preload
s h o w s h o w
Oct 29

แท้ที่จริงแล้วอดีตกับปัจจุบันห่างกันนิดเดียวเอง…

.

 

 

               แท้ที่จริงแล้วอดีตกับปัจจุบันห่างกันนิดเดียวเอง…

 

              เสียงปั๊บ ปั๊บ ของมือตบ ตบผมให้ตื่นจากภวังค์แห่งอดีตกลับคืนสู่ปัจจุบันอย่างรวดเร็ว เด็กหญิงตัวน้อยน้อยเธอร้องจะเอามือตบ หรือ มือเชียร์ซึ่งทำจากพลาสติกอิมพอร์ตจากเมืองจีน สินค้ายอดฮิตของปีพ.ศ.นี้ที่กลายมาเป็นสัญลักษณ์แห่งการต่อสู้ของพันธมิตรประชาชนเพื่อประชาธิปไตยทำให้ผมนึกถึงวันนี้ของตนเอง  ผมแปลกใจเล็กน้อยที่มือตบมีวางขายที่แผงขายของเล่นเด็กในอดีตได้อย่างกลมกลืน

 

              ผู้ใหญ่ชายหญิงสองคนที่ตามหลังผมมารุมเข้ามาดู ฝ่ายชายบอกกับฝ่ายหญิงว่า   นี่เป็นมือตบที่กำลังฮิตนะ ไม่ซื้อไปหน่อยหรือ  ฝ่ายหญิงยิ้มและเดินเข้าไปเลือกรื้อกองมือตบนั่น ผมมองตาม ทั้งสองทั้งไม่ได้ใส่เสื้อสีเหลือง หรือ สีแดง เหมือนๆผมวันนี้ก็ไม่ได้เป็นคนมีสี  แต่…มีมือตบอยู่ในใจแน่นอน

 

              บ่ายแล้ว ตลาดคลองสวน100ปีคนเบียดเสียดมากขึ้น  ระหว่างที่ยืนเลือกหาของเล่นเด็ก กลิ่นของน้ำซุปของหม้อก๋วยเตี๋ยวเป็ดตุ๋นโชยมาเตะจมูกเป็นระยะ  ผมไม่ทนหิวอีกต่อไป เดินเข้าร้านที่อยู่ใกล้ที่สุดซึ่งเมื่อตะกี้ผ่านมาเห็นหน้าร้านมีเป็ดพะโล้นอนเปลือยอวดสรีระอย่างท้าทาย

 

             ร้านก๋วยเตี๋ยวขึ้นชื่อว่าเจ๊อะไรซักผมก็จำไม่ได้เพราะความหิวหน้ามืดตามัว  ขายทั้งก๋วยเตี๋ยวเป็ดและหมู ทำเลถือว่าน่านั่งอย่างยิ่ง  อยู่ติดริมคลองเป็นสี่แยกที่คลองหลักตัดกับคลองย่อย  ผมแหงนมองสะพานที่อยู่สูงขึ้นไปนอกจากป้ายสะพาน ผมก็เพิ่งทราบว่า ผมได้มานั่งอยู่ฝั่งอ.บางบ่อ จ.สมุทรปราการจังหวัดของผมแล้ว ฝั่งคลองที่เพิ่งเดินข้ามมานั่นเป็นฝั่งของจ.ฉะเชิงเทรา

            

              พริบตา แค่ก้าวไม่กี่ก้าว เราไปๆมาๆสองจังหวัดได้ เท่ดีจัง:)

 

              ลมเย็นๆพัดเอื่อยพาให้เย็นใจ ผมสั่งก๋วยเตี๋ยวเป็ด คีบเส้นไปเคี้ยวไปดูแม่น้ำลำคลอง ดูชีวิต  ริมฝั่งตรงข้ามมีชาย2-3คนกำลังนั่งลงตกปลา รอคอยปลากินเหยื่ออย่างใจเย็น เห็นแล้วเหมือนเวลาเดินไปอย่างช้าๆ  ผมไม่ได้เห็นอะไรอย่างนี้มานานแค่ไหน?

 

             อิ่มท้อง ถึงเวลาที่ต้องเดินต่อไป…

 

              ตลาดคลองสวนทอดเป็นแนวยาว เดินไปเรื่อยๆ ถึงจุดหนึ่งจะมีพื้นที่ที่กลุ่มอนุรักษ์กันไว้เปิดห้องแถวสองคูหาเก่าๆเอาไว้ให้คนที่มาเยือนที่นี้ได้สัมผัสความเป็นอยู่ของคนในตลาดแห่งนี้เมื่อในอดีต

 

             ผมเดินเข้าไปดูอย่างสนใจ  ในตู้โชว์แบบโบราณเหมือนตอนที่พ่อผมยังเป็นหมอตี๋เปิดร้านขายยาสมัยเมื่อผมเป็นเด็กมีสิ่งของ และ สินค้าเก่าเก็บเอาไว้ให้ดู

 

             ผมไล่จากชั้นบนที่เด่นสะดุดตาก่อนเห็น ผงซักฟอกซักมือที่บัดนี้คงเหลือแต่ชื่อ เช่น เปาบุ้นจิ้น ซึ่งเจ้าของสินค้าเอาความซื่อสัตย์ของท่านเปามาเป็นจุดขาย  ผมจำได้แม่นเพราะต้องวิ่งไปซื้อให้ที่บ้านบ่อย แต่ก็ไม่บ่อยเท่า ยี่ห้อ แฟ้ป

 

             เด็กๆผมไม่รู้หรอกว่า สิ่งที่ใช้ซักเสื้อผ้าเป็นผงๆเทลงในกะละมังแล้วใช้มือตีๆให้เกิดฟองแล้วเอาซื้อผ้าลงไปขยำขยี้นั้นจะมีมากมายกี่ยี่ห้อ ผมรู้จักแต่ว่า มันเรียกว่า  แฟ้ป เหมือนกันหมด

 

             “ซื้อแฟ้ปกล่องนึงครับอาม่า …เอาเปาปุ้นจิ้นนะครับ”

 

             อาม่าหยิบแฟ้บมาให้

 

             “นี่มันไม่ใช่เปาปุ้นจิ้นนี่ครับ”

 

              อาม่าก็จะบอก ก็นี่ไงละ แฟ้ป เขียนว่า แฟ้ปอยู่นี่ไงไอ้หนู  ผมก็จะเถียงแก  ไม่ใช่  ไม่ใช่   “ถ้าใช่มันต้องมีคนหน้าตาดำๆซิครับ”

 

              คิดแล้วก็ขำ โลกของเด็กมีสินค้ามากมายที่ทำเอาระหว่างคนซื้อและคนขายปวดหัว ถัดจากแฟ้ป อืมม์…ผงซักฟอกซิ  ผมเห็นกระป๋องแป้งยี่ห้อต่างๆที่เคยใช้ในอดีต ที่ผมไม่เคยเห็นมานานและลืมไปแล้วก็มีประเภทชื่อแปลกๆ  ก็ใครจะคิดว่าโลกนี้จะมีใครตั้งชื่อแป้งยี่ห้อว่า แป้งเด็ก อิกคิวซัง ที่นี่อุตสาห์เก็บไว้ให้ดูได้

 

             ถัดๆไปสินค้าจำพวกสุรา ผมไม่แปลกตาเท่าไหร่ เหล้าเก่าเก็บข้างๆที่ทำงานผมก็เห็นบ่อยประเภทตั้งแต่ปี2500 แม่โขงที่น้ำเหือดแห้งไปแล้วเหลือแต่ขวด กวางทองไม่เหลือเขาอยู่แล้ว

 

              ที่แปลกสำหรับผมคือบุหรี่ ยี่ห้อที่ผมไม่เห็นมานานแล้วอย่าง  พระจันทร์  รวงทิพย์  ลักษณะที่เป็นซองสั้นไม่มีก้นกรอง ผมเคยวิ่งไปซื้อให้พ่อตอนเด็กๆ ตั้งแต่ซองละ 1.50 บาทราคาปรับขึ้นไปเรื่อยๆจนถึงซองละ 5 บาท เมื่อสามสิบกว่าปีก่อนก็ถือว่าแพงมาก จนพ่อเลิกซื้อเลิกสูบไปเอง

 

              บ้านหลังที่ชุมชนตลาดคลองสวนอนุรักษ์ไว้หลังนี้มีส่วนคล้ายบ้านของผมในอดีตมากเหมือนกัน ยิ่งเดินไปด้านหลัง พ้นจากตัวบ้านก็เป็นลานโล่งๆ คือ ลานซักล้าง  ลานดิน  มีต้นไม้ใหญ่ซักต้น  ตั้งโต๊ะเก้าอี้เอาไว้ให้สมาชิกภายในบ้านได้มานั่งลงคุยกัน ทำกิจกรรมหลังจากเลิกงานปิดร้านกันแล้ว ลักษณะของบ้านในตลาดก็มักจะเป็นเช่นนี้

 

              ผมก้มต่ำลงมองพื้นกระเบื้องเห็นลายและขนาดของกระเบื้องแล้วผมรู้สึกคุ้นๆ ที่แท้ทั้งลายและขนาดของกระเปื้องล้วนเป็นพิมพ์เดียวกับที่บ้านพระอาทิตย์ออฟฟิศที่ผมทำงานอยู่นั่นเอง

 

              ออกจากบ้านหลังนี้  ผมก็ยังไม่หลุดออกจากโลกวัยเด็กของตัวเอง ผมเดินผ่านร้านขายของจิปาถะ ร้านกาแฟ ร้านขายเครื่องจักสาน ร้านขายเครื่องใช้ไฟฟ้า  มองเห็นวิทยุทรานซิสเตอร์สีดำ ยี่ห้อ ‘ธานินทร์’ โห..ยังมีขายอีกแหะ ผมคิดในใจ

 

              ผมเดินไปเรื่อยๆ สะดุดแผงหนังสือที่บังเอิญเหลือบไปเห็นการ์ตูนเล่มละบาท  นิยายเล่มละ 5 บาท หวนนึกถึงสมัยก่อนเวลาที่เดินตลาดในอำเภอ ผมจะขอพ่อซื้อประจำ

 

              การอ่านการ์ตูนเล่มละบาทที่ส่วนใหญ่เป็นเรื่องผีๆแล้วสนุกมากจำไว้เอามาอำพวกเพื่อนๆ  ขณะที่นิยายประโลมโลกซื้อเพราะเห็นหน้าปกเป็นดาราคนโปรด  เนื้อหาผมไม่ค่อยเข้าใจนัก  เท่าที่จำได้  นางเอกมักแก่นเซี้ยวแสนซน ขณะที่พระเอกมักจะเป็นนายอำเภอ หรือ ไม่ก็ข้าราชการหนุ่ม อนาคตไกล ความรู้สึกคือดูเขาเท่มากสำหรับผม สมัยนี้คงต้องบอกว่า พระเอกในนิยาย 5 บาท เป็น ไอดอล ของผมหลายคนทีเดียว5555

 

              แผงร้านค้าและแผงขายขนมของกินสำหรับที่นี่ดูมีให้เดินเมื่อยพอประมาณ   คนมากแออัดอยู่นิดหน่อยแต่ผมไม่รู้สึกอึดอัดอะไร สินค้าเก่าๆยังดาหน้ามาทักทายผมเหมือนเมื่อครั้งเป็นเด็กชายอายุ 8-9 ขวบ ดูอบอวลอบอุ่นด้วยกลิ่นของอดีต

 

              สุดท้ายเมื่อสุดทาง ผมย้อนกลับมาทางเดิมดูของเก็บรายละเอียดอีกครั้ง ปิดท้ายด้วยการอุดหนุนไอกรีมที่พอเห็นป้ายและหน้าตาของไอศกรีมผมก็ควักเงินจ่ายอย่างไม่ลังเล

 

             “เอาแท่งๆที่เป็นรสกะทิถั่วดำนี่ละครับ”

 

              ไอศกรีมแท่งรสนี้แหละที่ผมชอบที่สุดตอนเป็นเด็ก โตมาหากินได้ยากมาก ผมก็ไม่เข้าใจว่าทำไมไม่มีใครทำ  อาจจะเพราะ กะทิไม่ค่อยมี หรือถั่วดำจะหายาก?  ไม่ใช่แน่ๆ เพราะ ถั่วดำเยอะจะตาย อิอิ

 

              พลันที่ลิ้นสัมผัสความเย็น  ความหวานหอมของกะทิและมันของถั่วดำยังเป็นรสชาตเหมือนเมื่อวาน ผมค่อยละเลียดไอศกรีมในมือเดินกลับออกมาขึ้นรถเพื่อกลับบ้าน ระหว่างทางอย่างไม่ตั้งใจ ผมเห็นป้ายกระดาษเล็กๆเขียนประชาสัมพันธ์ตลาดแปะติดรั้วสังกะสีเอาไว้ให้นักท่องเที่ยวอ่าน  มันเป็นป้ายเก่าแล้วโดนน้ำฝนและแดดทำให้ตัวหนังสือเลอะเลือนเต็มทน

 

             เขาบอกไว้ว่า ‘ตลาดคลองสวน 100 ปี …อดีตที่คุณสัมผัสได้’

 

              ผมยิ้ม… ถ้าใครมาถามว่าเป็นอย่างไร ผมก็คงตอบไปว่า โนคอมเม้นท์ ไม่มีคำพูดจะกล่าว

 

               แต่..หัวใจที่เต้นตึกตัก ผมบอกกับตัวเองแค่ว่า ตลอดเวลา 2 ชั่วโมงเศษๆที่อยู่ตรงนี้ผมเห็นภาพของเด็กคนหนึ่ง

 

               เด็กชายอายุ 8-9 ขวบรูปร่างผอมเกร็ง หน้าตาบ้านๆกำเงินที่แม่ให้มา2บาทเที่ยวหาซื้อขนมและของเล่นไปทั่วตลาดอย่างมีความสุข

 

              …อารมณ์วันนั้นเป็นยังไง อารมณ์ผมในวันนี้ก็เป็นเช่นนั้น.

5,449 Responses to “อดีตที่สัมผัสได้ (จบ..เอหรือว่ายังไม่จบดีนะ:))”

 1. toongarden Says:

  ท่าน S ไม่มีรูปให้เราชม แต่..หุหุ ผมหามาชมจนได้
  ขออนุญาตนะครับท่าน (เห็นว่าไม่เหมาะ ลบได้ครับท่าน)

  http://www.pantip.com/cafe/gallery/topic/G3706106/G3706106.html

  และอีกที่ของนายรอบรู้
  http://www.nairobroo.com/76/modules.php?name=News&file=article&sid=405

 2. shikamaru Says:

  ไอติมหวานเย็น ไม้แดง

  ขนมน้ำตาล ปั้นเปน ลิง

  ชักว่าว (จริง ๆ) ช่วยเขาขีงว่าว ทำสายว่าว แก้วบด

  หนี ไม้เรียว แม่ ไป ดูแม่น้ำ นี่ เปน อดีต ที่ นีกแล้วยิ้มคะ

  เด้กสมัยนี้ ไม่มีโอกาส ได้ เล่นแบบ นี้ น่าเสียดาย 55555

 3. showshow Says:

  ขอบคุณครับคุณตูน :)ภาพสวยครับ

 4. showshow Says:

  ถามจริงๆไม่ได้กวนครับ ขนมตาลปั้นเป็นลิงได้เหรอครับเจ้าป้า วันหลังผมจะลองดูบ้าง 5555 แต่เด็กๆสมัยนี้เขาก็มีหลายอย่างที่เด็กวันนู้นไม่ได้มีโอกาสเล่น อย่างน้อยก็เกมคอมพ์ละ ผมละอยากเล่นมากแต่ไม่แน่พอซักที5555

 5. prypilas Says:

  คุณ showshow เล่นบรรยายซะภาพวัยเด็กของผม
  ผลุบขึ้นมาด้วย เหมือนเพิ่งเกิดขึ้นเมื่อวานเลยครับ
  เล่นซะกิดใจวัยเด็กกันซ้าหยั่งงี้
  ผมก็มั่วว่ายังเบญจเพศม่ะได้ล่ะซิเนี่ย

 6. ohmykik Says:

  จารย์ น้ำตาลที่กวน แล้ว คนขายปั้น เปน รูป ปลา ไก่

  คนตกปลา และอื่นๆ อะคะ ดูดเปน อมยิ้ม

  ของเล่น บางอย่าง นี่ อยากได้ ตอนเด็ก แต่ มีเงินซื้อได้ ตอนโต คะ

  คอมพ์นี่ เรา ใช้มือสู้เด็กไม่ได้ คะ เล่นกับ เด็ก ต้อง โกง ถึง ชนะ มัน 5555555

 7. nany Says:

  แนนเคยได้ยินมาว่า
  เมื่อเราเริ่มอายุเยอะขึ้น
  เราจะหวนนึกถึงอดิตที่ผ่านมา (ยิ้ม)

  แห่ะๆ..แวะมาแซวเล่นคับ ^-^
  ขอบคุณสำหรับกลิ่นอายสมัยก่อนนะคะ

 8. zodiac Says:

  ผงซักฟอกท่านเปานี่หนูว่าหนูทันนะคะ
  โอ้ว ที่แท้เรารุ่นเดียวกันแหงมๆ ค่ะพี่ไจ๋เอส

  ^^

 9. sazzie Says:

  จำไม่ได้แล้วว่ารายการอะไรน๊า เคยพาล่องเรือเร็วจากตลาดไปจนถึงปากอ่าวที่มีปลาโลมาน่ะเพื่อน

  แล้วมีแนะนำอาหารหัวปลาดุกทะเลผัดฉ่า แกงส้มหัวปลาดุกกับหน่อไม้ดอง เขาหาหัวปลาดุกไงรู้มั้ยเพื่อน ชาวบ้านเขาจะเอาเรือออกฤดูที่มีโลมาน่ะ เพราะโลมามันจะล่าปลาดุกทะเล แล้วกัดกินเหลือแต่หัวทิ้งไว้ เขาก็แค่ไปช้อนขึ้นมา แต่วิธีการทำนี่ก็ค่อนข้างต้องให้ราคาเลยนะ เพราะมีกรรมวิธีอยู่เหมือนกัน

  เขาแวะที่ป่าชายเลนด้วยนะ สวยดี ยังเคยคิดไว้ว่าถ้ามีโอกาสจะไป

 10. showshow Says:

  อย่างงี้เขาเรียกว่ามีสุขร่วมสุข มีความหลังมาร่วมแบ่งปันกันนะครับคุณprypilas แต่เรื่องอายุผมขอสงวนไม่แบ่งนะครับ เพราะ ขอย้ำว่า แม้ผมจะเพิ่งผ่าน25+(เท่าไรไม่อยากบวกแล้วครับ)มาไม่นานแต่กว่าจะเป็นคนมีอายุได้ขนาดนี้ไม่ใช่มีกันง่ายๆ555555

 11. showshow Says:

  อ๋อครับงั้นก็เคยเห็นครับเจ้าป้า…ล่าสุดที่ผมเห็นขนมน้ำตาลปั้นเป็นรูปต่างๆที่หน้าห้องน้ำบางแสนนะครับ สงสารน้องคนขายมากเลยเหงื่อไหลซิกๆ เพียรปั้นเป็นรูปต่างๆเสียบไม้ไว้ขายแต่คนทั้งเด็กและผู้ใหญ่ก็เดินผ่านเลยไม่มองเลยซักนิด

 12. showshow Says:

  5555น้องnanyเข้าใจได้ถูกครับ ยอมรับๆแต่โดยดี ขอบคุณเช่นกันนะครับ:)

 13. showshow Says:

  ที่แท้น้องกล้วยก็ปลอมตัวมาจากปีพ.ศ.นั้นนั่นเองงงง5555

 14. showshow Says:

  คาดว่าคงจากตลาดไปทางฉะเชิงเทราก็จะเจอแม่น้ำบางปะกงที่น้ำคงขึ้นๆลงๆแบบว่าใจอนงค์นั่นละเพื่อน แล้วก็จะเจอกับฝูงปลาโลมาอิรวดีที่เพื่อนว่า อันนี้ก็อยู่ในโปรแกรมทองที่เพื่อนวางไว้จะทัศนาในอีกไม่ช้าไม่เร็วนี่ละครับ หากไปมาแล้วจะมาเล่าให้ฟังนะครับ:)

 15. 11arrows Says:

  ขอมอบ สัญลักษณ์ต้านปิศาจ แด่ท่าน S – showshow
  เพื่อสันติสุข ตลอดปี

  สุขสันต์วัน All Hallows Eve : Halloween

 16. showshow Says:

  ขอบคุณมากครับคุณศร:)

 17. การ์ตูนตลก Says:

  Greetings! Very helpful advice in this particular article! It’s the little changes that make the biggest changes.

  Thanks for sharing!

 18. normal frizzy hair Says:

  Great post but I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Many thanks!

 19. Loren Says:

  Quality articles or reviews is the secret to invite the people to pay
  a quick visit the web page, that’s what this site is providing.

 20. http://bernesq.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=227882 Says:

  Excellent blog here! Also your website loads up
  fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 21. dating web page Says:

  I visit everyday some websites and websites to read
  articles, however this blog offers quality based articles.

 22. bbs.baituibao.com Says:

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was
  great. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 23. http://www.igoofoo.com/ Says:

  For hottest information you have to pay a visit the web
  and on world-wide-web I found this website as a best website for newest updates.

 24. http://metalgearctf.net/ Says:

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really great articles and I think I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the
  load off, I’d really like to write some material for
  your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Kudos!

 25. Felica Says:

  It’s an amazing article designed for all the internet users;
  they will get benefit from it I am sure.

 26. domain registrars Says:

  When someone writes an paragraph he/she retains the image of a user
  in his/her brain that how a user can understand it. So that’s why this piece of
  writing is outstdanding. Thanks!

 27. travel cruise starting Says:

  Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
  you can be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and
  will often come back later on. I want to encourage you to definitely continue
  your great writing, have a nice weekend!

 28. heart disease multiply Says:

  This article will assist the internet people for building
  up new website or even a weblog from start to end.

 29. having holiday travel Says:

  What a data of un-ambiguity and preserveness of precious know-how regarding unexpected emotions.

 30. Milton Says:

  If you would like to increase your knowledge only keep
  visiting this web site and be updated with the most recent news posted
  here.

 31. holiday travel around Says:

  Hi there to all, for the reason that I am truly keen of reading this website’s post to be updated regularly.
  It consists of pleasant material.

 32. travel news Says:

  It’s really very complex in this busy life to listen news on TV, so I simply use the
  web for that reason, and take the newest news.

 33. well-known dating sites Says:

  Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Very helpful information particularly the ultimate
  section :) I deal with such information much. I used to be seeking this certain information for a long time.
  Thanks and good luck.

 34. holiday travel around Says:

  I must thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I really hope to see the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now 😉

 35. all4webs.com Says:

  I am regular visitor, how are you everybody? This piece of writing posted at
  this website is in fact good.

 36. toned butt Says:

  Great article! This is the type of information that should be shared around the net.
  Shame on Google for no longer positioning this publish upper!
  Come on over and seek advice from my web site .
  Thanks =)

 37. developing heart disease Says:

  My brother suggested I may like this web site. He was totally right.
  This post actually made my day. You cann’t imagine just how so much time I had spent for this info!

  Thank you!

 38. asbestos spores Says:

  I’m gone to say to my little brother, that
  he should also pay a quick visit this web site on regular basis
  to get updated from hottest news.

 39. dating guidelines Says:

  Hello! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.

  Please let me know. Many thanks

 40. butt muscles Says:

  Good post. I will be going through some of these issues as well..

 41. certain asbestos Says:

  Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 42. Emery Says:

  These are in fact enormous ideas in about blogging. You have touched
  some good things here. Any way keep up wrinting.

 43. getting heart disease Says:

  Hi, I believe your site might be having web browser compatibility problems.
  When I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, great website!

 44. custom soccer jerseys Says:

  I absolutely love your website.. Great colors & theme.
  Did you create this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal site and would love to know where you got this from or what the theme is called.
  Kudos!

 45. Brad Says:

  Magnificent site. Plenty of helpful info here.
  I’m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious.
  And obviously, thank you on your effort!

 46. brazil butt lift Says:

  Thank you, I’ve just been searching for info about this topic for ages and yours is the best I have discovered till now.
  But, what concerning the bottom line? Are you certain concerning
  the supply?

 47. lelio vieira carneiro junior Says:

  Great blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any ideas? Bless you!|

 48. Lelio Vieira Carneiro Says:

  you are really a excellent webmaster. The web site loading pace is
  incredible. It seems that you’re doing any unique trick.
  Also, The contents are masterwork. you’ve performed a great task on this
  subject!

 49. Egli Diana Pinto Says:

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how could we communicate?

 50. Jose Wilame Araujo Rodrigues Says:

  I love it whenever people get together and share opinions. Great website,
  stick with it!

 51. Carlos Eduardo Correa da Veig Says:

  It is not my first time to visit this web site, i am visiting this website dailly and obtain good facts from here every day.|

 52. Lélio Vieira Carneiro Junio Says:

  Usually I don’t read article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great post.|

 53. Grupo Coral fraude Says:

  With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any ways to help protect against content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.|

 54. additional reading Says:

  I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Exceptional work!|

 55. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Thank you for some other wonderful post. Where else may just anybody get that type of information in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am at the search for such information.|

 56. Luiz Gastão Bittencourt da Silva Says:

  Nice blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol|

 57. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  always i used to read smaller articles or reviews that as well clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading now.|

 58. my link Says:

  Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to swap methods with other folks, please shoot me an e-mail if interested.|

 59. Lelio Vieira Carneiro Says:

  Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great blog!|

 60. Carlos Eduardo Veiga Says:

  Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s webpage link on your page at suitable place and other person will also do same for you.|

 61. Luiz Gastao Bittencourt da Silva Says:

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anybody having similar RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!|

 62. Umanizzare presidios Says:

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My website is in the exact same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Many thanks!|

 63. Carlos Eduardo Correa da Veig Says:

  Just wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just great and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.|

 64. Itamar Serpa Says:

  Hello there, I found your website via Google while looking for a comparable matter, your website got here up, it appears to be like great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 65. Itamar Serpa Fernandes Says:

  I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!|

 66. Umanizzare presidios Says:

  Spot on with this write-up, I really believe that this amazing site needs much more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the info!|

 67. Itamar Serpa Fernandes Says:

  A motivating discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you should publish more on this topic, it
  might not be a taboo matter but generally people do not talk
  about these subjects. To the next! Kind regards!!

 68. Egli Diana Pinto Says:

  Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you might be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back someday. I want to encourage you to continue your great job, have a nice holiday weekend!|

 69. Luiz Gastão Bittencourt Says:

  I every time used to study piece of writing in news papers but now as I am a user of internet therefore from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.|

 70. Itamar Serpa Says:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!|

 71. Grupo Coral presidios Says:

  What i do not realize is in fact how you are now not really much more neatly-preferred than you might be right now. You’re so intelligent. You already know thus considerably in the case of this matter, produced me in my opinion imagine it from numerous varied angles. Its like men and women are not fascinated except it’s something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. All the time deal with it up!|

 72. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Thanks for sharing your thoughts about %meta_keyword%. Regards|

 73. Lelio Junior Says:

  Its like you learn my mind! You appear to understand so much approximately this, such as you wrote the guide in it or something. I believe that you simply could do with some % to pressure the message house a little bit, however instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read. I will certainly be back.|

 74. Umanizzare presídios Says:

  Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!|

 75. Itamar Serp Says:

  excellent post, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t understand this. You must proceed your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!|

 76. Grupo Serval presidios Says:

  Aw, this was an extremely nice post. Spending some time and actual effort to produce a top notch
  article… but what can I say… I hesitate a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 77. Itamar Serpa Fernandes Says:

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!|

 78. José Wilame Araújo Rodrigues Says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 79. Lelio Junior Says:

  I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.|

 80. José Wilame Araújo Rodrigues Says:

  Great work! This is the type of information that are supposed to be shared across the net. Disgrace on Google for no longer positioning this publish higher! Come on over and talk over with my website . Thanks =)|

 81. Luiz Fernando Monteiro Bittencourt Says:

  Fabulous, what a webpage it is! This weblog gives useful facts to us, keep it up.|

 82. Luiz Gastão Bittencourt Says:

  My partner and I stumbled over here by a different web page and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.|

 83. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Good day! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks|

 84. Umanizzare Gestão Prisional Ltda Says:

  Attractive element of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing in your augment and even I success you get entry to constantly fast.|

 85. Luiz Gastão Bittencourt da Silva Says:

  Pretty part of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually loved account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing on your augment or even I fulfillment you get admission to constantly fast.|

 86. Jose Wilame Araujo Rodrigues Says:

  What’s up, after reading this awesome paragraph i am as well glad to share my familiarity here with colleagues.|

 87. Jose Wilame Araujo Rodrigues Says:

  A person essentially lend a hand to make severely articles I would state.
  This is the very first time I frequented your website page and to this point?
  I surprised with the analysis you made to create this particular post extraordinary.
  Great job!

 88. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Thanks in favor of sharing such a fastidious thinking,
  post is fastidious, thats why i have read it completely

 89. Lelio Junior Says:

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!|

 90. timex watches Says:

  Excellent pieces. Keep posting such kind of info on your site.
  Im really impressed by your site.
  Hi there, You have done a great job. I’ll certainly
  digg it and in my opinion suggest to my friends. I am sure they will be benefited
  from this web site.

 91. Lelio Junior Says:

  It’s appropriate time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this submit and if I may I wish to recommend you some fascinating things or advice. Perhaps you can write subsequent articles referring to this article. I want to learn even more things approximately it!|

 92. Itamar Serp Says:

  Hi every one, here every person is sharing such knowledge,
  so it’s nice to read this website, and I used to pay a quick visit this blog everyday.

 93. Luiz Gastão Bittencourt Says:

  You made some decent points there. I looked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this
  website.

 94. Umanizzare Gestão Prisional Ltda Says:

  Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i got here to go back the want?.I’m trying to in finding issues to
  improve my site!I guess its good enough to use some of your ideas!!

 95. Egli Diana Pinto Says:

  With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any solutions to help reduce content from being ripped off? I’d truly appreciate it.|

 96. Carlos Eduardo Correa da Veig Says:

  Hi there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will send this article to him. Fairly certain he will have a very good read. Thanks for sharing!|

 97. Umanizzare presidios Says:

  Good way of describing, and nice article to obtain facts about my presentation focus, which i am going to deliver in university.|

 98. Umanizzare presídios Says:

  Nice weblog here! Additionally your web site a lot up fast!
  What host are you the use of? Can I get your affiliate link for your host?
  I want my web site loaded up as fast as yours lol

 99. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Saved as a favorite, I like your site!|

 100. Umanizzare Gestão Prisional Ltda Says:

  I will immediately clutch your rss as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.

  Do you have any? Kindly permit me know in order that I may
  just subscribe. Thanks.

 101. Itamar Serpa Fernandes Says:

  I always spent my half an hour to read this web site’s content daily along with a mug of coffee.

 102. http://pinterest.com Says:

  Lee and Larry loved their sixth birthday party. Although they had been twins, Mommy
  and Dаddy at all times made positive they eacһ had a
  special time. And with their birthdays coming in Decemƅer,
  Momkmy and Dаddy ɑdditionally always made surе their birtһdays
  have beеn particular although Christmaѕ was right across
  the corner. The occasion was so enjοyable with a clown and cake and songs and great presents from their mates andd grandparents
  and uncle and aunts. It went by so qquicк һowever earlie than they kneԝ іt, everүbodү had gone home and it was
  time tο ѡash up and prepare for bed.

 103. Carlos Eduardo Correa da Veig Says:

  Hey there would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!|

 104. Dadado Veig Says:

  I for all time emailed this website post page to all my friends, because if like to read it after that my contacts will too.|

 105. last resort asbestos Says:

  Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you
  can recommend? I get so much lately it’s driving
  me insane so any assistance is very much appreciated.

 106. find asbestos Says:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come
  further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 107. Egli Diana Pinto Says:

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful information specially the last part :) I care for such information much. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck.|

 108. José Wilame Araújo Rodrigues Says:

  WOW just what I was looking for. Came here by searching for %keyword%|

 109. Dadado Veig Says:

  With havin so much content do you ever run into any
  issues of plagorism or copyright infringement?
  My blog has a lot of exclusive content I’ve either created myself
  or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any ways to help reduce content
  from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 110. Luiz Gastao Bittencourt da Silva Says:

  Currently it appears like WordPress is the preferred blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 111. Grupo Serval escandalo Says:

  Keep on working, great job!|

 112. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups thanks
  once again.

 113. José Wilame Araújo Rodrigues Says:

  Hola! I’ve been reading your blog for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to mention keep up the excellent work!|

 114. Lelio Junior Says:

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little homework on this. And he actually ordered me breakfast due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this subject here on your web site.|

 115. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Why visitors still make use of to read news papers when in this technological world all is accessible on net?|

 116. Lelio Vieira Carneiro Says:

  Thanks designed for sharing such a nice thought, post is good, thats why i have read it entirely|

 117. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  You made some decent points there. I looked on the net for more information about the issue and found most people will go along with your views on this website.|

 118. Lelio Junior Says:

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?|

 119. Lelio Junior Says:

  Everything is very open with a very clear clarification of the challenges. It was truly informative. Your site is very helpful. Thanks for sharing!|

 120. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  You’re so cool! I don’t believe I’ve read through a single thing like that before. So good to discover another person with some original thoughts on this subject. Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that is needed on the web, someone with a little originality!|

 121. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Heya i am for the primary time here. I came across this board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot. I’m hoping to give one thing back and help others such as you aided me.|

 122. Lelio Vieira Carneiro Says:

  It’s going to be ending of mine day, but before end I am reading this wonderful post to increase my experience.|

 123. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  It’s an amazing piece of writing for all the web viewers; they will get advantage
  from it I am sure.

 124. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it|

 125. Luiz Gastão Bittencourt Says:

  Hello! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!|

 126. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  I read this piece of writing fully regarding the comparison of hottest and preceding technologies, it’s amazing article.|

 127. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  This piece of writing will help the internet people for building up new weblog or even a blog from start to end.|

 128. Lelio Junior Says:

  Truly no matter if someone doesn’t understand afterward its up to other visitors that they will help, so here it occurs.|

 129. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Its like you learn my mind! You appear to grasp a lot approximately this, such as you wrote the e book in it or something. I feel that you just can do with some % to pressure the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.|

 130. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  For most recent information you have to go to see world wide web and on web I found this website as a most excellent website for newest updates.|

 131. Lelio Vieira Carneiro Says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?|

 132. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. many thanks|

 133. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Very good information. Lucky me I found your blog by accident (stumbleupon). I’ve book-marked it for later!|

 134. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  What’s up, I wish for to subscribe for this weblog to get hottest updates, thus where can i do it please help out.|

 135. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any recommendations for novice blog writers? I’d genuinely appreciate it.|

 136. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also create comment due to this sensible article.|

 137. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Fantastic beat ! I would like to apprentice even as you amend your web site, how can i subscribe for a weblog site? The account aided me a appropriate deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered bright transparent idea|

 138. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Thank you|

 139. Lelio Junior Says:

  Hello, I read your blog regularly. Your writing style is witty, keep doing what you’re doing!|

 140. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!|

 141. Lelio Vieira Carneiro Says:

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Reading this info So i’m happy to show that I’ve a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot indubitably will make sure to don?t disregard this web site and provides it a look on a continuing basis.|

 142. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Keep on working, great job!|

 143. Jose Wilame Araujo Rodrigues Says:

  certainly like your web-site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the truth on the other hand I will surely come back again.|

 144. Lelio Vieira Carneiro Says:

  Hi there, I believe your site could be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Other than that, excellent website!|

 145. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and also the rest of the website is extremely good.|

 146. Luiz Gastão Bittencourt da Silva Says:

  Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.

  I will definitely comeback.

 147. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  This text is worth everyone’s attention. When can I find out more?|

 148. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  great submit, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t understand this. You should proceed your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!|

 149. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Hey there! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers|

 150. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. kudos|

 151. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  You actually make it seem so easy along with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing which I think I would never understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I’m taking a look forward for your next post, I will attempt to get the dangle of it!|

 152. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  If some one needs expert view regarding running a blog afterward i recommend him/her to go to see this webpage, Keep up the good work.|

 153. Grupo Serval escandalo Says:

  Great delivery. Great arguments. Keep up the great work.|

 154. Lelio Junior Says:

  Hurrah, that’s what I was exploring for, what a stuff! existing here at this web site, thanks admin of this web site.|

 155. Lelio Vieira Carneiro Says:

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!|

 156. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!|

 157. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  I think the admin of this web site is really working hard in favor of his site, because here every data is quality based material.|

 158. Lelio Junior Says:

  I am truly grateful to the owner of this web site who has shared this impressive piece of writing at at this place.|

 159. Lelio Junior Says:

  Hurrah! Finally I got a weblog from where I can in fact obtain useful information concerning my study and knowledge.|

 160. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Your means of telling everything in this paragraph is really nice, every one be capable of without difficulty know it, Thanks a lot.|

 161. Lelio Junior Says:

  Piece of writing writing is also a excitement, if you know then you can write or else it is complex to write.|

 162. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.|

 163. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further post thanks once again.|

 164. Lelio Vieira Carneiro Says:

  Quality content is the key to attract the people to pay a visit the web site, that’s what this web site is providing.|

 165. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Greetings! I’ve been following your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to say keep up the fantastic job!|

 166. Lélio Vieira Carneiro Junior Says:

  Hi there, I enjoy reading through your article post. I like to write a little comment to support you.|

 167. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work and reporting! Keep up the good works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.|

 168. Lelio Vieira Carneiro Says:

  There’s certainly a lot to find out about this issue. I like all of the points you’ve made.|

 169. Luiz Fernando Monteiro Bittencourt Says:

  Hi to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web site,
  and your views are nice for new visitors.

 170. Lelio Junior Says:

  continuously i used to read smaller content which also clear their motive, and that is also happening with this article which I am reading at this time.|

 171. tercio borlenghi jr Says:

  Thanks for the auspicious writeup. It actually used to be a amusement account it. Glance complicated to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?|

 172. Grupo Coral Says:

  I have been browsing on-line greater than 3 hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the net will likely be much more useful than ever before.|

 173. Itamar Serp Says:

  Thanks for sharing your thoughts on %meta_keyword%. Regards|

 174. Luiz Fernando Monteiro Bittencourt Says:

  Simply desire to say your article is as astounding. The clearness for your submit is simply excellent and i could think you are a professional in this subject. Fine together with your permission let me to seize your feed to stay up to date with drawing close post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.|

 175. Egli Diana Pinto Says:

  Please let me know if you’re looking for a author for your weblog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Kudos!|

 176. Umanizzare presidios Says:

  I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.|

 177. Lélio Vieira Carneiro Junio Says:

  At this time I am going to do my breakfast, later than having my breakfast coming over again to read other news.|

 178. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick
  heads up! Other then that, very good blog!

 179. Umanizzare Gestão Prisional Ltda Says:

  I’m curious to find out what blog platform you happen to be utilizing? I’m having some minor security issues with my latest website and I’d like to find something more secure. Do you have any suggestions?|

 180. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Since the admin of this web page is working, no question very soon it will be renowned, due to its feature contents.|

 181. Luiz Gastão Bittencourt da Silva Says:

  whoah this blog is fantastic i like studying your articles.
  Keep up the good work! You understand, lots of persons are looking around
  for this information, you can help them greatly.

 182. Grupo Serval escandalo Says:

  Today, I went to the beachfront with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell
  to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had
  to tell someone!

 183. Grupo Serval presídios Says:

  Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s web site link on your page at proper place and other person will also do similar for you.|

 184. home renovation Says:

  Good post. I’m experiencing a few of these issues as well..

 185. Grupo Coral presidios Says:

  My family members all the time say that I am killing my time here at web, but I know I am getting knowledge all the time by reading such good articles or reviews.|

 186. Lélio Vieira Carneiro Junio Says:

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.|

 187. Dadado Veig Says:

  This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere.

  Brief but very accurate information… Many thanks for sharing this one.
  A must read article!

 188. Reina Says:

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and
  our whole community will be thankful to you.

 189. Umanizzare presidios Says:

  I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.|

 190. short websites Says:

  I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this web site on regular basis
  to get updated from newest information.

 191. tercio borlenghi junior Says:

  My spouse and I stumbled over here from a different web page and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to exploring your web page again.|

 192. asbestos wont Says:

  What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and post is truly fruitful for
  me, keep up posting such posts.

 193. Grupo Serval presidios Says:

  Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will come back once again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.|

 194. Itamar Serp Says:

  You ought to be a part of a contest for one of the most useful blogs on the net. I will recommend this website!|

 195. website admin allows Says:

  It’s very straightforward to find out any matter on net
  as compared to textbooks, as I found this article at this website.

 196. Luiz Fernando Monteiro Bittencourt Says:

  I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.|

 197. purchasing timex watches Says:

  Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent.
  I really like what you have acquired here, certainly like what
  you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still
  care for to keep it smart. I can’t wait to read much more from you.
  This is actually a wonderful website.

 198. tercio borlenghi junior Says:

  Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!|

 199. Luiz Gastao Bittencourt da Silva Says:

  Hi there, this weekend is nice designed for me, since this point in time i am reading this enormous educational post here at my home.|

 200. Grupo Serval presidios Says:

  I just could not leave your website prior to suggesting that I actually loved the standard information an individual supply to your guests? Is gonna be back ceaselessly to inspect new posts|

 201. Jose Wilame Araujo Rodrigues Says:

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out much. I hope to offer something again and aid others such as you helped me.|

 202. timex check Says:

  Hey! Quick question that’s completely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when viewing from my iphone 4.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this issue.
  If you have any recommendations, please share.
  Thanks!

 203. Luiz Fernando Monteiro Bittencourt Says:

  you’re in reality a just right webmaster. The website loading pace is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed a great process in this subject!|

 204. Lelio Junior Says:

  Very good article! We are linking to this great article on our site. Keep up the great writing.|

 205. Jose Wilame Araujo Rodrigues Says:

  Hey there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site goes over a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!|

 206. José Wilame Araújo Rodrigues Says:

  Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks|

 207. expert asbestos removal Says:

  With havin so much content do you ever run into any issues of
  plagorism or copyright infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either
  created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization.
  Do you know any ways to help protect against content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 208. Grupo Coral Says:

  I got this web site from my pal who informed me concerning this site and now this time I am visiting this site and reading very informative articles at this place.|

 209. Luiz Gastão Bittencourt Says:

  What’s up, just wanted to say, I loved this post. It was helpful. Keep on posting!|

 210. Luiz Fernando Monteiro Bittencourt Says:

  Informative article, totally what I wanted to find.|

 211. Carlos Eduardo Correa da Veig Says:

  I could not resist commenting. Exceptionally well written!|

 212. Itamar Serpa Fernandes Says:

  I could not refrain from commenting. Perfectly written!|

 213. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I in finding It really useful & it helped me out a lot. I’m hoping to present something back and help others such as you helped me.|

 214. Luiz Gastao Bittencourt da Silva Says:

  Having read this I believed it was very informative. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!|

 215. Grupo Serval presídios Says:

  you are in reality a excellent webmaster. The website loading velocity is amazing. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve performed a fantastic process in this subject!|

 216. Dadado Veig Says:

  You could definitely see your expertise in the article you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.|

 217. Itamar Serp Says:

  Good day very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds also? I am happy to seek out numerous useful info here within the post, we’d like work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .|

 218. Carlos Eduardo Veiga Says:

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. thank you|

 219. Luiz Gastão Bittencourt Says:

  {

 220. website admin Says:

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off
  the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet
  browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you get the problem resolved
  soon. Thanks

 221. Lelio Junior Says:

  Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice article.|

 222. tercio borlenghi junior Says:

  Nice blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol|

 223. Luiz Gastão Bittencourt Says:

  Very nice article, just what I was looking for.|

 224. Egli Diana Pinto Says:

  Admiring the time and energy you put into your blog and detailed information you offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.|

 225. Itamar Serp Says:

  Everything is very open with a precise clarification of
  the issues. It was really informative. Your site
  is useful. Many thanks for sharing!

 226. Itamar Serp Says:

  Keep on writing, great job!|

 227. Lelio Junior Says:

  Right here is the perfect web site for anybody who really wants to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been written about for decades. Wonderful stuff, just excellent!|

 228. Carlos Eduardo Veiga Says:

  I’ve been browsing on-line greater than 3 hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net shall be much more useful than ever before.|

 229. Carlos Eduardo Correa da Veig Says:

  Everything is very open with a very clear explanation of the issues. It was really informative. Your website is extremely helpful. Thanks for sharing!|

 230. Luiz Fernando Monteiro Bittencourt Says:

  Hello there, just turned into alert to your weblog thru Google, and located that it is really informative. I’m gonna be careful for brussels. I will be grateful if you happen to continue this in future. A lot of other folks can be benefited from your writing. Cheers!|

 231. Lelio Junior Says:

  I am in fact delighted to glance at this website posts which contains plenty of useful data, thanks for providing these kinds of data.|

 232. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Good blog you’ve got here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!|

 233. Grupo Serval presídios Says:

  It’s going to be end of mine day, except before finish I am reading this enormous piece of writing to increase my experience.|

 234. Grupo Serval presídios Says:

  Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say you’ve done a fantastic job with this. Also, the blog loads very quick for me on Safari. Exceptional Blog!|

 235. José Wilame Araújo Rodrigues Says:

  I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this info So i’m happy to show that I’ve a very good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most undoubtedly will make sure to don?t omit this website and give it a glance regularly.|

 236. Carlos Eduardo Correa da Veig Says:

  Appreciation to my father who shared with me about this web site, this web site is in fact awesome.|

 237. Dadado Veig Says:

  Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Cheers|

 238. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Great post.|

 239. www.mahamate.com Says:

  This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me.
  Thank you!

 240. Carlos Eduardo Correa da Veig Says:

  If you want to take much from this piece of writing then you have to apply such strategies to your won weblog.|

 241. tercio borlenghi junior Says:

  I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i’m happy to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot definitely will make sure to do not disregard this web site and give it a look regularly.|

 242. tercio borlenghi jr Says:

  First off I would like to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind prior to writing. I have had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Thanks!|

 243. Umanizzare presídios Says:

  What i don’t realize is actually how you are not actually a lot more neatly-liked than you might be right now. You’re so intelligent. You already know therefore considerably on the subject of this topic, produced me for my part imagine it from numerous varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it’s something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. At all times maintain it up!|

 244. home security camera Says:

  To keeping your belongings in safety?

 245. Grupo Coral fraude Says:

  Very rapidly this site will be famous among all blogging visitors, due to it’s nice content|

 246. Carlos Eduardo Veiga Says:

  Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you ever been blogging for? you make blogging glance easy. The overall glance of your website is fantastic, let alone the content material!

 247. tercio borlenghi junior Says:

  Thanks for some other informative web site. The place else may just I get that kind of information written in such a perfect method? I’ve a undertaking that I am just now operating on, and I have been at the glance out for such information.|

 248. Lélio Vieira Carneiro Junio Says:

  Highly energetic article, I enjoyed that bit. Will there be a part 2?|

 249. Umanizzare Gestão Prisional Ltda Says:

  Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you spending some time and effort to put this content together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!|

 250. Dadado Veig Says:

  This is a topic which is near to my heart… Many thanks! Exactly where are your contact details though?|

 251. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Very energetic post, I enjoyed that a lot. Will there be a part 2?|

 252. Luiz Gastão Bittencourt da Silva Says:

  Hello, this weekend is nice for me, because this occasion i am reading this enormous educational article here at my house.|

 253. Dadado Veig Says:

  It’s enormous that you are getting ideas from this post as well as from our dialogue made at this time.|

 254. Grupo Coral fraude Says:

  Peculiar article, just what I wanted to find.|

 255. Luiz Gastao Bittencourt da Silva Says:

  When someone writes an piece of writing he/she retains the image of a user in his/her mind that how a user can understand it. Thus that’s why this piece of writing is amazing. Thanks!|

 256. Itamar Serp Says:

  I am really glad to read this webpage posts which consists of tons of useful facts, thanks for providing such statistics.|

 257. Grupo Coral fraude Says:

  Hello, Neat post. There’s a problem along with your web site in internet explorer, would test this? IE nonetheless is the market leader and a huge portion of folks will miss your wonderful writing because of this problem.|

 258. Lelio Junior Says:

  Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.|

 259. Umanizzare presídios Says:

  Very descriptive blog, I loved that a lot. Will there be a part 2?|

 260. Grupo Coral Says:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognize what you are speaking about! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my web site =). We may have a hyperlink change agreement between us|

 261. Egli Diana Pinto Says:

  Good day! I just would like to offer you a big thumbs up for the excellent info you have got right here on this post. I am coming back to your web site for more soon.|

 262. Luiz Gastao Bittencourt da Silva Says:

  WOW just what I was looking for. Came here by searching for %meta_keyword%|

 263. Denny Says:

  Fantastic website. Lots of useful info here. I’m sending it to some friends ans also sharing
  in delicious. And naturally, thank you on your sweat!

 264. Grupo Serval presidios Says:

  Wonderful post however I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!|

 265. Lelio Junior Says:

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?|

 266. Luiz Gastão Bittencourt Says:

  Hey there I am so delighted I found your blog, I really found you by mistake, while I was researching on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome b.|

 267. Lélio Vieira Carneiro Junio Says:

  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.|

 268. Umanizzare Says:

  For most recent news you have to pay a visit internet and on world-wide-web I found this web page as a finest web page for most recent updates.|

 269. Lelio Vieira Carneiro Says:

  I pay a quick visit each day a few web sites and websites to read posts, except this website gives quality based content.|

 270. Lelio Vieira Carneiro Says:

  Excellent web site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours these days. I truly appreciate people like you! Take care!!|

 271. Lelio Vieira Carneiro Junior Says:

  Amazing! Its truly remarkable paragraph, I have got much clear idea about from this article.|

 272. Grupo Coral fraude Says:

  I think everything wrote was very reasonable. However, consider this, suppose you typed a catchier title? I ain’t saying your information is not good, but suppose you added a post title to possibly grab a person’s attention? I mean %BLOG_TITLE% is a little plain. You should glance at Yahoo’s home page and see how they create article headlines to get people to open the links. You might add a related video or a related picture or two to get people interested about everything’ve written. In my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.|

 273. Egli Diana Pinto Says:

  Very good info. Lucky me I recently found your blog by chance (stumbleupon). I have saved as a favorite for later!|

 274. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading it, you may be a great author. I will always bookmark your blog and will eventually come back down the road. I want to encourage you to continue your great job, have a nice holiday weekend!|

 275. tercio borlenghi jr Says:

  Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?|

 276. tercio borlenghi jr Says:

  Wonderful article! We are linking to this particularly great content on our site. Keep up the great writing.|

 277. tercio borlenghi junior Says:

  Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back up. Do you have any methods to prevent hackers?|

 278. Itamar Serp Says:

  Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!|

 279. Egli Diana Pinto Says:

  You need to take part in a contest for one of the most useful websites on the internet. I’m going to recommend this blog!|

 280. Umanizzare presídios Says:

  I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays.|

 281. Grupo Coral fraude Says:

  Right now it seems like Drupal is the preferred blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?|

 282. Grupo Serval presidios Says:

  I just like the valuable information you supply to your articles. I’ll bookmark your blog and test again here regularly. I’m quite certain I will be informed many new stuff right here! Good luck for the following!|

 283. Egli Diana Pinto Says:

  Incredible points. Great arguments. Keep up the great effort.|

 284. Egli Diana Pinto Says:

  I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Exceptional work!|

 285. Luiz Gastão Bittencourt da Silva Says:

  Hello, I enjoy reading through your post. I like to write a little comment to support you.|

 286. Umanizzare Gestão Prisional Ltda Says:

  Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!|

 287. José Wilame Araújo Rodrigues Says:

  Wow! At last I got a webpage from where I know how to really obtain valuable data regarding my study and knowledge.|

 288. Itamar Serpa Fernandes Says:

  No matter if some one searches for his required thing, therefore he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.|

 289. Umanizzare Gestão Prisional Ltda Says:

  For the reason that the admin of this site is working, no doubt very shortly it will be famous, due to its feature contents.|

 290. Umanizzare Gestão Prisional Ltda Says:

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!|

 291. Itamar Serpa Fernandes Says:

  Inspiring quest there. What happened after? Take care!|

 292. Luiz Gastão Bittencourt da Silva Says:

  What’s up friends, fastidious article and good urging commented at this place, I am genuinely enjoying by these.|

 293. Egli Diana Pinto Says:

  Your style is really unique in comparison to other people I’ve read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this page.|

 294. Luiz Fernando Monteiro Bittencourt Says:

  It is the best time to make some plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this publish and if I may just I want to counsel you some interesting issues or tips. Maybe you can write next