สภาพอนาธิปไตยสมบูรณ์ในไม่ช้า เพราะปัจจุบันนี้โดยศักยภาพของกลุ่มพลังต่างๆต้องการระดมคนสัก 100,000 คน เพื่อจะมาทำอย่างนี้ ยึดตรงโน้นตรงนี้ ไม่ใช่เฉพาะคุณสนธิ ลิ้มทองกุล คุณพิภพ ธงชัย คุณสมศักดิ์ โกศัยสุข พล.ต.จำลอง ศรีเมือง หรอกที่ทำได้ มีอีกหลายกลุ่ม องค์กรมวลชนอีกหลายมวลชนเขาทำได้ แม้แต่องค์กรทางศาสนาอย่างองค์กรชาวพุทธ เขาจะระดมคนสักล้านคนมาทำอย่างนี้เขาก็ทำได้ เพราะฉะนั้นตรงนี้ถ้าสิ่งที่กลุ่มพันธมิตรฯทำแล้วอ้างว่าเป็นอารยะขัดขืนแล้วประสบความสำเร็จ กลุ่มอื่นเขาก็จะทำเช่นเดียวกัน ดังนั้น คิดว่าพวกเราทุกฝ่ายจะต้องช่วยกันทำให้สิ่งที่เขาอ้างว่าเป็นอารยะขัดขืนประสบความล้มเหลว เพราะถ้าประสบความสำเร็จขึ้นมาสังคมไทยจะเป็นสังคมที่ไม่ควรอยู่ และไม่ควรจะมีใครอาศัยอยู่แล้ว

 23. showshow Says:

  สวัสดีครับหลานเมย์…ขอบคุณมากครับ

 24. showshow Says:

  ขอบคุณมากครับคุณSASA

 25. showshow Says:

  สวัสดีครับคุณเล็ก คนเราก็กำลังนี้เนอะ:)

 26. baglady Says:

  เห็นด้วยกับคุณเมย์ค่ะ การเมืองไทยมักลามปรามถึงเรื่องส่วนตัวและลักษณะบุคลิกของเป้าที่อยากโจมตีเสมอ มีทุกรุ่นทุกสมัย โจมตีหน้าตาบุคลิก บางรุ่นในสภาขุดคุ้ยไปถึงครอบครัวบรรพบุรุษ ไม่ไหวเลยค่ะ การวิจารณ์คน วิจารณ์คนกันที่ผลของงานดีกว่าค่ะ เขาจะดีจะเลวอย่างไรก็เอาเนื้องานมาตัดสินกัน เอาง่ายๆค่ะไม่ต้องมองไกล มองที่ตัวเราเอง หากวันหนึ่งเราทำงานไม่ได้เรื่อง โดนหัวหน้าว่า พุ่งประเด็นไปที่หน้าตา การแต่งกาย หากเหตุการณ๋นั้นมันเกิดขึ้นกับตัวเราสักวัน….แล้ววันนั้นคงให้คำตอบกับตัวเองได้ว่า ความรู้สึกตรงนั้นมันเป็นอย่างไร

 27. ไม่เห็นด้วยกับค.22 Says:

  ดร.อะไรนั้นน่ะ เข้าใจผิด หรือแกล้งไม่เข้าใจ Pad และแกนนำไม่ได้คิดอย่างที่ดร. ว่าเลย กลับไปศึกษาให้เข้าใจถ่องแท้เสียก่อน ค่อยออกมาวิจารณ์ ไม่รู้จริงๆหรือเป็นสมุนทรราชย์กันแน่ ชักสงสัย

 28. sasaหน้าสุกร Says:

  มันไม่ง่ายหรอกนะครับเอาคนมาเป็นแสนแล้วไปยึดที่นนั่นที่นี่อะ ผมอยากถามหน่อยว่าใครหน้าไหนมันอยากจะทำ เค้าอยู่กันได้เป็นเดือนๆ ถ้าเอาคนออกมาเป็นแสนได้จริง นปก. นี่ก็คงออกมาได้เป็นแสนเหมือนกันอะดิ? ผมเห็นมาที่ มัฆวานเป็นหมื่นเลยตอนเที่ยงคืนแต่พอตอนเช้าไม่เห็นหมาสักตัว? ถ้าไม่มีใจยึดมั่นในอุดมการณ์ที่ยืนอยู่บนความถูกต้องจริงๆเค้าไม่ออกมาหรอก ไอ้คุณควาย

 29. popo Says:

  ขำมากเลยค่ะ ขอบอก ช่างคิดแก๊กได้สุดยอดมากๆ นับถือๆ

  ขอเอาข้อความไปแปะไว้ใน hi5 ให้เพื่อนๆอ่านได้ไหมคะ ขออนุญาตเลยนะคะ
  ถือว่าให้ความรู้เป็นวิทยาทาน ปนมุขคลายเครียดน่ะค่ะ
  บางทีก็เซ็งนะคะที่เพื่อนบางคน “ช่างไม่รู้อะไรบ้างเลย” อย่างพวกเพื่อนที่ชอบบอกว่าไม่ฝักใฝ่ฝ่ายใด หรือพวกที่ปล่อยให้มันเป็นไป ไม่สนใจบ้านเมืองเนี่ย เฮ้อ…

 30. nany Says:

  ด้านขนาดนี้ ใครเค้าจะอยากให้อยู่ในวงจรชีวิตล่ะพี่
  อย่างนี้นะ … ไล่ออกอย่างเดียวไม่ได้
  ต้องให้ติดคุก โทษฐานขโมยแหวนไปขาย ถึงจะแค่หัวแหวนก็เถอะ

 31. buba suba Says:

  SQozj2 Im thankful for the article post. Fantastic.

 32. Gst Registration India Says:

  Looking forward to reading more. Great blog post.Really looking forward to read more. Great.

 33. va loan dallas Says:

  Really informative blog.Really thank you! Cool.

 34. sistema de nomina para agencias Says:

  Perform the following to discover more about women before you are left behind.

 35. treatment for heroin withdrawal Says:

  Well I definitely liked reading it. This subject offered by you is very constructive for good planning.

 36. male extra reviews Says:

  Wow! Thank you! I always wanted to write on my website something like that. Can I implement a fragment of your post to my blog?

 37. Goose down duvet Says:

  Pretty! This was a really wonderful article. Many thanks for providing this information.

 38. nanny cam Says:

  It as the little changes that will make the biggest changes. Thanks for sharing!

 39. this website Says:

  This is a beautiful picture with very good light

 40. for more information Says:

  Lovely just what I was searching for.Thanks to the author for taking his time on this one.

 41. this website Says:

  There is definately a great deal to learn about this subject. I like all the points you have made.

 42. free video chat Says:

  Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognize what you are talking about! Bookmarked. Kindly also consult with my site =). We can have a hyperlink trade agreement between us!

 43. luggage storage london st pancras Says:

  wow, awesome article post.Much thanks again. Really Great.

 44. visit website Says:

  Thanks for the blog article.Much thanks again. Fantastic.

 45. LegacyFX review Says:

  Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my blog?

 46. bienestar Says:

  You made some good points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 47. Affiliate Says:

  You are a great writer. Please keep it up!

 48. whitexvibes.com Says:

  Im grateful for the post.Thanks Again. Want more.

 49. hotel for sale Says:

  Some genuinely choice articles on this internet site , saved to bookmarks.

 50. Agen Sbobet Online Says:

  There as noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in options also.

 51. JOHNNY TABAIE Says:

  Im thankful for the post.Much thanks again. Really Great.

 52. to learn more Says:

  Im obliged for the article.Much thanks again. Want more.

 53. click here Says:

  Thanks for the article, how may i make is so that We get a message whenever there is a new revise?

 54. iPhone 7 Says:

  This is one awesome blog post.Much thanks again.

 55. The Lost Book Of Remedies Review Says:

  This website was how do you say it? Relevant!! Finally I ave found something that helped me. Appreciate it!

 56. visit website Says:

  I?аАТ’аЂа†ll right away grasp your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you ave any? Kindly permit me recognize so that I could subscribe. Thanks.

 57. Language Of Desire Says:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I ave really enjoyed browsing your blog posts. After all I all be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 58. tadalafil Says:

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post plus the rest of the website is extremely good.

 59. Prospernoah.com Says:

  Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my blog something like that. Can I include a part of your post to my blog?

 60. nettside Says:

  This is a really great examine for me, Must admit that you are a single of the best bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative article.

 61. amazon fba storage fees Says:

  Major thanks for the article.Thanks Again. Cool.

 62. more info Says:

  Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It as always useful to read articles from other authors and practice something from their websites.

 63. to read more Says:

  Not many will think of Davis as the best of my possibilities, beyond my own shortcomings and biases.

 64. teambodypeace Says:

  learning toys can enable your kids to develop their motor skills quite easily;;

 65. The Lost Book Of Remedies Book Says:

  Thanks again for the blog article.Really thank you! Really Great.

 66. leather shoulder holsters Says:

  visit this website What is the best blogging platform for a podcast or a video blog?

 67. binary options Says:

  This is the worst article of all, IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžve study

 68. for more info Says:

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I ave shared your website in my social networks!

 69. en iyi bahis siteleri Says:

  usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you

 70. for more info Says:

  Very interesting info!Perfect just what I was looking for!

 71. lafayette Indiana mortgage Says:

  It’а†s really a cool and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 72. Fildena 100 Says:

  Wow, great blog post.Much thanks again. Want more.

 73. Mend The Marriage Book Says:

  Very neat blog post.Really thank you! Much obliged.

 74. potty training puppy Says:

  too substantially vitamin-a may also lead to osteoporosis but aging could be the quantity cause of it`

 75. google seo basics Says:

  Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site. Thanks =)

 76. buy gold earrings Says:

  It’а†s really a nice and helpful piece of info. I am happy that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 77. viabestbuy Says:

  Ridiculous quest there. What happened after? Thanks!

 78. Replica watches Says:

  Im obliged for the blog article.Really looking forward to read more. Cool.

 79. Replica Watches Says:

  Thankyou for this howling post, I am glad I observed this internet site on yahoo.

 80. Swiss replica Watch Says:

  Where can I find legitimate blogs that are focused on or at least delve seriously into penis enlargement?

 81. visit website Says:

  Keep up the superb piece of work, I read few articles on this web site and I conceive that your site is very interesting and has lots of superb info.

 82. amazon seller refunds Says:

  It as not that I want to copy your web site, but I really like the layout. Could you let me know which design are you using? Or was it especially designed?

 83. Best Hunting Binoculars Says:

  you may have an ideal blog here! would you prefer to make some invite posts on my blog?

 84. Teaganica Herbal Teas Says:

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the site is also really good.

 85. apps download for windows 10 Says:

  There is visibly a bunch to realize about this. I suppose you made some good points in features also.

 86. free app download Says:

  wonderful points altogether, you just gained a brand new reader. What would you suggest about your post that you made a few days ago? Any positive?

 87. pc app for windows 8 Says:

  Major thankies for the blog.Thanks Again. Much obliged.

 88. software download for windows 8 Says:

  Wohh exactly what I was searching for, thank you for putting up.

 89. free apps download for windows 10 Says:

  Thanks for helping out, superb info. Job dissatisfaction is the number one factor in whether you survive your first heart attack. by Anthony Robbins.

 90. apps for windows pc download Says:

  Thank you ever so for you post.Much thanks again.

 91. free apps for pc download Says:

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, as well as the content!

 92. for more info Says:

  Pretty! This has been an incredibly wonderful article. Many thanks for supplying this information.

 93. Bitcoin Dedicated Servers Says:

  Very good article post.Really thank you! Fantastic.

 94. que es gnp seguros Says:

  You made some respectable factors there. I appeared on the web for the problem and found most individuals will go together with with your website.

 95. The Lost Book Of Remedies Says:

  Well I definitely enjoyed reading it. This information procured by you is very effective for proper planning.

 96. How to Get Rid of Acid Reflux in Throat Says:

  Wohh exactly what I was looking for, regards for posting.

 97. marketing company squamish Says:

  This awesome blog is really awesome and besides amusing. I have discovered helluva handy advices out of this amazing blog. I ad love to return over and over again. Thanks a bunch!

 98. Judi Bola Says:

  Whoa! This blog looks exactly like my old one! It as on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 99. https://brandedkitchen.com/product/metrokane-golden-rabbit-titanium/ Says:

  Premio Yo Emprendo.com Anglica Mara Moncada Muoz

 100. 21 Day Flat Belly Fix Review Says:

  Im thankful for the blog.Much thanks again. Will read on

 101. Marilee Mckelvey Says:

  You have noted very interesting points ! ps nice site.

 102. Bigg Boss Tamil Vote Says:

  Wanted to drop a comment and let you know your Rss feed isnt working today. I tried adding it to my Bing reader account and got nothing.

 103. Tesla Code Secrets Says:

  Thanks a lot for the post.Really thank you! Really Great.

 104. free download action games for windows 7 Says:

  I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 105. Hong Mach Khang Says:

  This is one awesome blog.Really looking forward to read more.

 106. https://mindcontrolspell.wordpress.com Says:

  There is perceptibly a bundle to realize about this. I consider you made some good points in features also.

 107. 21 Day Flat Belly Fix PDF Says:

  wow, awesome blog post.Really thank you! Really Cool.

 108. live gold price Says:

  Wow, great post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 109. new york asian escort Says:

  pretty valuable stuff, overall I feel this is well worth a bookmark, thanks

 110. specs comparison Says:

  Im grateful for the article post.Much thanks again. Great.

 111. jamu besarkan payudara malaysia Says:

  Paragraph writing is also a excitement, if you know after that you can write or else it is complicated to write.

 112. The Lost Book Of Remedies Says:

  Thank you ever so for you article post.Thanks Again. Great.

 113. http://www.matchjerseys.net/ Says:

  I saw someone writing about this on Tumblr and it linked to

 114. The 2 Week Diet Says:

  Really appreciate you sharing this blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 115. Manifestation Miracle Reviews Says:

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!. Thanks For Your article about &.

 116. Tesla Code Secrets Says:

  very few internet websites that come about to be detailed below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out

 117. self publishing books Says:

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I all be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 118. visit site Says:

  wow, awesome blog article.Really thank you! Fantastic.

 119. escort amsterdam Says:

  This is a topic that is near to my heart Best wishes! Exactly where are your contact details though?

 120. turmeric curcumin health benefits Says:

  Really informative blog post.Much thanks again. Keep writing.

 121. maitake beta glucan supplement Says:

  This unique blog is really educating and also amusing. I have discovered a bunch of handy things out of this blog. I ad love to go back over and over again. Thanks!

 122. free bets Says:

  Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 123. trustedtabletsonline Says:

  Wow, great article.Much thanks again. Keep writing.

 124. cbd hemp oil Says:

  WONDERFUL Post.thanks for share..more wait..

 125. Massage NYC Says:

  Really enjoyed this article post.Much thanks again.

 126. whoamivpn.com Says:

  Thanks a lot for the blog post.Really looking forward to read more.

 127. StudioTrappin Says:

  Perform the following to discover more regarding watch well before you are left behind.

 128. click here Says:

  Say, you got a nice article.Really thank you! Fantastic.

 129. go sexy apk Says:

  Thanks again for the blog.Much thanks again. Really Cool.

 130. EZVitalityHealth Says:

  It as a funny thing about life ?henever you

 131. Dispensary SEO Says:

  Im obliged for the blog article.Thanks Again. Keep writing.

 132. commercial zero turn mower reviews Says:

  There is apparently a lot to identify about this. I believe you made certain good points in features also.

 133. website Says:

  What kind of digicam did you use? That is certainly a decent premium quality.

 134. plošče za teraso Says:

  Very wonderful information can be found on weblog.

 135. just go to Says:

  Im thankful for the article.Thanks Again. Keep writing.

 136. High Dive Says:

  Thanks again for the post. Keep writing.

 137. Flat Belly Detox Review Says:

  Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding style and design.

 138. Free logo design software Says:

  Loving the info on this web site , you have done great job on the posts.

 139. His Secret Obsession Review Says:

  Really enjoyed this article post. Fantastic.

 140. giay sandal nu Says:

  Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident didn at happened earlier! I bookmarked it.

 141. iherb discount code Australia 2018 Says:

  pretty helpful material, overall I imagine this is well worth a bookmark, thanks

 142. more information Says:

  site is something that as needed on the web, someone with a little originality!

 143. How To Get Bigger Breasts Naturally Says:

  Really appreciate you sharing this article post.Really thank you! Fantastic.

 144. djinn Says:

  You can certainly see your skills in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 145. Agen Judi Online Says:

  Im thankful for the blog post.Really thank you! Really Great.

 146. http://www.scacontemporary.com/ Says:

  Major thanks for the article post.Really thank you! Really Great.

 147. cryptocurrency wallet Says:

  Keep up the great piece of work, I read few articles on this website and I think that your website is very interesting and has lots of excellent information.

 148. top biz op Says:

  Very good article post.Really looking forward to read more. Cool.

 149. click here Says:

  This is a topic which is close to my heart Many thanks! Exactly where are your contact details though?

 150. EZ Battery Reconditioning Says:

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 151. 15 Minute Manifestation Review Says:

  Valuable info. Lucky me I found your web site by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 152. DC escorts DC escorts Says:

  It as fantastic that you are getting thoughts from

 153. visit website Says:

  Thanks funny locate Loli Preteen I stroke sorry in support of the woman who had to shove a camera up her pussy and next retrieve the film.

 154. buy instagram likes Says:

  Of course, what a magnificent website and educative posts, I surely will bookmark your website.Best Regards!

 155. buy generic ambien Says:

  There as noticeably a bundle to learn about this. I assume you made sure good factors in features also.

 156. The Lost Book Of Remedies Says:

  You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!

 157. download test dpc Says:

  You made some clear points there. I looked on the internet for the issue and found most people will go along with with your site.

 158. arcade games free download full version for windows 7 Says:

  This website has some extremely useful stuff on it. Cheers for helping me.

 159. Superior Singing Method PDF Says:

  using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website

 160. best smm panel Says:

  The topic is pretty complicated for a beginner!

 161. visit website Says:

  You have made some decent points there. I checked on the web to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 162. small pc games Says:

  Well I really liked studying it. This post provided by you is very useful for correct planning.

 163. Nikon d3400 Price in india store Says:

  Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site. Thanks =)

 164. UFABET Says:

  Very good blog post. I definitely appreciate this site. Stick with it!

 165. den led am tran Says:

  It as difficult to find knowledgeable people on this subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 166. best pornsite Says:

  Music started playing as soon as I opened up this web page, so annoying!

 167. oxazepam kopen Says:

  There as noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain nice points in features also.

 168. click here Says:

  Its hard to find good help I am constantnly proclaiming that its difficult to procure quality help, but here is

 169. horoskop Says:

  Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it|

 170. visit website Says:

  This website really has all the information and facts I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 171. to learn more Says:

  Im grateful for the post.Much thanks again. Really Cool.

 172. this website Says:

  Thanks for another great post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am at the search for such information.

 173. visit website Says:

  It as hard to find knowledgeable people in this particular topic, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 174. iHerb promo code HK Says:

  we came across a cool web-site that you may well appreciate. Take a search when you want

 175. iHerb Hong Kong Says:

  Looking forward to reading more. Great article post.Really thank you! Will read on

 176. ro server Says:

  The overall look of your site is fantastic, as

 177. Migena Says:

  Thank you for your article post. Will read on

 178. Latest News in Nigeria Says:

  Its such as you read my thoughts! You appear to grasp so much about

 179. to read more Says:

  Thanks for the blog article.Thanks Again. Much obliged.

 180. UFABET Says:

  Wow, great post.Much thanks again. Want more.

 181. for more information Says:

  Very good post.Much thanks again. Really Cool.

 182. Manifestation Miracle Says:

  I really liked your blog.Really thank you! Want more.

 183. private server ragnarok indonesia Says:

  This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Many thanks!

 184. love spells Says:

  Well I truly liked studying it. This post provided by you is very helpful for accurate planning.

 185. free download for pc windows Says:

  only two thousand from the initial yr involving the starting

 186. kem tan mo Says:

  Well I sincerely enjoyed reading it. This subject procured by you is very useful for accurate planning.

 187. pc games apps free download Says:

  Woah! I am really enjoying the template/theme of this blog. It as simple, yet effective. A lot of times it as tough to get that perfect balance between usability and visual appearance.

 188. download games for pc Says:

  Really enjoyed this blog.Really looking forward to read more. Keep writing.

 189. apps download for windows 8 Says:

  Really appreciate you sharing this blog post.Much thanks again. Really Cool.

 190. apps download for windows 8 Says:

  Thank you for some other magnificent post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal method of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such info.

 191. http://206.81.14.40/ Says:

  I visited various websites but the audio feature for audio songs current at

 192. pink lady ada kkm Says:

  pretty valuable material, overall I feel this is worth a bookmark, thanks

 193. pink lady ada kkm Says:

  your weblog. Is that this a paid subject matter or did

 194. sugar mama Says:

  No matter if some one searches for his vital thing, thus he/she wishes to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 195. for more information Says:

  It is in fact a cool and beneficial piece of details. I am content which you just shared this practical information and facts with us. Please retain us informed like this. Thank you for sharing.

 196. https://prevailintervention.com/drug-rehab-centers/ Says:

  Regards for helping out, superb info.

 197. hydrafacial toronto Says:

  Some really nice and useful information on this website, likewise I think the design contains wonderful features.

 198. training venue London Says:

  Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for supplying this info.

 199. Magick Says:

  I truly appreciate this post. Ia??a?аАа’аАТ‚аЂ ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thank you again

 200. acting classes in los angeles for young adults Says:

  6. New York Academy for Appearing and Film.

 201. Quantum Manifestation Code Review Says:

  placing the other person as webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar in favor of

 202. The Woman Men Adore Says:

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I ave truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I all be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 203. gold rings Says:

  Really informative blog.Much thanks again. Much obliged.

 204. my site Says:

  You have noted very interesting details ! ps decent web site. O human race born to fly upward, wherefore at a little wind dost thou fall. by Dante Alighieri.

 205. Agen Togel Online Says:

  web browsers and both show the same outcome.

 206. read more Says:

  Thank you for your blog post. Fantastic.

 207. https://www.majestictaxis.com/Heathrow-Airport/Heathrow-To-Southampton-Taxi Says:

  You made some good points there. I did a search on the subject and found most guys will approve with your site.

 208. Flat Belly Detox Water Says:

  I truly like your site put up. Maintain publishing far more worthwhile info, we value it!

 209. this website Says:

  You have mentioned very interesting details ! ps nice website . To grow mature is to separate more distinctly, to connect more closely. by Hugo Von Hofmannsthal.

 210. wikipedia reference Says:

  I really liked your blog post.Really thank you! Really Cool.

 211. 123movies Says:

  Major thanks for the article post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 212. bobsweep robot vacuum cleaner and mop Says:

  I truly appreciate this article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 213. Technology blog and How Tos Says:

  I’а†ve read a few just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you place to create such a great informative site.

 214. this post Says:

  Major thankies for the blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 215. https://fashionjewelleryboutique.co.uk/13-silver-earrings Says:

  I value the blog.Really looking forward to read more. Cool.

 216. click here Says:

  This can be an awesome website. and i desire to visit this just about every day from the week.

 217. https://cosplayhero.de Says:

  just like to say cheers for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don at have time to look over it all at the

 218. Influencer Marketing Says:

  Sites we recommend Nice blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 219. 2758068 Says:

  I wanted to thank you for this fantastic article, I certainly loved each and every small bit of it. I ave bookmarked your internet site to look at the latest stuff you post.

 220. escorts London Says:

  Interesting post , I am going to spend a lot more time learning about this subject

 221. Plumbers Toronto Says:

  Perfectly pent written content, Really enjoyed looking at.

 222. click here Says:

  This is exactly what I used to be looking for, many thanks

 223. Agen Judi Says:

  This can work well in the sense that they have worked together

 224. iherb promo promo Says:

  I’а†ve read various fantastic stuff here. Undoubtedly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a whole lot try you set to generate this form of great informative internet site.

 225. imp source Says:

  You made some decent points there. I looked on the internet for the subject and found most people will consent with your blog.

 226. https://cosplayhero.de Says:

  Thank you ever so for you blog post.Really thank you! Will read on

 227. to learn more Says:

  Say, you got a nice article.Really looking forward to read more. Great.

 228. canada pharmacy Says:

  Just wanna say that this is very useful , Thanks for taking your time to write this.

 229. read more Says:

  Since the admin of this website is working, no

 230. Rokas Dailide Says:

  I will not talk about your competence, the article simply disgusting

 231. discrimination Says:

  Outstanding story there. What occurred after? Good luck!

 232. cdn service Says:

  It as nearly impossible to find well-informed people about this topic, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks

 233. what is airdrop Says:

  Thanks so much for the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 234. thesurveyhelper weebly Says:

  Usually I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

 235. dog t-shirts Says:

  Loving the info on this internet site , you have done outstanding job on the articles.

 236. to learn more Says:

  This is my first time visit at here and i am truly happy to read all at one place.

 237. Agen Poker Says:

  Your style is really unique in comparison to other people I ave read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I all just book mark this blog.

 238. isototo Says:

  Singapore Real Estate Links How can I place a bookmark to this site so that I can be aware of new posting? Your article is extremely good!

 239. link Says:

  Packing Up For Storage аАТ’аЂа‹ Yourself Storage

 240. More Bonuses Says:

  Wow, great article.Much thanks again. Will read on

 241. 15 Minute Manifestation Download Says:

  You made some nice points there. I looked on the internet for the subject and found most people will agree with your website.

 242. Pregnancy Miracle Review Says:

  You ave made some decent points there. I looked on the web for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 243. blog link Says:

  Really appreciate you sharing this post.Really looking forward to read more. Cool.

 244. Rutha Says:

  Very good blog post.Really thank you! Much obliged.

 245. Deeanna Says:

  The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright

 246. https://online-solitaire.com/ Says:

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

 247. thuoc moc rau minoxidil Says:

  Im no professional, but I suppose you just crafted the best point. You definitely comprehend what youre talking about, and I can truly get behind that. Thanks for staying so upfront and so honest.

 248. click here Says:

  Your style is very unique compared to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 249. thuoc moc rau Says:

  You made some first rate factors there. I seemed on the internet for the difficulty and located most individuals will associate with together with your website.

 250. ghe tap ta da nang Says:

  Spot on with this write-up, I really believe that this web site needs a great deal more attention. I all probably be back again to read through more, thanks for the info!

 251. Villa Concierge Bali Says:

  wow, awesome post.Really thank you! Much obliged.

 252. nails salon in cambridge Says:

  I truly appreciate this blog article.Much thanks again. Great.

 253. Aventus HR Says:

  Your style is really unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 254. her latest blog Says:

  I think this is a real great blog post.Thanks Again. Really Great.

 255. salon fusion cambridge Says:

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the site is also very good.

 256. วิธีลดโหนกแก้ม Says:

  This really answered my drawback, thanks!

 257. bypass captcha Says:

  You ave made some decent points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 258. https://www.tutorax.com/orthophonie-quebec-stimulation-du-langage/ Says:

  Pretty! This has been an extremely wonderful article. Thanks for supplying this information.

 259. scarymazegame367 Says:

  Very good post! We are linking to this great post on our site. Keep up the good writing.

 260. visit website Says:

  Looking forward to reading more. Great blog post. Much obliged.

 261. Daftar poker Says:

  I truly appreciate this blog.Thanks Again. Awesome.

 262. best custom essay writing Says:

  I?ve read some just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you place to make any such great informative website.

 263. best oil pen Says:

  the comments come across as if they are left by brain

 264. best vape pen Says:

  very couple of internet sites that come about to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out

 265. discreet vape pen Says:

  You have brought up a very great points , thankyou for the post.

 266. low temp vape pen Says:

  Wow, great blog.Thanks Again. Keep writing.

 267. https://www.pornesq.com/videos/asian Says:

  I really liked your article post.Really looking forward to read more. Will read on

 268. Lana Rozenberg Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article. Great.

 269. Make money Online Says:

  You have made some really good points there. I checked on the net to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 270. americanexpress com confirmcard Says:

  Just wanna input that you have got a really great site, I enjoy the design and style it truly stands out.

 271. trang tri noel Says:

  Muchos Gracias for your article.Thanks Again. Fantastic.

 272. cho thue may photocopy binh duong Says:

  very nice post, i definitely enjoy this fabulous website, persist with it

 273. Mensagens de Motivação Says:

  keep it up! I all go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers

 274. 1 Hour Belly Blast Diet Says:

  Very nice work with the entry. A lot readers would see it in the same light as well and honestly agree with your point.

 275. for more information Says:

  Whats up! I simply wish to give a huge thumbs up for the nice information you may have here on this post. I will be coming back to your blog for extra soon.

 276. for more info Says:

  I was really confused, and this answered all my questions.

 277. https://www.drfrancais.com/cialis-fr.html Says:

  You made several fine points there. I did a search on the topic and found a good number of people will have the same opinion with your blog.

 278. this website Says:

  It as nearly impossible to find well-informed people in this particular subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks|

 279. to read more Says:

  Wohh precisely what I was searching for, thankyou for putting up. Talent develops in tranquillity, character in the full current of human life. by Johann Wolfgang von Goethe.

 280. for more details Says:

  Thank you ever so for you post.Really thank you! Much obliged.

 281. https://www.viagrastoresa.com/viagrasouthafrica/buy-cialis-in-south-africa-without-prescription/ Says:

  Superb Post.thanks for share..much more wait..

 282. Cialis in Australia Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Really Great.

 283. ��h�t�r médi��m�nts �nlin� Fr�n�� Says:

  Thankyou for helping out, great info.

 284. Children Learning Reading Reviews Says:

  Thank you ever so for you blog.Much thanks again. Great.

 285. UsefulTunde.com Says:

  Wow, this paragraph is fastidious, my sister is analyzing such things, thus I am going to convey her.

 286. to learn more Says:

  Looking forward to reading more. Great post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 287. Agen Poker Online Says:

  Really good info! Also visit my web-site about Clomid pills

 288. La Manga Club Property Says:

  Very good article! We are linking to this particularly great article on our site. Keep up the good writing.

 289. Easy Cellar Reviews Says:

  I visit everyday some blogs and websites to read articles, except this website offers quality based articles.

 290. เสื้อผ้าคนอ้วน Says:

  It as going to be finish of mine day, but before finish I am reading this great article to increase my know-how.

 291. The Woman Men Adore Program Says:

  This excellent website certainly has all of the information and facts I wanted concerning this subject and didn at know who to ask.

 292. 15 Minute Manifestation Download Says:

  Muchos Gracias for your article.Thanks Again. Really Great.

 293. Manifestation Magic Says:

  It as hard to find well-informed people about this topic, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

 294. ED Reverser Review Says:

  I think this is a real great article.Really thank you! Much obliged.

 295. Yeast Infection No More Review Says:

  this december, fruit this december, fruit cakes are becoming more common in our local supermarket. i love fruit cakes::

 296. go to Says:

  You made some first rate factors there. I regarded on the internet for the issue and found most individuals will go along with along with your website.

 297. more information Says:

  Perfectly composed content material , regards for entropy.

 298. Buy College Essay Online Says:

  I truly appreciate this article.Really looking forward to read more. Awesome.

 299. Daftar Bandar Togel Says:

  Your blog is one of a kind, i love the way you organize the topics.: a-аАа’аАТ‚аЂТ˜

 300. Agen Bola Sbobet Says:

  Thank you for your article post.Thanks Again. Really Great.

 301. for more information Says:

  Very good blog.Really looking forward to read more. Really Cool.

 302. is endometriosis a disease Says:

  Very interesting info !Perfect just what I was searching for! аЂа‹Washington is the only place where sound travels faster than light.аЂа› by C. V. R. Thompson.

 303. Make Money online Says:

  Very informative article. You really grabbed my interest with the way you cleverly featured your points. I agree with most of your content and I am analyzing some areas of interest.

 304. asbestosis Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Really thank you! Want more.

 305. เสื้อผ้าไซส์ใหญ่ Says:

  I value the blog post.Really looking forward to read more. Fantastic.

 306. generic tadalafil Says:

  Your location is valueble for me. Thanks! cheap jordans

 307. to read more Says:

  Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 308. BandarSport Says:

  Wow! Thank you! I continually needed to write on my site something like that. Can I include a portion of your post to my website?

 309. click here Says:

  Muchos Gracias for your blog article.Much thanks again. Fantastic.

 310. buycbdflowerusa.com Says:

  you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, let alone

 311. click here Says:

  Quite right! It There is apparently a lot to realize about this. I suppose you made some good points in features also.

 312. buy league of legends account Says:

  I truly appreciate this blog post.Really thank you!

 313. buy fortnite costumes Says:

  pretty practical stuff, overall I feel this is really worth a bookmark, thanks

 314. https://toolinventory.com/best-vacuum-for-long-hair Says:

  I will not speak about your competence, the write-up simply disgusting

 315. mp4 download Says:

  That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate info Thanks for sharing this one. A must read post!

 316. make money online in nigeria Says:

  It as not that I want to copy your web-site, but I really like the style. Could you let me know which design are you using? Or was it especially designed?

 317. Wizkid Fever Video Says:

  Very good article! We are linking to this particularly great content on our website. Keep up the good writing.

 318. Justice for Ochanya Says:

  Im grateful for the article. Will read on…

 319. apps for pc free download Says:

  Thank you ever so for you article post.Thanks Again. Fantastic.

 320. audi specialist Says:

  pretty practical material, overall I imagine this is worth a bookmark, thanks

 321. history of audi Says:

  Very excellent information can be found on blog.

 322. Manifestation Magic PDF Says:

  Wonderful post! We are linking to this great post on our website. Keep up the good writing.

 323. know more Says:

  You completed various fine points there. I did a search on the topic and found most folks will have the same opinion with your blog.

 324. vmware sd wan Says:

  This genuinely answered my challenge, thank you!

 325. Nigeria Sports News Says:

  Some really excellent information, Gladiolus I observed this.

 326. Gao mam nghe Says:

  There is definately a lot to find out about this issue. I really like all the points you have made.

 327. teplici v Samare Says:

  Thanks again for the blog.Much thanks again. Will read on

 328. kozirki i navesi v Samare Says:

  I really liked your article post.Really thank you! Really Great.

 329. zamena batarey otopleniya v Nizjnem Novgorode Says:

  this december, fruit this december, fruit cakes are becoming more common in our local supermarket. i love fruit cakes::

 330. click here Says:

  Really appreciate you sharing this blog article.Thanks Again. Great.

 331. air freight quotes Says:

  Thanks for another great post. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I ave a presentation next week, and I am on the look for such info.

 332. click here Says:

  Merely wanna say that this is handy , Thanks for taking your time to write this.

 333. agen judi online Says:

  Very interesting info !Perfect just what I was looking for! Water is the most neglected nutrient in your diet but one of the most vital. by Kelly Barton.

 334. Mesotheliomang.com Says:

  Major thankies for the post.Thanks Again. Keep writing.

 335. e-originalshop.com/xtrasize Says:

  That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very precise information Thank you for sharing this one. A must read article!

 336. www.reachabovemedia.com Says:

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!

 337. The Lost Ways Reviews Says:

  This excellent website certainly has all of the information and facts I needed concerning this subject and didn at know who to ask.

 338. tadacip Says:

  Thanks for the good writeup. It if truth be told was a amusement account it. Glance complex to far introduced agreeable from you! By the way, how could we be in contact?

 339. kamagra 100mg kaufen Says:

  Muchos Gracias for your post.Much thanks again.

 340. Latest News from LASU Says:

  I value the article post.Really thank you! Much obliged.

 341. 카마그라 Says:

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post and the rest of the site is extremely good.

 342. viagra generika Says:

  Muchos Gracias for your blog article.Much thanks again. Want more.

 343. Nigerian News Today Says:

  magnificent issues altogether, you simply gained a new reader. What would you recommend about your put up that you simply made some days ago? Any certain?

 344. for more info Says:

  Very good post.Really looking forward to read more. Awesome.

 345. visit Says:

  We stumbled over here by a different website and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page for a second time.

 346. discover here Says:

  pay a quick visit this weblog on regular basis to obtain updated from newest news.

 347. find out this here Says:

  Pretty! This has been an extremely wonderful post. Thank you for supplying these details.

 348. professional tax preparation software Says:

  Oh man! This blog is sick! How did you make it look like this !

 349. Best event calendar Says:

  very good submit, i certainly love this web site, carry on it

 350. Best Minimalist hybrid watch Says:

  Some really superb info , Sword lily I found this.

 351. Best wireless gaming headsets Says:

  It as really very complicated in this busy life to listen news on TV, thus I just use internet for that purpose, and take the latest news.

 352. Mca scam Says:

  This is a topic which is near to my heart Cheers! Exactly where are your contact details though?

 353. Mca reviews Says:

  So, avoid walking over roofing how to shingle these panels.

 354. Vi da ca sau Says:

  Muchos Gracias for your article post.Thanks Again. Will read on

 355. viet thue luan an tien si Says:

  need, and just what the gaming trade can supply. Today, these kinds of types

 356. live violet Says:

  I think this is a real great blog.Really looking forward to read more. Great.

 357. Singapore Chinese Culture, Kickboxing And Martial Arts Appreciation Group Says:

  Major thanks for the post.Really thank you! Cool.

 358. FAMILIAR STRANGERS Tattoo Studio, Singapore's Best Rated Tattoo Studio Since 2011. Says:

  Im no pro, but I suppose you just made an excellent point. You naturally understand what youre talking about, and I can truly get behind that. Thanks for being so upfront and so honest.

 359. Titan Gel Says:

  Looking forward to reading more. Great blog post. Keep writing.

 360. for more information Says:

  Thanks for sharing the information with us.

 361. to learn more Says:

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 362. website position checker Says:

  Studying this write-up the donate of your time

 363. for more info Says:

  Thanks again for the blog article. Great.

 364. meal replacement Says:

  In my opinion you commit an error. I suggest it to discuss. Write to me in PM, we will talk.

 365. hemp oil Says:

  whoah this blog is wonderful i love reading your posts. Keep up the good work! You know, lots of people are hunting around for this information, you can aid them greatly.

 366. tour du lich chau a Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic post.Really thank you! Cool.

 367. Naga Poker Says:

  Very nice info and straight to the point. I don at know if this is actually the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers? Thank you

 368. construccion de estudio de grabacion Says:

  You have brought up a very excellent points , thanks for the post. Wit is educated insolence. by Aristotle.

 369. dental clinic near me Says:

  Your style is so unique in comparison to other folks I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just bookmark this blog.

 370. hong kong real estate Says:

  This can be a set of words, not an essay. you will be incompetent

 371. Chinese law firm Says:

  Well I definitely liked studying it. This post procured by you is very practical for good planning.

 372. more info Says:

  onto a friend who was conducting a little homework on this.

 373. free games download for windows 8 Says:

  Thanks again for the article.Really thank you! Awesome.

 374. free apps download for pc windows 7 Says:

  Usually I don at learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great post.

 375. https://www.canadianrehabilitation.com/permission-to-enter-canada-cant-everyone-go-into-canada Says:

  Wow! Thank you! I continually wanted to write on my website something like that. Can I take a part of your post to my website?

 376. more info Says:

  Some truly great content on this internet site , thanks for contribution.

 377. link Says:

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 378. here Says:

  You made some nice points there. I looked on the internet for the subject matter and found most guys will approve with your website.

 379. link Says:

  So pleased to possess discovered this submit.. I appreciate you posting your perspective.. Recognize the value of the entry you available.. So pleased to get identified this post..

 380. TorchBankz Says:

  Thorn of Girl Great info is often found on this world wide web website.

 381. click here Says:

  I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 382. Truck accident lawyer Says:

  Thanks for the auspicious writeup. It in reality was once a

 383. windows 7 game driver download Says:

  Well I definitely liked reading it. This subject procured by you is very useful for accurate planning.

 384. chrome download for windows 7 Says:

  Thanks-a-mundo for the article post.Really thank you! Fantastic.

 385. run 4 game online play Says:

  This is a topic that as near to my heart Take care! Where are your contact details though?

 386. run4 game online Says:

  ItaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžs tremendous weblog, I desire to be like you

 387. range rover sport Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic post.Thanks Again. Cool.

 388. Julia Blaise Says:

  Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, let alone the content!

 389. quote for auto insurance Says:

  I really relate to that post. Thanks for the info.

 390. florida commercial car insurance quote Says:

  Perfectly written content material, Really enjoyed looking through.

 391. fencing contractors Says:

  This excellent website definitely has all of the info I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 392. sportspass.rocks Says:

  Would you be involved in exchanging hyperlinks?

 393. https://worldpharm365.com/product/buy-xanax-online/ Says:

  I truly appreciate this article post. Cool.

 394. His Secret Obsession Reviews Says:

  Really enjoyed this blog article.Much thanks again. Keep writing.

 395. Lean Belly Breakthrough Says:

  Thanks a bunch for sharing this with all people you really know what you are talking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my site =). We may have a hyperlink change agreement among us!

 396. for more info Says:

  what you have beаА аЂа•n dаА аБТ–аА аЂа•aming of.

 397. for more information Says:

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent, as well as the content!

 398. bObsweep Standard reviews Says:

  It as best to take part in a contest for top-of-the-line blogs on the web. I all suggest this website!

 399. Share This Says:

  Right now it looks like WordPress is the best blogging platform out

 400. https://99casinos.com/all-online-casinos/best-online-casinos Says:

  You have remarked very interesting points ! ps decent website. Become addicted to constant and never-ending self improvement. by Anthony D aAngelo.

 401. this website Says:

  very good post, i certainly love this web site, carry on it

 402. this website Says:

  Real good information can be found on blog.

 403. ao thun nam dep Says:

  pretty handy material, overall I believe this is worthy of a bookmark, thanks

 404. spy pen camera Says:

  Of course, what a splendid website and enlightening posts, I definitely will bookmark your blog.Have an awsome day!

 405. czech customs regulations Says:

  I think this is a real great blog article.Really thank you! Fantastic.

 406. bitmex Says:

  Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 407. https://onlinehookupsites.com/local-sex-guide/ Says:

  I reckon something really interesting about your internet blog so i bookmarked.

 408. lentes de moda Says:

  My web searches seem complete.. thank you. Definitely interesting standpoint, thanks for expression.. I enjoy you giving out your point of view.. So happy to get found this article..

 409. web based document management software Says:

  Im grateful for the post.Much thanks again. Awesome.

 410. อัลเทอร่า Says:

  Wow! At last I got a webpage from where I know how to in fact take valuable data regarding my study and knowledge.

 411. Clemmie Says:

  Past Exhibition CARTApartment CART Apartment CART Blog

 412. Librada Says:

  Yay google is my king aided me to find this great internet site!

 413. Roxane Says:

  There is definately a lot to learn about this topic. I love all of the points you have made.

 414. Kaylee Says:

  Really a nice post. Thx for this article

 415. Glennis Says:

  In my opinion you are not right. I am assured. Let as discuss. Write to me in PM, we will talk.

 416. maquina para limpieza de tapizados Says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Much thanks again. Cool.

 417. mejor dominio y hosting Says:

  Thanks a lot for the article post.Really thank you! Great.

 418. motor club or America scam Says:

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 419. motor club of America reviews Says:

  This unique blog is definitely educating as well as diverting. I have picked a bunch of handy stuff out of this amazing blog. I ad love to return again and again. Cheers!

 420. https://www.marblehill.co.uk/bellfires Says:

  Your style is so unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Many thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 421. purtier placenta Says:

  This is a good tip especially to those new to the blogosphere. Simple but very precise info Many thanks for sharing this one. A must read article!

 422. What are the Best anti-aging products of 2018 Says:

  You ave made some good points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 423. https://gclub007.com/-gclub-royalonline-v2/ Says:

  Utterly written subject matter, thanks for selective information.

 424. for more information Says:

  That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very precise info Thanks for sharing this one. A must read post!

 425. this website Says:

  Magnificent site. A lot of helpful information here. I’а†m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

 426. Wealthy Affiliate Review Says:

  you ave got an incredible blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

 427. Phan mem quan ly nha hang Says:

  Im no professional, but I imagine you just made an excellent point. You clearly comprehend what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for staying so upfront and so genuine.

 428. vi da ca sau Says:

  Really informative blog article. Awesome.

Trackbacks/Pingbacks

 1. wuit54ynmet9c8netv85cv3ev5e5
 2. 298cn54mr25cnt5nctrw

Leave a Reply